Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 17 June 2013

Written on

Sifir Matematik Berat Ku...

Hari ini saya nak buat sifir Matematik. So saper2 x clear, boleh tinggalkan pesanan penaja. haha..

Alah, sifir nyer mudah saja... :P

Tahun 2008:

Berat badan ku = x kg

Mengandung anak pertama, jumlah berat badan naik sebanyak 12 kg! (huhu, dahsyat kan?). Masatu aku ambil supplemen yg di prescribe oleh doctor + susu Anmum. Sejurus selepas bersalin, berat badan turun sebanyak 8 kg.
(berat anak waktu tu 3.15kg)

Rutin hidup diteruskan tanpa mengambil sebarang supplemen. Selama 1 tahun, berat badan bertambah sebanyak 4 kg.

Jadi berat badan ku ketika anak pertama = x kg + 12 kg - 8 kg + 4 kg = x kg + 8 kg

Tahun 2010:

Berat badanku = x kg + 8 kg

Kemudian, aku mengandung anak yang kedua.

Sewaktu mengandung, jumlah berat badan yg naik adalah sebanyak 8 kg. Masatu ambil supplemen yang diprescribe oleh doctor + minum susu Anmum but xkonsisten. Sbb ambil juga susu Kambing, dgn tujuan nak elak anak jaundice. Sejurus selepas bersalin, berat badan turun kpd asal iaitu 8 kg.
(berat anak waktu tu 3.10 kg).

Rutin harian juga diteruskan tanpa sebarang supplemen. Masatu masih belum kenal Shaklee lagi. Dan dalam tempoh 1 tahun 4 bulan (sebelum mengandung anak ketiga), berat badanku telah bertambah sebanyak 3 kg.

Jadi berat badan ku ketika mempunyai 2 orang anak = (x kg + 8 kg) + 8 kg - 8 kg + 3kg = x kg + 11 kg

Tahun 2012:

Berat badanku = x kg + 11 kg

Kemudian, aku menagandung pula anak yang ketiga.

Untuk 3rd pregnancy, aku dah tak makan supplemen doctor, sebab aku tahu ianya sintetik. Waktu tu, aku telah diperkenalkan dgn Shaklee, maka aku pun hanya makan vitamin Shaklee seperti berikut:

1. B Complex
2. Vitamin C Sustain Release
3. Vitalea
4. Ostematrix
5. ESP

Sewaktu mengandung yang ketiga ni, jumlah berat yang naik adalah sebanyak 5 kg. Sikit kan? Yup, sampai doctor pun risau..asal berat u ni xnaik2?? Mana tak risau, start 27 weeks, berat ku sudah static, xnaik2 sampai lah baby lahir on 37 weeks. Tapi berat baby (bila di scan) keep on naik/ bertambah. Dan bila baby lahir, berat baby adalah sebanyak 3.30 kg!

Ok, sejurus selepas lahir, berat badan ku back to asal (turun semula 5 kg).

Jadi, berat badan ku ketika mempunai 3 orang anak = (x kg + 11 kg) + 5 kg - 5 kg = x kg + 11 kg

Tahun 2013:

Aku masih belum mengandung. hehehe...

Tetapi aku masih menyusukan anakku yang ketiga. Alhamdulillah, masih fully breasfeeding.

Dan yang bestnya, sampai sekarang, berat ku masih sama.

Berat badanku = x kg + 11 kg

Dan bila aku fikir2 semula, ya..aku memang mengamalkan set vitamin Shaklee untuk Breasfeeding. Aku consisten makan set vitamin ni dari waktu berpantang hingga sekarang.

Kenapa tak turun2? Mcm mana nak turun kalau melantak makanan tak hengat dunia....

Tapi syukur, berat badan masih maintain. Kalau ikut graph dr anak pertama, kedua dan sebelum mengandung yg ketiga, sepatutnya berat badan aku akan jadi x kg + 14 kg, selepas lahir anak ketiga kan? (lebih kurang lah).

Now misi untuk kurang kan berat badan. Aku tak expect akan turun cepat, yerlah naik 11 kg dalam masa 4 tahun, tak kan nak expect turun dalam masa beberapa bulan kan?

psst...kalaulah aku ambil vitamin Shaklee dari awal mengandung anak pertama lagi, rasa2nya mesti berat badan ku akan maintain dari awal kawin sampai sekarang kan? kan? kan?

Yang pasti, vitamin Shaklee menjadikan diriku sentiasa nampak ayu, cantik & sentiasa berkeyakinan di hadapan suamiku...


Hubby yg amat ku sayangi


Well, anda nak rasa juga kehebatan vitamin Shaklee?

Boleh hubungi saya...

Sekian, wassalam ~




Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176






Share on Facebook



Share this case:

1 comments:

  1. kemain berseri muka sejak mkn collagen shaklee kataaa....

    ReplyDelete

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.