Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Saturday, 23 February 2013

Written on

Perjuanganku ke arah WAHM (Suri rumah tangga sepenuh masa)


Alhamdulillah, akhirnya impian yang begitu lama terpendam dapat tercapai, be Working-At-Home- Mama (WAHM)!!

Mungkin ada sesetengah yang menganggap keputusan saya utk berhenti kerja & menguburkan profession sebagai seorang ENGINEER adalah satu tindakan yg kurang bijak. Tidak kurang ada yang berkata, “Alah, dia boleh lah…laki dia boleh support, even dia tak bekerja”

Hakikatnya, ramai yang tidak tahu susah-payah, suka-duka & liku-liku saya sebelum sampai ke tahap ini. Berapa banyak air mata yang mengalir, berapa banyak doa yg dipohon, berapa banyak emosi terganggu/ tertekan sebelum saya mampu mengambil keputusan utk resign. Allah knows better!

DIA lah teman saya, DIA lah penyejuk hati saya ketika saya stress & sgt2 tertekan, DIA lah tempat saya mengadu di saat kesukaran melanda…DIA lah Allah, Ya Wahhab, Ya Razzak, Ya Zaljala Liwal Ikram…

Syukur, saya bukan seorang yang boros, suka bermewah, suka berbelanja, suka membeli barangan berjenama. In fact, dari awal kawin hingga sekarang, kami hidup dalam kesederhanaan. Dan apabila berhenti kerja, tidak sukar untuk saya teruskan kehidupan walaupun sumber kewangan tetap, RM ribu2 telah tiada.

Mungkin ada yang Nampak saya pergi melancong, bercuti dsb seakan2 hidup mewah, tetapi sebenarnya banyak ‘kebetulan’ yang berlaku:

·         Melawat Paris, London, Italy pd 2007: kami suami isteri mengumpul duit. Waktu tu husband belajar di UK, dan beliau sanggup berkorban waktu cuti, bekerja di kilang melipat kotak, menjadi cleaner utk membiayai perbelanjaan kami di sana. Dan saya pula?? Waktu tu baru mula bekerja. Dan selama hampir 6 bulan bekerja, saya berkorban utk tidak membeli kenderaan (walaupun gaji starting RM2500 sebulan). Saya tumpang kawan menaiki motor ke tempat kerja, ambil teksi dsb. Dan sungguh kebetulan, kilang di tempat kerja saya, memberi imbuhan yang tinggi RM5k cash kpd ‘fresh engineer’ yang sanggup mengikat kontrak bekerja di kilang selama 2 tahun . Dari situlah saya dapat membeli tiket flight yg berharga RM3.5K sebanyak 2 kali (kali pertama Feb 2007, & kali kedua Sept 2007).

 

·         Melawat Amsterdam, Istanbul pd 2012: Ini juga satu kebetulan. Husband mendapat projek sementara di sana, dan saya pula, berpeluang membeli tiket flight secara PERCUMA (redeem dari Enrich points).

 

Dan banyak lagi kebetulan yang berlaku (dan semestinya KEBETULAN itu adalah rezeki & nikmat yg Allah kurniakan). Syukur Alhamdulillah…

Hakikatnya, kami bukan lah orang kaya…bukanlah orang yang terlalu senang, dan kerana itulah…saya masih bekerja dari awal kawin hingga lah anak ketiga kami lahir. Dan keputusan saya untuk berhenti kerja adalah setelah saya dan suami mengatur & meng-structure semula kewangan family kami.

Sahabat2 semua, bukanlah tujuan saya menulis entry ini utk berbangga, mendabik dada, menceritakan kisah hidup saya, tetapi saya nak anda semua tahu, ada ALTERNATIF lain sekiranya anda (khusunya kaum wanita, para ibu) yang juga bermimpi utk berhenti kerja & menjaga anak2 sendiri di depan mata.

Bukankah Allah telah menjanjikan “9/10 sumber rezeki itu datangnya dari perniagaan”?? Mengapa harus takut selagi kita taqarrub & menyerah diri kepada-Nya??

Perjalanan saya selama 6 bulan dalam bisness Shaklee telah 100% mengubah pemikiran saya…Suatu masa dahulu, inilah antara perkara yang sentiasa bermain di fikiran saya:

“Aku sangat takut berhenti kerja…”

- mcmmana nak bayar duit kereta?

- mcmmana nak bagi ibu duit belanja setiap bulan? Tak kan nak harapkan suami semata2?

- mcmmana kalau aku teringin nak beli barangan yang mahal tetapi xada duit poket sendiri?

