Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, 25 September 2012

Written on

Berpantang dgn Shaklee...biar benor??

Assalammualaikum...

Ok, entry of d day. Maaflah kalau tajuk ni nmpak mcm kontroversi. Haha, xderlah kontroversi sgt pun.

Bukan apa, soalan di atas tu dahulunya pernah dtg dr mulut saya sendiri. Saya ni di suatu masa yg lalu adalah antara orang yg anti dgn supplemen. Waktu tu, saya rasa vitamins ni mcm mkn ubat, kalau xmkn, sakit dtg semula, bdn jd teruk dan sbgainya.

Disebabkan salah tanggapan saya terhadap supplement, saya telah mengorbankan harta saya yg plg bernilai iaitu TIDAK MAMPU UNTUK MENYUSUKAN 2 ORG ANAK SAYA SEHINGGA 2 TAHUN. Allahuakbar....rasa nak menitik air mata ini kalau saya kenang keegoaan saya waktu tu.

Mungkin ada yang menyangkal statement saya ni dgn berkata "Alah, aku pun xambil apa2 supplemen, tp boleh jer menyusukan anak sampai 2 tahun" Yer, kalau benarlah bagai di kata, syukur alhamdulillah. saya pun tumpang gembira kerana puan2 di luar sana tidak perlu bergantung pd supplemen utk menyusukan anak.

Tetapi utk diri saya yg hina dan kerdil ini, saya telah serik utk melalui pengalaman "stress susu xada, stress susu merudum, stress dgn kerja yg bnyk, stress dgn badan yg letih dan xmampu nk commit utk pump at least 2X waktu bekerja dan stress dgn hidup yg sentiasa berjauhan dgn suami"

Kerana keegoaan dan kecetekan ilmu, saya hanya meneruskan penyusuan anak dgn berkonsepkan tawakkal, yer tawakkal dan kurang berusaha. saya hanya pasrah bila anak saya yg pertama dan kedua, terpaksa saya campurkan dgn susu formula bila mereka menjangkau usia 6-7 bulan akibat susu yg semakin merudum. Ya, dan saya juga pasrah bila anak kedua saya mengalami sembelit yg teruk bila mula campur dgn susu formula.ya, dan saya juga pasrah bila anak2 selalu sakit sejak mula minum susu formula. Allah....maafkan ummi sayang!

Sesungguhnya saya yakin badan manusia memerlukan supplemen utk menampung keperluan nutrien badan saharian. Kalau tidak, masakan doktor turut memberi vitamin seperti asid folic, obimin dan neuro gain kpd ibu2 yg mengandung, tentu sahaja kerana pemakanan kita seharian tidak mampu menyediakan keperluan yg cukup utk pembentukan bayi dalam kandungan. Dan vitamins Shaklee yg saya ambil adalah untuk menyediakan badan saya agar bertenaga utk terus fight for breasfeeding!

Oklah, berbalik kepada persoalan, boleh ker berpantang dgn hanya makan vitamins jer? jwbnya...IYA, BOLEH, OK. Mungkin ada yg bertanya lg, eh, bukan mak2 kita dulu mkn jamu ker sewaktu pantang? Yup, legend mengatakan demikian, tp jgn dilupa, kita yg mencipta legend dan legend juga boleh berubah dgn berubahnya zaman, teknologi dan cara hidup. So why not, kita mencipta legend yg baru utk generasi anak2 kita? hahaha...melalut ke sini pulak.

Bagi saya, berpantang dgn vitamins Shaklee adalah pengalaman yg baru dan saya dapat merasai keberkesanannya. Result mmg superb!

