Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 25 November 2013

Written on

Serve The People Then The Money Will Follow....

Alhamdulillah...berkesempatan juga menulis malam ni. Dh nak hampir ber "sarang labah2" je blog saya ni :P

Maaf buat semua pembaca blog saya; kdng2 idea utk menulis tu bnyk sgt dtg, tapi masa sungguh tidak mengizinkan utk saya menulis.

Cuti sekolah telah datang, dan saya perlu menyusun jadual yang sangat komprehensif utk anak2 saya (anak2 kandung yer, bkn anak2 Shaklee).

Akan saya kongsikan jadual anak2 saya selepas ini....

Anyway, malam ni nak tulis pendek jer..

"Serve The People, The Money Will Follow"

Kini baru saya faham ungkapan ini. Baru saya jelas maksud 'trademark' blog Saifulislam  "Erti Hidup Pada Memberi"

Benar sahabat2,

Tidak rugi andai kita memberi. Berilah sebanyak2nya... usah bimbang, kebaikan itu akan datang kpd kita semula.

Inilah yang saya lakukan di fasa2 awal saya mula serius dgn Shaklee bisness.

Dalam group Shaklee kami, kami tidak diajar utk tekankan keuntungan semata2...tetapi lebih kepada BERKONGSI KEBAIKAN produk Shaklee dgn semua orang.

Ya, bantu selesaikan masalah mereka dgn rangakian produk Shaklee yang ada.

> Tidak teruja kah saya bila mana saya diberitahu oleh customer, suami mereka happy selepas isteri nya mengambil Shaklee?

> Tidak gembirakah saya bila mana ada customer saya yg dtg dan beritahu, kesihatan anak2 mereka bertambah baik selepas mengambil Shaklee?

> Tidak seronokkah saya bila mana customer saya sangat gembira menceritakan kulit mereka bertambah halus & berseri selepas menggunakan produk Shaklee??

> Tidak bahagiakah saya bila customer yang mengambil set penyusuan Shaklee menjadi happy bila susu mereka yang merudum kini bertambah?

Allahuakbar...hanya Allah yang tahu betapa bahagianya hati saya melihat kehidupan2 yang dapat saya sentuh hanya dgn sedikit ilmu & perkongsian yang saya berikan. Adding Values to Other People's Lives!

Nah..inlah hasilnya setelah hampir 1 tahun 2 bulan saya berkongsi kebaikan Shaklee dgn semua orang... Allah ganjari dgn nikmat yang sungguh LUAR BIASA...

Tergelak mendengar kata2 pembantu rumah saya.. "Hah, bonus Shaklee puan dah RM30K? Banyaknya puan..Kalau di Indon, puan sudah jadi orang kaya..."

Haha...Mana dia tak terkejut... majikannnya tidak diulit brangan kemas, intan permata...majikannya masih berpakain yang biasa2, majikannya masih berkira2 dalam soal membeli barangan yang mahal...majikannya masih gemar memasak dari makan di luar, majikannya masih lagi berjimat cermat dalam setiap hal...

Tentu dalam hatinya "Uish betul ke dah dpt duit puluh2 ribu2 setiap bulan?" haha....

Biarlah...saya masih ainul yang dahulu, masih ainul yang sempoi, masih ainul yang tidak tahu bergaya, masih ainul yang sentiasa 'count' every single perbelanjaannya. hehe... :P

Ya, duit yang saya peroleh bukanlah 100% milik saya. Ada 'bahagian' & hak utk orang lain...

Biarlah ia menjadi bekalan saya di akhirat sana....

Biarlah saya merasai manisnya sebuah kehidupan dgn MEMBERI....

Ramai orang yang takut masuk Shaklee kerana dihantui alasan2 sebegini:

1) Aik, xcukup duit ke sampai nak kena berniaga?

2) Hurm, produk supplemen semua sama...semua nak untung semata2

3) Hah, dah mulalah tu...nak promote barang kat kwn2

Tidak kurang juga yang beralasan:

1) Aku banyak komitmen kerja..tak de masa lah nak focus Shaklee

2) Dah berlambak dah ni orang buat Shaklee, boleh ke aku buat lagi?

Dan macam2 lagi....

Satu perkataan yang sangat boleh describe golongan di atas; anda sebenarnya EGO!

>> Anda sebenarnya MALU utk berniaga....sedangkan ianya adalah sunah Rasulullah sendiri

>> Anda sebenarnya PENAKUT; takut dgn bayang2 sendiri, takut dgn kata2 org sekeliling

>> Anda sebenarnya TIDAK MAHU BERUBAH; mengubah kehidupan anda yang biasa2, yang hanya cukup bagi seadanya kepada ibu bapa anda, yg cukup2 makan je bg sedeqah kpd fakir miskin. Ya..Anda tidak mahu mengubah kehidupan yang biasa kpd hidup yang luar biasa...

>> Anda sebenarnya PENTINGKAN DIRI SENDIRI; sentiasa merasa cukup dgn kehidupan yg ada tanpa mahu menyimpan cita2 yang besar utk lebih banyak MEMBERI

"Alah, buat apa nak kaya raya...cukuplah apa yg ada sekarang. Aku bersyukur dgn gaji yang aku peroleh sekarang. Nanti kaya, lupa Allah pulak..lupa daratan pulak..."

Nah, inilah ungkapan orang yang EGO & PENTINGKAN DIRI SENDIRI....

Pernahkah anda terfikir; bagaimana kehidupan org2 yg susah? Anak mereka sekolah atau tidak? Mereka makan atau tidak? Mereka cukup duit belanja atau tidak? Mereka ada tempat tinggal yg sempurna atau tidak?

Adakah salah jika saya katakan, anda memang pentingkan diri sendiri bila anda TIDAK BERCITA2 utk menjadi Kaya??

Orang biasa hanya memikirkan apa yang mereka hendak capai dalam hidup TETAPI orang luar biasa memikirkan bagaimana mereka boleh menyumbang agar golomgan yang memerlukan mencapai apa yang mereka hajati dalam hidup mereka....

Ayuh, mari sama2 kita tingkatkan ekonomi kita agar kita mampu menjadi Muslim yang dapat membantu lebih ramai orang Islam yang susah di luar sana....tanpa perlu berkira2.

ERTI HIDUP PADA MEMBERI...

 




Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176





Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.