- macammana aku nk bersedeqah / membantu org susah kalau xder duit sendiri? Xkan nak ambil duit suami & sedeqahkan?

-macammana aku nak bagi yang terbaik utk anak2?

(sekolah yg baik sudah pasti yurannya juga mahal, makanan yg baik sudah pasti wang yg tinggi juga perlu dibelanjakan, kereta yang selesa utk family sudah pasti harganya juga mahal)

– dan kalau aku tidak bekerja, sudah pasti kami tak mampu utk menyediakan keperluan di atas kerana sumber kewangan kami telah hilang separuh?

Dan banyak lagi ketakutan2 yang saya bayangkan apabila saya tidak lagi bekerja.

Ternyata, ketakutan & igauan ngeri ini hilang bila saya join bisness Shaklee.

Kini saya tahu, sebenarnya segala ketakutan yang saya fikirkan adalah disebabkan KESILAPAN SAYA yang tidak yakin bahawa Allah lah Pemberi Rezeki. Bila saya bekerja makan gaji, secara tidak sedar, saya menganggap bahawa syarikat tempat saya bekerja yang memberi rezeki., walhal saya sebenarnya diberi rezeki, dibayar gaji oleh MAJIKAN yang lebih Hebat, Maha Berkuasa ….Allah Azza Wa Jalla.

Dan apabila saya benar2 pegang pada prinsip ini, saya berani utk mengambil keputusan; meninggalkan kerjaya saya, meninggalkan gaji tetap saya, kerana saya yakin ADA PELUANG YANG BESAR MENANTI SAYA dalam dunia perniagaan. Dan lebih specific dunia perniagaan Shaklee. Dan saya tidak takut sama sekali akan jatuh bangun saya dalam bisness Shaklee kerana saya ada BISNESS PARTNER yang sentiasa ada di sisi saya…yang akan membantu saya di kala saya jatuh tersungkur, di kala saya hadapi masalah…

Allah, Dia lah bisness partner saya yang Maha Agung...

"Ya Allah, Kau letakkanlah aku di kalangan hamba2Mu yang dikasihi…"

Sebelum saya akhiri tulisan ini, ingin saya kongsikan dengan semua cerita ringkas yang dikongsi oleh kakak saya. Dan saya yakin, cerita di bawah dapat menjawab soalan anda semua KENAPA SAYA BERANI UNTUK BERHENTI KERJA…

A couple in the boat

A man just got married and was returning home with his wife. They were crossing a lake in a boat, when suddenly a great storm arose.

 The man was a warrior, but the woman became very much afraid because it seemed almost hopeless!

 The boat was small and the storm was really huge, and any moment they were going to be drowned. But the man sat silently, calm and quiet, as if nothing was happening.

 The woman was trembling and she said: “Are you not afraid? This may be our last moment of life! It doesn’t seem that we will be able to reach the other shore. Only some miracle can save us; otherwise death is certain. Are you not afraid? Are you mad or something? Are you a stone or something?"

 The man laughed and took the sword out of its sheath.

The woman was even more puzzled: What he was doing?

 Then he brought the naked sword close to the woman’s neck, so close that just a small gap was there, it was almost touching her neck.

 He said:” Are you afraid?”

 She started to laugh and said:” Why should I be afraid?, If the sword is in your hands, why I should be afraid? I know you love me."

 He put the sword back and said, : "This is my answer. I know Allah Loves me, and the storm is in His hands SO WHATSOEVER IS GOING TO HAPPEN IS GOING TO BE GOOD. If we survive, good; if we don’t survive, good ,because everything is in His hands and He will not do anything wrong. "

 

Dan kerana saya tahu, saya adalah ciptaan Allah, saya adalah milik Allah, dan sudah pasti Allah sayang akan setiap ciptaan Nya, saya tidak gentar utk menempuh alam perniagaan yang saya sendiri tidak tahu apa di 'hadapannya'. 

Because everything is in His hands and He will not do anything wrong!!

Sekian ~





Ingin mencari supplemen yang sesuai dengan diri dan keluarga anda??




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
Sms/Whatsapp: +6013-6971176

Read More

Share on Facebook



Tuesday, 12 February 2013

Written on

Bagaimana Omega Guard Membantu Pesakit Athma, Allergy dan Gout?


Omega Guard Shaklee kaya dengan DHA dan EPA iaitu asid lemak Omega 3 yang dihasilkan daripada ikan laut dalam. Kelebihan Omega Guard ialah dapat membantu mengurangkan keradangan kulit dan eczema dengan 4 cara:

1)  Menguatkan membran sel- mencegah keradangan kulit & mengurangkan kegatalan

2)  Melembabkan sel-sel kulit - mengelakkan kulit kering dan mengurangkan eczema

3)  Menjadikan kulit lebih berisi dan lembut.

