Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, 24 October 2013

Written on

Teruskan Fardhu Kifayahmu Duhai Wanita!


Sungguh tinggi pengorbanan seorang doctor
- sentiasa 'ada' untuk pesakitnya

Sungguh besar jasa seorang guru
- tidak pernah berhenti mendidik anak bangsa

Sungguh mencabar kerjaya sebagai engineer
- demi mendukung cita2 negara berteknologi tinggi

Sungguh mulia kerja seorang cleaner
- demi memastikan keselesaan & kebersihan di setiap tempat


....dan terlalu banyak lagi bidang pekerjaan yang melibatkan seorang wanita. Sungguh, saya sangat kagum pada seorang wanita yang keluar bekerja dan dalam masa yang sama, mampu menguruskan anak2, suami, ibu, ayah dan lain2.

- Para Kerani Wanita
- Para Akauntan Wanita
- Para Arkitek Wanita
- Para Tukang Masak Wanita
- Para Jururawat Wanita
- Para Pensyarah Wanita

Walau apa pun bidang pekerjaan yang mereka ceburi, hakikatnya mereka bekerja demi memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah!

Ya, saya juga suatu masa dahulu termasuk dalam golongan yang terpaksa bekerja 8 am-5 pm demi sebuah tuntutan...

Walaupun kini sudah bergelar suri rumah tangga sepenuh masa, tetapi hakikatnya saya masih bekerja. Dan tidak pernah sama sekali terdetik di hati ini, memperlekehkan wanita yang keluar bekerja. Jauh sekali untuk membandingkan dgn diri yang bekerja dari rumah....

Sahabat2ku...

Maaf andai ada yang terasa hati dgn tulisanku sebelum ini. Bukan niat saya untuk mengajak anda berhenti kerja...

Teruskan lah cita2 mu duhai wanita! Teruskan usaha mu membantu keluarga duhai para isteri!

Anda sangat diperlukan dalam era dunia masa kini...

Namun, dalam anda memenuhi tuntutan fardhu kifayah ini...sudah tentu anda tidak dapat lari dari bebanan hidup masa kini....


Desakan hidup yang sangat hebat pada masa kini akan menjadi punca masalah begini berlaku:


Tidak dapat tidak, 90% punca permasalahan adalah datangnya dari faktor kewangan...
- ya, gaji yang diperoleh tidak mampu menyediakan sebuah kehidupan yang selesa buat kita semua... !

Nah, andai ini terjadi, di manakah keikhlasan kita dalam memenuhi tuntutan fardhu kifayah ini?? Bagaimana mungkin kita menjadi seorang pekerja yang produktif andai dibelenggu dgn masalah2 bebanan hidup??

Kerana itulah, saya cuba bercerita...cuba utk menulis, cuba utk memberitahu anda bahawa ada jalan keluar utk masalah ini...

Ya, ini adalah silap pengurusan kerajaan yang tidak cekap sehingga membebani rakyat dgn begitu teruk sekali..

Namun kita tidak dapat berbuat apa2 melainkan menuggu ketibaan hari mengundi dalam 5 tahun yang akan datang...

Lalu, apa yang boleh kita lakukan dalam masa 5 tahun ini??

> Mengeluh?
> Redha dgn kehidupan yang dilalui sekarang? Keluar pagi, balik lewat malam??
> Bergossip dan terus berasa cemburu dgn mereka yang tidak perlu keluar bekerja tetapi masih mampu mendapat RM 4-5-6 angka sebulan?
> Serahkan segala2nya kpd takdir tanpa perlu berbuat apa2?

Ramai Jutawan Shaklee dari group kami yang masih bekerja walaupun telah mendapat income yang stabil dari Shaklee setiap bulan. Dan ada yang mampu menjadi Master Shaklee walaupun masih lagi bekerja makan gaji!

Super upline saya sendiri merangkap junior saya di UTP dahulu, juga masih lagi bekerja ketika menjalankan perniagaan Shaklee ini. Sewaktu beliau mendapat bonus RM30K dr Shaklee, status beliau masih lagi seorang jurutera di sebuah Oil & Gas company yang besar!

Dgn 3 orang anak yang masih kecil, hidup tanpa maid, suami yang selalu ke off shore, bagaimana beliau menjalankan perniagaan Shaklee ini? Bagaimana beliau berkorban masa & tenaga menguruskan masa sehari2; antara tuntutan kerja, anak2 yang masih kecil, customer2 Shaklee, juga melayan anak cucu cicit Shaklee itu sendiri??

Hebat bukan?? Ya jgn dipandang rendah pada wanita yg bersifat penyayang & lemah lembut itu!

Anda juga mampu menjadi sehebat beliau, andai anda tahu APA PASSION ANDA?? APA PUSH FACTOR ANDA??

