Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 29 October 2012

Written on

Owh ESP....segalanya tentang ESP

Assalammualaikum...
 
Memandangkan bulan ni adalah bulan promosi ESP (Energising Soy Protein), maka arini saya nk share pasal ESP Shaklee. Walaupun dh nk akhir bulan (esok daa), tp saya harap info ni boleh membantu mereka yg tercari2 kepentingan protein dlm diet harian kita.
 
Credit to my nany kak cery http://www.mamafaiz.com/
 
Pengambilan protien membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protein sebenarnya ?
 
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.
Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
 
PENTINGKAH PROTEIN?
 
Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%
 
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
 
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
 
 
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
 
PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
 
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
 
 
Kelebihan ESP ini ialah;
 
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
 
 
Jadi... Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
1) Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
 
2) Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)
 
3) Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
 
4) Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
 
 
Sekarang sedang berlangsung harga runtuh ESP! Jadi anda di luar sana, cepat2 lah kalau nak, nanti terlepas rugi. Harga runtuh sampai 15% diskaun. Kalau beli 6, lg berbaloi2X. Jimat sehingga RM300!!
 
 
 


* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176


 
Read More

Share on Facebook



Friday, 26 October 2012

Written on

My Breasfeeding Journey

Assalammualaikum...
 
Alhamdulillah, berkesempatan juga utk saya menulis blog. Raya Aidiladha kali ni, kami beraya di Parit Buntar, Perak (kg belah suami). Kami buat sekali Aqiqah baby Fateh.
 
Semasa kenduri Aqiqah, sempat saya berkenalan dgn sepupu sebelah suami, seorang wanita yg baru memperolah cahaya mata (baby 3 mo), and seoarng ibu yg sedang mengandung 7 bulan. Alhamdulillah, sempat memperkenalkan mereka pd produk Shaklee. Niat di hati bukan utk berbisness semata2, tetapi yg lebih pnting, dan jauh di sudut hati, saya nk sgt mereka memberi susu ibu kpd bayi2 mereka, kerana saya harap sgt apa yg terjadi pd saya, tidak akan terjadi pd ibu2 di luar sana. Dan alhamdulillah, mission complete dgn ter'passing' nyer handouts Shaklee. hehehehe ~ ~
 
  
Ok, ini barisan tetamu yg hadir. Tuan rumah xsempat nk posing sbb sibuk layan tetamu
 
Oklah, berbalik kpd tajuk entry ini, saya sebenarnya ingin berkongsi pengalaman saya dlm menyusukan 'great warriors' saya; Muhammad Ammar, Sumayyah, & Muhammad Fateh.
 
 
Pengalaman saya xderlah best sgt pun, xderlah impressing sgt....cuma mungkin ada yg boleh dijadikan iktibar & pengajaran. Sebab saya saya sgt suka sharing, sgt suka bercerita dan sgt suka mendengar kisah pengalaman org lain. Semua tu adalah penambah nilai dlm kehidupan saya. 
 
Walaupun sudah bergelar ibu kpd 3 org anak, tetapi percayalah, masih bnyk ilmu ttg breasfeeding yg saya perlu pelajari. Ketiga2 org anak saya, perjalanan menyusukan mereka adalah berbeza. Tiada persamaan. Yg sama, cuma susu ibu nyer sahaja :)
 
Oklah, mayb just write in point form, senang utk tatapan pembaca sekalian:
 
1) Muhammad Ammar
- Lahir pd 18/10/2008
- berat 3.15kg
- selalu bgn mlm, meragam & kuat menangis (siang tido jer)
- direct feeding
- senang sgt nk susukan ammar, sua jer terus nk hisap
- 1st delivery, nurse terus suap susu formula
- 5 hari kena tahan wad sbb jaundice & sepajg di ward, few times saya terpaksa mengalah; bg ammar susu formula sbb xtahan dgn desakan nurse, kononnya baby lapar, xpuas dsb
- eksklusif breasfeeding until he reached 6 months, after that dh start campur formula sbb stok EBM saya dh abis, and saya rasa sgt stress sbb xcukup EBM nk bg bbsitter.
- totally no breeasfeeding when he reached 1 yro, sbb saya pregnant
- sepajg mengandung, saya hanya minum susu anmum + vitamin yg doktor bg
- sepajg pantang, saya hanya mkn jamu, tu pun on off sbb sembelit
 