Apa yg saya lalui sepanjang berpantang anak ketiga ni adalah sgt berbeza compared to anak pertama dan anak kedua. Antara yg saya dpt kongsikan:

1. Saya tidak stress bila susu tidak keluar pada hari pertama dan kedua. Saya yakin dgn percaturan Allah bahawa perut bayi adalah kecil dan susu yg keluar adalah berkadaran dgn keperluan baby. Ini sgt berbeza masa deliver ammar n sumayyah. asyik menangis jer :(

2. Saya tidak penat dan terlalu letih bila struggle utk ajar baby sucking pd hari pertama kelahiran wpun saya baru sahaja deliver baby. Dan saya tak mudah mengalah utk bg baby Fateh susu formula seperti abg n kakak nya, yg mana hari pertama kelahiran, mereka dh disumbat dgn susu formula akibat ummi nyer yg xtahan dgn desakan org2 sekeliling (nurse, MIL dll) yg baby saya lapar. so kena bg minum. and this time, saya sgt puas hati sbb baby Fateh xsentuh langsung susu formula sehingga ke hari ini. alhamdulillah...

3. Baby Fateh juga sgt kuat ketahanan badannya. susah sgt nk tgk dia meragam, perut masuk angin ker dll wpun ummi nyer sental semua makanan yg xsepatutnya. hahaha...(Antara makanan yg xpatut daku mkn during confinement ialah durian, ubi keledek dan kuih koci, tp semua tu daku bedal dgn jumlah kuantiti yg bnyk. xcaya, leh tanya ibu kesayangan ku, dia menjadi saksi yg anak nya menyental makanan xhengat dunia, siap kena bebel). tp alhamdulillah, mlm tu baby Fateh tidur dgn enak nya :)

4. Baby Fateh juga xkena jaundis yg tinggi, if nk compare dgn abg n kakaknya. Jaundice baby Fateh pun adalah sbb kurang menyusu...unlike ammar n sumayyah, wpun kuat menyusu badan, bacaan jaundice mereka semakin naik, naik dan naik sampai 2-3 minggu. Sumayyah siap kena buat scanning perut sebab dokotor takut ada apa2 tersumbat. mana taknya, susu bukan main kuat minum, sekali minum sampai 5 oz, tp jaundice xturun2. Tapi baby Fateh, semakin dia kuat minum, semakin turun bacaan jaundice nya. Alhamdulillah...

5. Makan vitamins juga buat badan saya kuat utk bgn mlm mengepam susu. Memandangkan suami tiada di sisi, saya berpantang sendirian (seminggu di hospital, seminggu di rumah ibu dan selebihnya di rumah sendiri). waktu di rumah sendiri, saya handle anak2 bersama maid, husband berada jauh di perantauan (waktu tu husband berada di amsterdam). tp alhamdulillah, saya boleh tidurkan anak2 sendiri, bgn mlm utk pam susu, dan bermain dgn anak2 di waktu siang. kalau x ambil supplement, hai xtahulah...mesti bdn penat, menangis teringat hubby lg dan stress nk layan karenah anak2 yg super duper bijak nya. hehe ~ ~

Ok, di bawah ni antara supplement yg saya ambil during confinement:

1. B Compleks
2. Vitalea
3. Vit C
4. Zinc
5. ESP
6. Alfalfa

Inilah set berpantang Shaklee, dh bawa siap2 ke hospital


Ni stock EBM saya sepanjang pantang


Hah, yg ni baru saja dibeli (deep freezer); untuk menampung keperluan simpanan EBM ku yg dh memenuhi ruang peti ais rumah sampai nk masuk ikan/ ayam/ udang etc kena fikir bnyk kali. hehehe


Bagi saya, konsep supply vs demand dlm breasfeeding mmg penting. makanlah apa jenis vitamin, milk booster ker tp kalau kita malas nk pump, malas nk bgn mlm utk buat EBM, malas nk jaga makan, malas nk minum air at least 2 litre sehari, jgn harap susu akan bnyk.

