Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Friday, 26 October 2012

Written on

My Breasfeeding Journey

Assalammualaikum...
 
Alhamdulillah, berkesempatan juga utk saya menulis blog. Raya Aidiladha kali ni, kami beraya di Parit Buntar, Perak (kg belah suami). Kami buat sekali Aqiqah baby Fateh.
 
Semasa kenduri Aqiqah, sempat saya berkenalan dgn sepupu sebelah suami, seorang wanita yg baru memperolah cahaya mata (baby 3 mo), and seoarng ibu yg sedang mengandung 7 bulan. Alhamdulillah, sempat memperkenalkan mereka pd produk Shaklee. Niat di hati bukan utk berbisness semata2, tetapi yg lebih pnting, dan jauh di sudut hati, saya nk sgt mereka memberi susu ibu kpd bayi2 mereka, kerana saya harap sgt apa yg terjadi pd saya, tidak akan terjadi pd ibu2 di luar sana. Dan alhamdulillah, mission complete dgn ter'passing' nyer handouts Shaklee. hehehehe ~ ~
 
  
Ok, ini barisan tetamu yg hadir. Tuan rumah xsempat nk posing sbb sibuk layan tetamu
 
Oklah, berbalik kpd tajuk entry ini, saya sebenarnya ingin berkongsi pengalaman saya dlm menyusukan 'great warriors' saya; Muhammad Ammar, Sumayyah, & Muhammad Fateh.
 
 
Pengalaman saya xderlah best sgt pun, xderlah impressing sgt....cuma mungkin ada yg boleh dijadikan iktibar & pengajaran. Sebab saya saya sgt suka sharing, sgt suka bercerita dan sgt suka mendengar kisah pengalaman org lain. Semua tu adalah penambah nilai dlm kehidupan saya. 
 
Walaupun sudah bergelar ibu kpd 3 org anak, tetapi percayalah, masih bnyk ilmu ttg breasfeeding yg saya perlu pelajari. Ketiga2 org anak saya, perjalanan menyusukan mereka adalah berbeza. Tiada persamaan. Yg sama, cuma susu ibu nyer sahaja :)
 
Oklah, mayb just write in point form, senang utk tatapan pembaca sekalian:
 
1) Muhammad Ammar
- Lahir pd 18/10/2008
- berat 3.15kg
- selalu bgn mlm, meragam & kuat menangis (siang tido jer)
- direct feeding
- senang sgt nk susukan ammar, sua jer terus nk hisap
- 1st delivery, nurse terus suap susu formula
- 5 hari kena tahan wad sbb jaundice & sepajg di ward, few times saya terpaksa mengalah; bg ammar susu formula sbb xtahan dgn desakan nurse, kononnya baby lapar, xpuas dsb
- eksklusif breasfeeding until he reached 6 months, after that dh start campur formula sbb stok EBM saya dh abis, and saya rasa sgt stress sbb xcukup EBM nk bg bbsitter.
- totally no breeasfeeding when he reached 1 yro, sbb saya pregnant
- sepajg mengandung, saya hanya minum susu anmum + vitamin yg doktor bg
- sepajg pantang, saya hanya mkn jamu, tu pun on off sbb sembelit
 
 
2) Sumayyah
- Lahir pd 10/6/2010
- berat 3.10kg
- sgt jarang menangis, tak bnyk ragam
- non direct feeding (nipple confusion sbb masa di hospital, dh introduce botol)
- sgt susah nk susukan sumayyah, bila masuk cik B, terus tidur, xmo hisap
- 1st delivery, pun sua susu formula
- 5 hari kena tahan wad sbb jaundice, and bila discharge, kena tahan wad sekali lg sbb jaundice naik. tp sepanjang di hospital, sumayyah mmg sepenuhnya minum susu ibu sbb waktu tu saya dh beli pump, tp jaundice xreduce juga even sumayyah minum sampai 5oz EBM!
- eksklusif breasfeeding until she reached 7months, after that terus susu formula. Sebab apa terus susu formula? sbb saya semakin stress dgn workload, pump di ofis pun hanya dpt 2 oz, di rumah sumayyah pulak langsung xnak direct feeding, so stimulation semakin merosot.
- Totally susu formula at 7 months (even saya start pregnant when she was 1 yr 4 mth).
- Alami sembelit yg sgt teruk sejak bercampur susu formula until saya kena standby ubat Enema yg masuk ke punggung supaya dia senang nk buang air.
- sepajg mengandung, saya hanya minum susu anmum + vitamin yg doktor bg
- sepanjang pantang, saya xmkn apa2 jamu sbb dh serik pengalaman dgn ammar, sembelit teruk!

Ammar & Sumayyah fresh from d oven ~ ~
 
 
3) Muhammad Fateh
- Lahir pd 10/6/2012
- Berat 3.30kg
- budak yg sgt baik, xbanyk ragam, sgt susah nk dgr dia menangis
- direct feeding
- sgt susah nk susukan fateh. Fateh jenis org yg suka gigit, sampai breast saya luka, melecet. n Fateh hanya betul2 pandai feeding after 1 month. Imagine, saya terpaksa menempuh kesakitan yg amat selama sebulan, dan sepajg sebulan tu, saya hanya mampu mengetap bibir menahan sakit setiap kali Fateh menyusu. Tp peliknya, saya xstress n saya rasa semakin kuat semangat utk struggle susukan fateh
- 1st delivery until now, NO SUSU FORMULA yg pernah menyentuh perut Fateh, syukur alhamdulillah
- 5 hari kena tahan wad sebab jaundice. tp jaundice Fateh bukan sbb apa, sbb Fateh xpandai hisap. n dia selalu tidur. bila Fateh diberi EBM ikut botol, bacaan jaundice makin berkurang dan kurang. And he act minght not get jaundice jika saya dr awal dh sukat milk consumption Fateh
- Still breasfeeding until now (4bln ++), n InsyaAllah akan breasfeeding him until 2yro.
- sepajg mengandung, saya minum susu Anmum + ESP, & ambil Vitamin Shaklee (B complex, Vitalea, Vit C, Ostematrix)
- sepajg pantang, saya hanya mkn Vitamin Shaklee (ESP, B complex, Vitalea, Vit C, Zinc, Alfalfa)

Muhammad Fateh ~ anak Shaklee ni :)
 
 
Ok, itulah perbezaan ketiga2 mereka, buah-buah hatiku sayang (betul ke ayat plural ni? hehehe).

So kesimpulannya?
 
InsyaAllah, cerita bersambung ke next entry.
 
Stay tune ~ ~







* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176

Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.