 
2) Sumayyah
- Lahir pd 10/6/2010
- berat 3.10kg
- sgt jarang menangis, tak bnyk ragam
- non direct feeding (nipple confusion sbb masa di hospital, dh introduce botol)
- sgt susah nk susukan sumayyah, bila masuk cik B, terus tidur, xmo hisap
- 1st delivery, pun sua susu formula
- 5 hari kena tahan wad sbb jaundice, and bila discharge, kena tahan wad sekali lg sbb jaundice naik. tp sepanjang di hospital, sumayyah mmg sepenuhnya minum susu ibu sbb waktu tu saya dh beli pump, tp jaundice xreduce juga even sumayyah minum sampai 5oz EBM!
- eksklusif breasfeeding until she reached 7months, after that terus susu formula. Sebab apa terus susu formula? sbb saya semakin stress dgn workload, pump di ofis pun hanya dpt 2 oz, di rumah sumayyah pulak langsung xnak direct feeding, so stimulation semakin merosot.
- Totally susu formula at 7 months (even saya start pregnant when she was 1 yr 4 mth).
- Alami sembelit yg sgt teruk sejak bercampur susu formula until saya kena standby ubat Enema yg masuk ke punggung supaya dia senang nk buang air.
- sepajg mengandung, saya hanya minum susu anmum + vitamin yg doktor bg
- sepanjang pantang, saya xmkn apa2 jamu sbb dh serik pengalaman dgn ammar, sembelit teruk!

Ammar & Sumayyah fresh from d oven ~ ~
 
 
3) Muhammad Fateh
- Lahir pd 10/6/2012
- Berat 3.30kg
- budak yg sgt baik, xbanyk ragam, sgt susah nk dgr dia menangis
- direct feeding
- sgt susah nk susukan fateh. Fateh jenis org yg suka gigit, sampai breast saya luka, melecet. n Fateh hanya betul2 pandai feeding after 1 month. Imagine, saya terpaksa menempuh kesakitan yg amat selama sebulan, dan sepajg sebulan tu, saya hanya mampu mengetap bibir menahan sakit setiap kali Fateh menyusu. Tp peliknya, saya xstress n saya rasa semakin kuat semangat utk struggle susukan fateh
- 1st delivery until now, NO SUSU FORMULA yg pernah menyentuh perut Fateh, syukur alhamdulillah
- 5 hari kena tahan wad sebab jaundice. tp jaundice Fateh bukan sbb apa, sbb Fateh xpandai hisap. n dia selalu tidur. bila Fateh diberi EBM ikut botol, bacaan jaundice makin berkurang dan kurang. And he act minght not get jaundice jika saya dr awal dh sukat milk consumption Fateh
- Still breasfeeding until now (4bln ++), n InsyaAllah akan breasfeeding him until 2yro.
- sepajg mengandung, saya minum susu Anmum + ESP, & ambil Vitamin Shaklee (B complex, Vitalea, Vit C, Ostematrix)
- sepajg pantang, saya hanya mkn Vitamin Shaklee (ESP, B complex, Vitalea, Vit C, Zinc, Alfalfa)

Muhammad Fateh ~ anak Shaklee ni :)
 
 
Ok, itulah perbezaan ketiga2 mereka, buah-buah hatiku sayang (betul ke ayat plural ni? hehehe).

So kesimpulannya?
 
InsyaAllah, cerita bersambung ke next entry.
 
Stay tune ~ ~







* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176

Read More

Share on Facebook



Thursday, 18 October 2012

Written on

Shaklee dan Kehamilan


Assalammualaikum...

Hari ini tiba2 terpanggil utk tulis entry ttg kesuburan i.e kehamilan. Mungkin saya bukanlah org yg layak utk berckp soal kesuburan, to conceive dsb. Tetapi dlm hati ini, sgt2 berharap saya dpt membantu mereka yg saya sayangi, mereka yg saya kenali agar turut sama merasai kenikmatan menimang cahaya mata. Bila mengenangkan ada antara org yg saya kenali masih belum dikurniakan rezeki, segera saya panjatkan doa di dalm hati "Ya Allah, Kau berilah xxxx cahaya mata agar dia turut merasai kenikmatan dlm mengandung, kenikmatan dlm melahirkan, kenikmatan dlm menyusukan dan kenikmatan dlm membesarkan si permata hati"

Sesungguhnya hati kecil ini faham akan perasaan sahabat2 yg masih tidak dikurniakan rezeki. Berpisah dgn anak2; ammar, sumayyah & fateh yg hanya sekejap pun dh terasa jiwa ini kosong...apatah sahabat2 yg lain. Allahuakbar! Semoga Allah menganjari pahala buat sahabat2 yg sentiasa bersabar dgn dugaan yg hebat ini.

Memandangkan saya masih tiada pengalaman dlm membantu sahabat2 saya utk hamil, jd saya hanya nk berkongsi cerita mereka yg pernah hamil selepas amalkan vitamin Shaklee. Mereka ni bukanlah customer saya, cuma mereka berkongsi kisah hidup mereka dlm group customer Shaklee.

