Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, 26 December 2013

Written on

Hengelo... Di Mana Aku Menjadi Suri Rumah Buat Pertama Kali!!

Wah, tajuk kontroversi lagi...!!

Eh, betul tau kisah ni. Kisah pengembaraan saya ke bumi Netherlands, melawat suami di sana, sambil tu berpeluang menjadi suri rumaah tangga sepenuh masa (walaupun cuma beberapa hari). hehe...

Nak tahu kisahnya?? Jom kita mengembara ke Amsterdam!!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kisahnya bermula di sini....

Pada tanggal April 2012, saya berpeluang melawat hubby yang ketika itu berada di Amsterdam atas urusan projek beliau di syarikat Oil & Gas.

Hubby pergi lebih awal lagi, rasanya dalam bulan Mac mcm tu. Saya pergi selepas hubby dah settle down di sana... rumah, kerja dll.

Saya pergi ke Amsterdam dengan Tiket FREE tau. Hubby redeem Enrich point beliau. So saya bayar airport tax je which was about RM1k ++ mcm tu. (kalau tak, tiket mau dekat RM3K++ through Malaysia Airlines).

Saya pergi seorang je, anak2 tinggal di rumah ibu di Melaka with my maid. Masa pergi ni, saya tgh preggy my 3rd baby tau, 7 months ++ mcm tu.

Fuh, mencabar sungguh berada selama 13 jam dalam flight! Dengan keadaan perut yang besar, dgn keadaan kaki yang tak boleh duduk lama, so sepjg dlm flight, saya tidur beberapa jam jer. Selebihnya saya jln2 dalam kapal terbang, pergi berbual dgn steward (masa ni stewardess xbnyk dalam flight, ramai steward je), berbual dgn orang Indonesia yang pun nak pergi melancong ke Amsterdam dan lain2 oraang yg saya jumpa, semua saya sapa.

Akhirnya saya sampai juga di Amsterdam...



Schipol Airport.. waktu ni temp 1 degC ok!


Saya sampai di Amsterdam Schipol airport waktu pagi, kemudian malam tu bertolak ke Istanbul, Turki. Balik dari Turki, saya stay di rumah hubby di Hengelo....

Jujurnya, selama lebih kurang 10 hari saya menjadi suri rumah di Hengelo, saya rasa happy sangat. Bukan happy sebab anak2 xada, tetapi happy sebab culture di sana, cara hidup di sana.

Hubby saya pulang dr ofis sekitar jam 4.30pm setiap hari ok? Beliau and his colleagues tidak dibenarkan berada di ofis lebih dr jam 4.30pm, kalau tak, kena halau dgn pak Guard. Tak kisahlah kerja siap tak siap, semua orang tidak dibenarkan berada di Ofis lebih dr waktu yang sepatutnya.

Setiap hari, saya dapat breakfast bersama2 dgn hubby. Setiap petang, saya sambut kepulangan hubby di rumah ketika masih nampak cahaya matahari.

Tetapi di Malaysia??? Hubby saya keluar awal pagi, dan balik lewat malam. Sedih sgt2... masa utk bersama anak2 pun hanya on weekends, sbb weekdays, mereka masih tidur ketika hubby keluar pergi kerja, dan sudah pun tidur ketika hubby pulang dari kerja :(

Haih, bilalah Malaysia akan jadi seperti negara2 Eropah sprt UK dan lain2? Saya sangat kagum dgn budaya mereka, walaupun tak semuanya bagus. Tapi sekurang2nya mereka ada value utk family, utk diri sendiri. Shopping2 complex pun tutup awal yer, sekitar jam 6-7pm mcm tu.

Oklah, malas nak cerita lebih2. Jom kita layan gambar pulak. Zasss!



Pemandangan dari luar rumah hubby. Rumah kami di hujung sekali tu...


Keadaan dalam rumah hubby...

Di sinilah aku menghabiskan masa sepajg hubby keluar bekerja, (tgk TV, kemas sikit2, masak dll)
 

Sugar, Coffe & Tea. hehe....


Inilah dapur tempat aku memasak. Rasa best sgt dpt masak utk hubby, dpt breakfast setiap hari dgn hubby , dapat buatkan bekal utk hubby....


Masani saya pakai baju sejuk hubby, besau gilerrr baju tu...

Waktu ni, hubby dah belikan baju sejuk utk saya. Best2X!

I love this Mr Arrogant!
 

Shopping barang anak2...

Sejuk grrrrr....

Ni kereta hubby n d gang.....

Nampak tak, d frozen mirror!

Org2 Amsterdam sgt suka naik basikal. Parking tempat basikal pun canggih!

Waktu ni nak balik dah, tgh tunggu train utk ke Schipol airport.

Muka ibu yang sedang preggy 7 months +++

Oklah, sampai di sini dahulu coretan kisah ku menjadi "suri rumah sementara" di negara orang.

Alhamdulillah, sekarang ianya sudah menajdi realiti! Saya sudahpun bergelar Working-At-Home-Mama; bekerja dgn Shaklee secara full time di rumah!

Terima kasih Allah....


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176

Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.