4)  Sangat membantu bagi orang yang mempunyai masalah eczema yang kronik

 

Untuk masalah Gout & Asthma, kita cerita di next entry yer ~ ~

 




Ingin mencari supplemen yang sesuai dengan diri dan keluarga anda??




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
Sms/Whatsapp: +6013-6971176


 



 
Read More

Share on Facebook



Written on

Siapa yang perlukan Omega-3??


Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?

1)             Warga Emas

2)             Pesakit Jantung

3)             Wanita

4)             Wanita yang telah melahirkan anak

5)             Pesakit darah tinggi

6)             Orang yang selalu lupa

7)             Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas

8)             Pelajar

9)             Ibu menyusu

10)        Ibu Hamil

11)        Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus

 So apa lagi, sempena promosi bulan Februari 2013, sila lah rembat sementara stok masih ada...


  
 

 
 


Ingin mencari supplemen yang sesuai dengan diri dan keluarga anda??




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
Sms/Whatsapp: +6013-6971176

Read More

Share on Facebook



Saturday, 2 February 2013

Written on

Kenapa Omega Guard Shaklee terbaik dari jenama X,Y,Z di pasaran??


Kelebihan Omega-3 dalam Omega Guard Shaklee:

1) Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2)Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.

3) Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

4) Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5)Satu (1) kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak Omega-3, EPA dan DHA.

6) Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen ber'gred' farmaseutikal dan berteknologi terkini

7) Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektraskan omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.
 






Ingin mencari supplemen yang sesuai dengan diri dan keluarga anda??




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
Sms/Whatsapp: +6013-6971176

Read More

Share on Facebook



Written on

Omega Guard > Minyak Ikan Terbaik dari Shaklee


Best, best, best…..

Promosi bulan Februari 2013 adalah….

Tada!!




Ok, nanti saya akan cerita banyak info tentang Omega Guard Shaklee. Kenapa ia adalah minyak ikan terbaik berbanding jenama2 X,Y,Z di pasaran luar sana...

1) Apakah itu Omega Guard dan kandungannya?

2) Apakah itu Omega 3 dan fungsinya?

3) Siapakah yang memerlukan Omega Guard?

4) Apakah keistimewaan Omega Guard berbanding produk lain di pasaran?

5) Apakah peranan DHA dan EPA untuk perkembangan otak bayi?

6) Bagaimana cara pengambilan Omega Guard?

7) Bagaimana Omega Guard boleh membantu orang yg nak menurunkan berat badan?

8) Bagaimana Omega Guard membantu pesakit Athma, Allergy dan gout?

9) Testimony mereka yang mengambil Omega Guard Shaklee





Ingin mencari supplemen yang sesuai dengan diri dan keluarga anda??




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
Sms/Whatsapp: +6013-6971176

 
 



Read More

Share on Facebook



Written on

Bagaimana Omega 3 Fatty Acid Membakar Lemak


Wah..betul ke ni? Omega boleh bakar lemak? Selama ni duk ingat fish oil untuk brain je....



Menarik2X, saya memang penggemar Omega Guard Shaklee sejak menyusukan anak saya Muhammad Fateh. Saya start ambil Omega masa Fateh mencecah 2 bulan.

Kenapa? Waktu tu Fateh kena selsema yang agak teruk, sampai tersumbat hidung. Nak menyusu pun payah. Kasihan melihat keadaan berlanjutan (walaupun dah ambil ubat doktor), so saya search di Group Shaklee tentang supplemen yang boleh bantu anak saya ni. Cari punya cari, ramai yg suggest ambil Omega. So saya pun start makan Omega. All I can say, MARVELOUS!!

Memang sekejap jer selsema pulih (Biidznillah). Sejak itu, saya memang amalkan Omega, tp ON & OFF la. hehehe. Bila rasa musim berjangkit tiba - demam, batuk berkahak, selsema; saya cepat2 makan Omega. Alhamdulillah, boleh dikatakan anak saya dah jarang kena selsema walaupun saya tak konsisten ambil - now dia dah berumur 8 bulan, sepanjang tempoh 2bulan ke 8 bulan, erm, rasanya baru 3 kali kena selsema kot. Tu pun sat jer dah baik..(bila saya nampak dia dah start nak kena selsema, saya pun ambil Omega setiap hari).

