Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, 1 August 2013

Written on

Hurm...Penting Sangat Ke Ambil Kolagen ni??

In shaa Allah, sebelum saya kongsikan banyak tips bagaimana anda mampu memiliki sekotak Shaklee Collagen Powder yang berharga RM2xx setiap bulan...saya nak anda tahu kenapa PENTING sangat mengambil Kolagen...

Anda tahu tak, 80% daripada tulang kita adalah kolagen?? 72% daripada organ kulit adalah Kolagen?? Kornea mata juga adalah Kolagen??

Dah tu, badan kita ni semunya Kolagen ker??

Secara mudahnya, bolehlah dikatakan begitu...Kolagen ni sebenarnya adalah sejenis protein yang menyokong tisu dalam badan manusia. Bila badan kehilangan Kolagen, maka dari situlah berlakunya proses PENUAAN.


KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN:

Semakin umur meningkat, badan akan mengalami kekurangan kolagen; banyak protein yang ada dalam kulit mulai hilang.

>> Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.

>> Kesan pengurangannya akan mula dirasai 10 tahun kemudian (maksudnya 35 tahun baru kita start rasa tanda2 penuaan tu!)

>> Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada!

>> Jadi persoalan mengapa bila umur 40 tahun ke atas, kulit mulai kedut, kusam dsb?? Kenapa nenek2 kita semuanya kulit kedut, badan semakin lemah, tulang dah xsekuat masa zaman muda2 dulu?? Sebabnya semakin kita tua, kolagen dalam badan semakin berkurang.

** Remember, 80% tulang juga adalah kolagen, jadi bila kolagen berkurang, tulang juga semakin rapuh & tidak kuat
** Kornea mata juga adalah kolagen, sebab tu orang2 tua, mata mereka kendur & berkedut

ohoho...takutnya!

Sebab tu, kita boleh tengok, ada orang yang sanggup buat apa sahaja demi untuk mengembalikan keremajaan kulit. Terutama para artis..

Sekarang, anda faham kenapa saya suka ambil Collagen Shaklee walaupun umur saya baru 30 tahun??

Honestly...saya memang nak jaga diri saya, untuk SUAMI saya. Of course, siapa yang xnak cantik di mata suami kan? Islam sendiri tidak menghalang untuk kita menjaga kesihatan & kecantikan diri DENGAN SYARAT, pastikan kita hanya mempertontonkan kecantikan itu di hadapan yang berhak i.e. suami sendiri. Bukan untuk mendapat perhatian dari mana2 lelaki lain.

Dan tujuan saya juga adalah untuk menjaga kesihatan dalaman diri agar badan ini MASIH MAMPU menyumbang kepada Islam walaupun umur semakin meningkat. Nak menghadiri program2 Jemaah juga memerlukan badan & stamina yang kuat kan???

AWAS!!

Kolagen juga banyak didapati dalam bayi. Ada Kolagen yang dihasilkan dari bahagian badan bayi/ janin yang digugurkan. Jadi pastikan Kolagen yang anda ambil bukan dari mayat bayi yer!

Apa bestnyer Collagen Shaklee??

Hah, kita sambung ke entry berikutnya yer.

So stay tune ~



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176






Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.