Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 10 June 2013

Written on

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplemen

>> Alah, malaslah nak ambil vitamin. Ok aper makanan yang aku ambil sekarang!
>> Hati2 dgn supplemen. Kalau rasa tak perlu, jangan ambil...
>> Aku rasa cukup dah nutrisi yang aku ambil dari makanan yang aku makan...

Hah, saya yakin ni antara kata2 dari mereka yang tidak mahu mengambil apa2 supplemen....

Saya tak salahkan anda, sebab saya juga dulu sama seperti u all ~ malas nak ambil suplemen, konon2 cukup dah nutrisi dlm diet seharian. Padahal makan buah pun jarang, breakfast pun kdng2 skip, pastu melantak makanan dgn banyak during lunch hour bla bla bla ~

Then bila badan penat, susu badan pun makin berkurang. Ditambah dgn stress kerja, diet yang tidak seimbang, pastu asyik makan kat luar, makan fast food dsb.. Fuh, complete package utk badan saya menjadi tua dgn begitu pantas nya...

Baik, mari saya terangkan dulu kenapa badan kita memerlukan supplemen. Selepas korang baca, korang sendiri decide samada perlu atau tidak mengambil supplemen.

7 Sebab Mengapa Badan Kita Memerlukan Supplemen

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang diperoleh drpd makanan.
Contohnya, Vitamin C & Vitamin E yang diperoleh dr makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dgn yang ditanam di atas tanah yg subur. Ditambah pula dgn penggunaan racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar yang lain, merendahkan lagi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa proses memasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alcohol, dan anti biotik boleh menganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, gula dan garam juga mengurangkan lagi simpanan zat makanan dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang dan tidak mengikut pyramid makanan yang dicadangkan.

6. Gaya hidup masa kini yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kpd makanan segera yang tinggi kandungan MSG

7. Bagi yang bekerja, makanan tengah hari selalunya di luar, dan waktu malam, memasaka seringkas yang mungkin. Maka pengambilan makanan yang seimbang tidak dititikberatkan.

Hah, sebab tu lah kenapa anda memerlukan supplemen. Sekurang2 nya ambil lah Vitamin C setiap hari, jangan sampai tak ambil suplemen langsung yer....

Tetapi AWAS!! Pastikan supplemen yang anda ambil memenuhi piawaian di bawah:

>> SELAMAT
>> BERKESAN
>> HALAL

>> Kalau makan, muka jadi cantik tp ada kesan jangka panjang, apa gunanya??
>> Kalau makan, tapi xada beri kesan pada diri, buat apa makan??
>> Kalau berksesan dan selamat, tapi tidak halal, di mana barakahnya??

Sebab itu saya memilih Shaklee:
> Sentiasa SELAMAT
> Sentiasa BERKESAN
> Sentiasa MESRA ALAM
> Dan juga HALAL



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176



Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.