Oh yer..kenapa asyik cakap pasal Selsema jer...batuk, demam xada ker?? Utk pengetahuan semua, saya ibu yang menyusu dan saya memang ambil Set Penyusuan Shaklee SECARA KONSISTEN sejak bersalin sampai sekarang. Dan saya sangat yakin suplemen yang saya ambil secara konsisten ini membantu kesihatan saya & baby saya:

Saya: Sejak bersalin sampai sekarang, TIDAK PERNAH SEKALI PUN DEMAM, SELSEMA & BATUK (batuk pun ada sekali kena masa dalam pantang)
Baby Fateh: Sejak lahir sampai sekarang (8 bulan), Demam - 2 kali (tu pun temp ~37.8degC, xpernah reach 38degC), batuk - NEVER, cuma selsema yang agak selalu. I guess mayb sbb ada percampuran darah dari babahnya yg ada history RESDUNG. hehehe....

Sebab tu saya sangat percaya, pemakanan sangat mainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan diri. Eat good food, take enough nutrients, Get healthy body - it's a SUNNATULLAH my friend!! Jangan kedekut nak beli makanan kesihatan, but at the same time, anda boleh beli baju yang ratus2 mahalnya, sanggup beli corset yang ribu2 mahalnya, sanggup beli handbag yg RMxxxx mahalnya, sanggup makan KFC, Pizza Hut, Domino bla bla bla...tapi nak beli makanan kesihatan.."alah, xperlah. cukup apa makanan yang aku ambil seharian" Lu fikir sendirilah Nabil!!!

Oklah, berbalik kepada tajuk entry ni: "Bagaimana Omega 3 Fatty Acid Membakar Lemak"

Dalam fish oil ade OMEGA fatty acid which consist of DHA dan EPA

Ye ke omega ni boleh bakar lemak?     




''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them"
 
Sumber:


So, bagaimana fatty acid boleh bakar lemak ye?

Omega-3 Fatty Acid membantu anda membakar lemak dengan memberi signal kepada badan utk bertindak balas lebih baik kepada satu hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi kurus).
Leptin tells your body (brain) to suppress your appetite making you eat less. So you can maintain or lose weight. Besides, Leptin increases your metabolism by increasing your thyroid output (thyroid regulates body metabolism). Leptin also causes your body to burn fat for energy....
Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik kepada Leptin, maka sebaliknya akan berlaku - anda akan menjadi lapar, dan anda akan menyimpan lebih banyak lemak. Ohoho...takutnya!!

Jadi, pengambilan Omega-3 fats sangat2 membantu badan bertindak balas lebih baik dgn hormon Leptin (meningkatkan metabolisme & membakar lemak badan).

Lemak Omega-3 (Omega-3 fats) boleh didapati dalam Salmon, flaxseeds, kekacang, Omega-3 supplement dan lain2.  Terdapat 79 sumber makanan yang kaya dengan Lemak Omega-3.

Boleh rujuk: http://www.nowloss.com/omega-3-foods-sources.htm

Terdapat 3 cara bagaimana Omega-3 fats akan membantu anda mengurangkan berat badan:

1) Omega 3-fats membantu mengawal selera makan dangan menstabilkan kadar paras gula dalam darah

2) An Australian study menunjukkan, seseorang yang mengambil Omega-3 fats dalam 'exercise program' membakar lebih banyak lemak daripada mereka yang hanya exercise sahaja (tetapi tidak mengambil Omega-3 fats), dan juga mereka yang exercise tetapi mengambil other types of fat...

3) Kajian yang dijalankan di Jepun & Republik Czech menunjukkan, pengambilan Omega-3 fats menghalang pembentukan the ugly body fat. Kajian yang sama turut menunjukkan, Omega-3 fats menggalakkan pembakaran lebih banyak lemak.

http://www.nowloss.com/good-fats-that-burn-fat-help-you-lose-weight.htm

Wah, bila baca ni...teruja sungguh saya!!

Ok, jadi anda di luar sana yang inginkan penurunan berat badan yang lebih cepat, boleh dapatkan Omega Guard Shaklee yang semestinya best dari saya yer :)

Beza tau Omega Shaklee dengan Omega jenama X, Y, Z di pasaran sana....

JANGAN TERTIPU!! Shaklee Omega Guard - 99% Omega 3 wokeh, I Like!!



psst: Lepas ni saya nak konsisten ambil Omega Guard Shaklee...boleh pecahkan lemak2 yang degil ni. hehehe...oh yer Ibu menyusu & ibu mengandung sangat sesuai utk ambil, IBU SIHAT, ANAK BIJAK....

BIJAK, BIJAK....






* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?




Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176


  
Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.