Teringat kata2 dari salah seorang ahli group Shaklee kami:

Bila Ibubapa anda masih belum MAMPU menunaikan Rukun Islam ke-5 iaitu Menunaikan Haji, siapakah yang akan membantu menunaikan hajat & impian mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku pun tak ade duit"

Bila Ibubapa anda perlukan duit untuk meneruskan sisa2 kehidupan mereka, untuk makan sesuap nasi, seteguk air, siapa yang akan menanggung mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku pun tak cukup makan."

Bila Ibubapa anda sakit, siapa yang akan uruskan bil2 klinik, hospital & kos perubatan mereka? Adakah kita hanya perlu pejamkan mata dan pekakkan telinga? Mereka tidak pernah meminta2 dari kita kerana mereka sangat memahami keadaan kita tetapi kita memahami kah keadaan mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku ada banyak hutang nak kena bayar bulan ni."

Bila Ibubapa anda bersedih kesunyian, tiada anak2 datang menjenguk...siapa yang akan pulang menjenguk mereka sedangkan anda asyik sibuk memberi alasan "SIBUK". Kesunyian ibubapa kita dapatkah kita rasai? Mereka hanya perlukan kita beberapa ketika sahaja sebab mereka sudah merasai tak lama lagi mereka akan berhijrah ke alam kubur yang jauh lebih sunyi.

Tergamakkah kita berkata,"aku bukan tak nak balik tapi tak dapat cuti."

Bila Ibubapa anda ditaqdirkan meninggal dunia, siapakah yang berada disisinya dan menguruskan jenazahnya? Perhatikan wajah ibu/bapa kita buat kali terakhir sebelum kain kapan menutup wajah mereka, adakah wajahnya berada dalam keceriaan atau kesedihan.

Tergamakkah kita berkata,"aku bukan tak nak balik tengok mak/bapak aku masa dia sakit tempohari tapi masa tu aku tengah sibuk sangat."

Bila Ibubapa anda sudah tidak mampu menguruskan diri mereka akibat keuzuran, mampukah anda uruskan? Ibubapa kita tidak pernah mengeluh ketika mereka membesarkan kita. Mereka akan lakukan yang terbaik untuk memastikan kita mendapat yang terbaik. Biarpun mereka terpaksa berkorban, bertungkus-lumus, bergolok-bergadai tetapi bila tiba giliran kita, dapatkah kita lakukan apa yang seharusnya kita lakukan demi SEORANG ibu/ayah? Benarlah, ibu/bapa boleh menjaga 10 orang anak tetapi 10 orang anak belum pasti boleh menjaga seorang ibu/ayah.

Tergamakkah kita berkata,"aku sibuk, biarlah adik-beradik aku yang lain uruskan."

Bila Ibubapa anda meminta duit untuk membeli sesuatu yang mereka hajatkan, bolehkah anda berikan tanpa sebarang alas n?

Ketahuilah....walau apapun kita lakukan untuk ibubapa kita, kita masih belum mampu membalas jasa mereka kerana setitik air susu ibu...setitik keringat ayah....apakah nilainya pada kita? Lupakah kita bagaimana ibubapa kita membesarkan kita? Boleh kita bayangkan bersama2?....

Lalu apakah kita tiada PUSH FACTOR sebegini untuk mak dan ayah kita??

Tidak teringinkah kita mendapat lebihan wang setiap bulan dr 'part time' kerja kita sebagai Shaklee Independent Distributor?

....dan ketahuilah juga sahabat2ku, andainya anda berhajat utk menjalankan perniagaan Shaklee ini, anda tidak perlu pun berhenti kerja..

...andai anda berhajat mendapat extra income RM3k sebulan dari gaji anda, anda sgt2 dialukan ke group Shaklee saya.

...Tidak sama sekali "Once Shaklee, No Work Anymore!"

No! No! No!

Teruskanlah Fardhu kifayahmu duhai Wanita!

> ibu2 mengandung sgt memerlukan seorang doctor muslimah seperti anda!
> seorang pelajar sgt memerlukan sentuhan dan tunjuk ajar dari seorang guru wanita seperti anda! kerana andalah pengganti ibu mereka di sekolah...
> sesebuah company masih memerlukan kepakaran dari seorang jurutera wanita seperti anda!
> sebuah organisasi masih memerlukan pekerja wanita seperti anda!

...dan dalam masa yang sama, teruskan usahamu untuk membantu meringankan bebanan keluarga...

...teruskan usahamu membantu suamimu yang sering sakit kepala akibat duit yang tidak cukup...

.....teruskan usahamu agar kau mampu memberi lebihan pendapatan buat ibu & ayah mu di kampung...

....teruskan usahamu dalam berniaga ini agar kau mampu menyumbang lebih utk agamu, Islam!

Salam Jumaat yang penuh barakah....



Izinkan saya untuk membantu anda menjana pendapatan 4-5-6 angka sebulan melalui Shaklee.....





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176


Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.