Sharing # 1 from distributor Shaklee (19 Oct 2012)
 
Sharing # 2 dr pengguna Shaklee sendiri yg berjaya hamil (18 Oct 2012)
 
Sharing # 3 from Distibutor Shaklee (4 Sept 2012)
 
 
 
Ok, itu kisah yg dpt saya kongsikan setakat ini. Antara cadangan supplemen dlm membantu utk kehamilan adalah:
 
1. Family Wellness Set - terdiri daripada:
     a) Vitalea
     b) B complex
     c) Vit C
     d) ESP
 
2. GLA complex
 
3. Vitamin E
 
4. Zinc Complex
 
 
No worries...vitamin ni sama seperti makanan yg kita ambil seharian. cuma ia adalah dlm bentuk tablet dan juga serbuk (ESP)
 
 
Sesungguhnya ini adalah satu ikhtiar yg boleh kita lakukan dan bnykknlah berdoa dan bertawakkal kpd yg Maha Pencipta. Waakhirun qalam, semoga entry ini bermanfaat buat yg memerlukan.
 
 
 

* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176

Read More

Share on Facebook



Thursday, 11 October 2012

Written on

Anak2 makin sihat dgn nutrisi tambahan Shaklee (Biiznillah)

 
Assalammualaikum...
 
Hai, lama rasanya xmenulis blog. Sebenarnya awal bulan oct lepas, kami sekeluarga sgt sibuk menguruskan perpindahan rumah dr Senawang, N9 ke Bandar Baru Bangi. Memang sibuk yg teramat dan terkejar2, dgn kerja ofis yer, dgn org nk pasang air cond lah, pasang astro, tmnet dsb. Dan inilah salah satu sebab kenapa saya lama x on9 sebab streamyx di rumah masih dlm proses pemasangan. huhu.
 
Anyway, Sesiapa yg nk dtg, sila2 lah yer. Roger kami at anytime (kecuali waktu tidur dan waktu tahajud :P)
 
Oklah, saya nak share kisah anak2 saya pula kali ni. Previous entry, saya bnyk bercerita ttg kebaikan Shaklee utk ibu mengandung, ibu menyusu dan ibu yg berpantang. Utk anak2 masih xsempat lg nak share.
 
Sesungguhnya saya percaya pada Sunnatullah. Allah dh janjikan, setiap urusan ada percaturannya. Kalau xpasang kipas, kita akan merasa panas, kalau xmakan, kita akan merasa lapar, kalau xmandi, badan akan berbau dan kalau xjaga kesihatan, kita akan sakit. Bukan hanya doa  minta Allah itu ini tanpa perlu ada logik di sebaliknya (badan panas tp xder ikhtiar utk redakan kepanasan, hanya doa - x logik langsung).
 
Begitu juga dgn pengambilan nutrisi tambahan. Saya memilih Shaklee kerana saya percaya bahan2 yg digunakan utk menghasilkan vitamins adalah bersumberkan bahan2 terbaik dan berkualiti, dan kerana Sunnatullah mengatakan eat healthy food get healthy body dan saya memilih Shaklee utk memastikan kesihatan anak2 saya dlm keadaan yg baik.
 
Alhamdulillah, setakat hari ini, anak2 menunjukkan reaksi yg positif. Mereka jarang sakit, jarang utk dpt very high fever (bkn xkena langsung yer) dan yg bestnyer; selera makan bertambah dan mereka senang utk buang air besar.
 
Apa yang saya bekalkan utk anak2 saya:
 
1. Chewable Vita-C™ 100 mg
 
Chewable Vita-C dengan rasa limau menyediakan vitamin C bersamaan dgn 1½ buah oren. Ia ideal untuk kanak-kanak demi untuk pembentukan tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik
 
Note: apa yg saya nampak, ia sgt bagus utk tingkatkan antibodi anak2 saya. Mereka dh xselalu kena selsema, batuk dan demam
 
 
 
2. Vita-Lea® for Children Chewable

Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
Sumber kalsium pembina tulang
Baik untuk kesihatan
Bekalan harian untuk vitamin B
 
 
 
3. Meal Shakes
 
Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.
 
Note: Meal Shakes ni rasanya sgt best, esp bila shake dgn susu. rasa cam ais krim vanilla. Meal Shakes telah membantu anak perempuan saya, Sumayyah utk senang buang air besar. Dulu dia selalu kena sembelit, now alhamdulillah dh semakin mudah
 
 
 
Alhamdulillah, bagi saya anak2 adalah harta yg paling berharga. Jadi saya akan pastikan mereka mendapat nutrisi yg terbaik setiap hari.
 
Moga Allah terus memelihara kesihatan mereka kerana sesungguhnya saya xmampu kehilangan mereka. 
 
 

Ummi sayang sgt anak2 ummi ~ ~ ~
 
 


* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.