Dan vitamins shaklee bukan saja sebagai milk bosster, tetapi yg jauh lebih penting, ia melengkapi keperluan nutrien saya agar saya yg sebagai 'supply' ni mampu utk menampung 'demand' yg tinggi dr baby Fateh. Dan saya akui, pemakanan saya seharian xmampu nk bg saya kuat, bertenaga dan cool utk terus fight for breasfeeding :)

Apa lg, anda di luar sana tak ingin merasai kelainan sewaktu berpantang? xingin bdn cergas during confinement?


 
* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



Monday, 17 September 2012

Written on

Alfafa Complex Shaklee: dari wanita untuk wanita

Assalammualaikum.

2 hari lepas saya dpt sms dr salah seorang customer saya yg beli vitamins Shaklee untuk masalah 'kewanitaan'. Vitamins yg beliau beli ialah:

1) Alfalfa Complex
2) B Complex
3) Vit C 500mg
4) Vit E

Alhamdulillah...beliau sgt berpuas hati setelah amalkan vitamin Shaklee selama satu minggu. Proses pembuangan air semakin lancar dan juga masalah keputihan beransur hilang. Dan hubungan dgn cik abg...ehem ehem


Ni sms yg saya terima dr customer saya yg berpuas hati dgn produk Shaklee


Oklah, cerita pasal Alfalfa, saya mula mengenali nama Alfalfa dari perbincangan di group email alumni universiti. Group tertutup untuk bekas graduan muslimah UTP. Waktu tu saya masih belum familiar dgn Shaklee products. Cuma yg saya tahu, ada produk Shaklee yg bertindak sebagai milk booster untuk ibu2 yg menyusukan bayi.

Dalam satu perbincangan, seorang senior saya membangkitkan soal penjagaan wanita...yerlah, wanita ni semua perlu dijaga, baik dari segi luaran sampailah soal dalaman memandangkan tanggungjawab wanita sgt besar dlm memastikan kebahagiaan sesebuah rumahtangga.
 
Setiap wanita pasti mahu menjadi hebat di hadapan suami dan anak2...ala2 'super mak' gitu. Tapi ramai yg tak tahu or tak ada masa nk ambil tahu soal penjagaan kewanitaan termasuk lah diri saya sendiri. hehehe ~ ~

Sewaktu discussion, one of my junior telah berkongsi ttg kebaikan Alfalfa. Katanya, selepas ambil Alfalfa, keputihan hilang, vaginal discharge hilang, dan of course memperbaiki hal kewanitaan. Katanya lagi, kebanyakan jamu/vitamin utk ketatkan vagina adalah xsesuai utk ibu menyusu, tp vitamin yg beliau makan ni (Alfalfa) sesuai utk ibu menyusu.

 
Saya sgt teruja dgn statement beliau. Sejak itu, saya buat research, saya google di internet, baca blog2 distributor Shaklee tentang Alfalfa. Dari pembacaan saya, Alfalfa mmg best!!

Ok, mari kita lihat apa lah yg ada dlm Alfalfa ni sampai begitu sekali kesannya:

 
Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi:


1) vitamin A
2) vitamin C
3) vitamin E
4) kalsium
5) potasium
6) fosforus
7) zat besi

Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.
Inilah Alfalfa Complex Shaklee (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini

Hah, apa pula kebaikan Alfalfa Shaklee? Bnyk sgt khasiatnya. Saya senaraikan beberapa kebaikan Alfalfa, antaranya:

1) mencuci usus bg membuang toksin
2) melancarkan pembuangan air besar
3) membuang angin dlm badan
4) meningkatkn stamina seorang suami
5) merawat masalah keputihan pd wanita
6) membesar dan menegangkan payudara
7) bertindak seperti kacip Fatimah (jd dpt membantu dlm hubungan suami isteri)
8) memulihkan urat selepas bersalin

dan bnyk lg khasiatnya. Beribu2 lemon....

Alhamdulillah, saya telah mengambil Alfalfa sekali dgn set berpantang Shaklee sewaktu deliver baby Fateh...dan hasilnya sungguh mengagumkan!

Susu meriah and at the same time, hubby pun puji. hehehe ~ ~ ~syukur Alhamdulillah

Alhamdulillah, inilah hasilnya...


Thanks mr hubby for your kind support...


Jadi, anda di luar sana yg rasa ingin menjadi wanita & ibu yg hebat, jgn lah segan silu. Boleh hubungi saya yer~~



* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?



Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
+60136971176




Read More

Share on Facebook



Thursday, 6 September 2012

Written on

Vitamin Shaklee terbaik untuk ibu mengandung :)

Assalammualaikum...

Hari ini selagi lagi saya nak kongsikan perjalanan hidup saya bersama Shaklee :)

Ok, sepanjang kehamilan, saya ambil vitamin2 berikut:

1) B complex:
- anti stress
- baik untuk kecantikan dalaman
- juga ada asid folic membantu mencegah kecacatan pada bayi

B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik:



• B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga
• Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg

Hah nilah ghupenyer...bestkan?
 
2) Vita-Lea Iron Formula
- multivitamin yg mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yg penting utk badan

Vita-Lea Shaklee mampu:
• Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik
• Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
• Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
• Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
• Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah

Hah...lg rasa nk pengsan tgk vitamin Shaklee, luv it!

3) Vita-C 500mg
- ada kolagen dan baik untuk kulit tau
- for immune booster sekali jgn xtahu


tada...inilah ghupenyer Vitamin C Shaklee yg best tu


4) Energising Soy Protein (ESP) @ Soy Protein Isolate Powder
- sumber protein untuk pembinaan sel2 badan
- ESP ni rendah lemak serta bebas laktosa dan kolestrol

Shaklee ESP:• Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
• Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
• Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.
• Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya
 
Owh...ESP ku!
 
 
5) OsteMatrix
- kalsium untuk pembentukan tulang yg sihat pd baby

OsteMatrix Shaklee Lebih daripada Sekadar Kalsium
OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.
 
Hah...ni saya dh kongsikan dlm entry sebelum ni, baca dulu yer
 
 
 ok, apa yg best nyer vitamin2 ni pada ibu mengandung?
 
Bnyk sgt khasiatnyer....seriusly. yg paling saya nampak effectnyer:
 
1) badan saya xnaik sgt masa pregnancy, sampai doktor risau "apasal bdn u xnaik2?" saya pun risau gak...tp bila setiap kali check up, berat baby bertambah. n bila bersalin, cer teka berapa berat bb saya? 3.3kg ok...plg berat dr abg n kakak nyer (abg nyer dulu 3.15kg n kakaknya 3.10kg). alhamdulillah, mayb baby dpt serap segala nutrien dlm badan dgn sempurna dan berkesan.
 
2) hah, yg ni plg ketara. saya ni pembawa GBS poitive jgn xtahu. masa deliver anak pertama dan kedua, kedua2 anak saya disahkan GBS positive dan mereka berdua perlu diberi injection antibiotik for 3 days. but surprisingly, anak yg ketiga ni, langsung xder! sampai saya push doktor buat lg blood test utk confirmkn baby saya ni ada GBS or x. But doctor sekali lg confirmkn, mmg xada. wow! syukur alhamdulillah...
 
p/s: saya start amalkan Shaklee masa kandungan mencecah 4bln++, dan waktu tu saya xambil langsung vitamin yg doktor bg (obimin) sbb saya yakin Vitamin Shaklee dh provide complete essential nutrients pd bdn saya n also to my buah hati, baby Fateh :)
 
oklah, nk kena end story kat sini. seperti biasa, ku tutup entry ku ini dgn beberapa keping gambar utk mencuci mata. hehehe~
 
 
Inilah buah hati pengarang jantungku, Sultan Muhammad Al Fateh (Muhammad Fateh jer)


hah..waktu ni betul2 after deliver Fateh. muka xpucat kan? alhamdulillah...
 
 
* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.