Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 17 June 2013

Written on

Sifir Matematik Berat Ku...

Hari ini saya nak buat sifir Matematik. So saper2 x clear, boleh tinggalkan pesanan penaja. haha..

Alah, sifir nyer mudah saja... :P

Tahun 2008:

Berat badan ku = x kg

Mengandung anak pertama, jumlah berat badan naik sebanyak 12 kg! (huhu, dahsyat kan?). Masatu aku ambil supplemen yg di prescribe oleh doctor + susu Anmum. Sejurus selepas bersalin, berat badan turun sebanyak 8 kg.
(berat anak waktu tu 3.15kg)

Rutin hidup diteruskan tanpa mengambil sebarang supplemen. Selama 1 tahun, berat badan bertambah sebanyak 4 kg.

Jadi berat badan ku ketika anak pertama = x kg + 12 kg - 8 kg + 4 kg = x kg + 8 kg

Tahun 2010:

Berat badanku = x kg + 8 kg

Kemudian, aku mengandung anak yang kedua.

Sewaktu mengandung, jumlah berat badan yg naik adalah sebanyak 8 kg. Masatu ambil supplemen yang diprescribe oleh doctor + minum susu Anmum but xkonsisten. Sbb ambil juga susu Kambing, dgn tujuan nak elak anak jaundice. Sejurus selepas bersalin, berat badan turun kpd asal iaitu 8 kg.
(berat anak waktu tu 3.10 kg).

Rutin harian juga diteruskan tanpa sebarang supplemen. Masatu masih belum kenal Shaklee lagi. Dan dalam tempoh 1 tahun 4 bulan (sebelum mengandung anak ketiga), berat badanku telah bertambah sebanyak 3 kg.

Jadi berat badan ku ketika mempunyai 2 orang anak = (x kg + 8 kg) + 8 kg - 8 kg + 3kg = x kg + 11 kg

Tahun 2012:

Berat badanku = x kg + 11 kg

Kemudian, aku menagandung pula anak yang ketiga.

Untuk 3rd pregnancy, aku dah tak makan supplemen doctor, sebab aku tahu ianya sintetik. Waktu tu, aku telah diperkenalkan dgn Shaklee, maka aku pun hanya makan vitamin Shaklee seperti berikut:

1. B Complex
2. Vitamin C Sustain Release
3. Vitalea
4. Ostematrix
5. ESP

Sewaktu mengandung yang ketiga ni, jumlah berat yang naik adalah sebanyak 5 kg. Sikit kan? Yup, sampai doctor pun risau..asal berat u ni xnaik2?? Mana tak risau, start 27 weeks, berat ku sudah static, xnaik2 sampai lah baby lahir on 37 weeks. Tapi berat baby (bila di scan) keep on naik/ bertambah. Dan bila baby lahir, berat baby adalah sebanyak 3.30 kg!

Ok, sejurus selepas lahir, berat badan ku back to asal (turun semula 5 kg).

Jadi, berat badan ku ketika mempunai 3 orang anak = (x kg + 11 kg) + 5 kg - 5 kg = x kg + 11 kg

Tahun 2013:

Aku masih belum mengandung. hehehe...

Tetapi aku masih menyusukan anakku yang ketiga. Alhamdulillah, masih fully breasfeeding.

Dan yang bestnya, sampai sekarang, berat ku masih sama.

Berat badanku = x kg + 11 kg

Dan bila aku fikir2 semula, ya..aku memang mengamalkan set vitamin Shaklee untuk Breasfeeding. Aku consisten makan set vitamin ni dari waktu berpantang hingga sekarang.

Kenapa tak turun2? Mcm mana nak turun kalau melantak makanan tak hengat dunia....

Tapi syukur, berat badan masih maintain. Kalau ikut graph dr anak pertama, kedua dan sebelum mengandung yg ketiga, sepatutnya berat badan aku akan jadi x kg + 14 kg, selepas lahir anak ketiga kan? (lebih kurang lah).

Now misi untuk kurang kan berat badan. Aku tak expect akan turun cepat, yerlah naik 11 kg dalam masa 4 tahun, tak kan nak expect turun dalam masa beberapa bulan kan?

psst...kalaulah aku ambil vitamin Shaklee dari awal mengandung anak pertama lagi, rasa2nya mesti berat badan ku akan maintain dari awal kawin sampai sekarang kan? kan? kan?

Yang pasti, vitamin Shaklee menjadikan diriku sentiasa nampak ayu, cantik & sentiasa berkeyakinan di hadapan suamiku...


Hubby yg amat ku sayangi


Well, anda nak rasa juga kehebatan vitamin Shaklee?

Boleh hubungi saya...

Sekian, wassalam ~




Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176






Read More

Share on Facebook



Saturday, 15 June 2013

Written on

Entrepreneur #2 : Ramaikan Businesswoman Muslim


Setiap pagi apabila kita bangun dari tidur, tanpa disetkan, kita akan meneruskan routine seharian kita iaitu :

Breakfast > Pergi Kerja > Lunch > Pulang Kerja > Dinner > Tidur.

Dalam masa 24jam, 8-10 jam telah dihabiskan untuk kerja di office. Bakinya, 7 Jam untuk tidur. Dan selebihnya itulah urusan keluarga i.e. hantar anak tuisyen, beli barang rumah, etc.

Ini basic pusingan hidup bagi golongan employee [doctor, arkitek, peguam, enginner] dan self-employ people (kerja persendirian). 24 jam terlalu singkat sehinggakan ia berlalu sehari demi sehari tanpa kita sedari.

TETAPI, ramai yang tidak sedar bahawa mereka mempunyai PILIHAN (CHOICE) untuk menukar cara kehidupan mereka. Dilema yang saya hadapi suatu masa dahulu, saya hampir pasti, semua wanita berkerjaya juga menghadapi situasi yang sama. Namun ramai yang tidak terdedah dengan jalan keluar yang sesuai.

Alhamdulillah, saya diperkenalkan oleh bekas sahabat uni saya akan perniagaan Internet ( atas talian) atau English nya Online Business. Seperti biasa, skeptikalnya saya pada masa itu ialah “yer ker boleh dapat income?? yer ker tak menipu orang?? yer ker tak perlu keluar meeting lewat malam, korbankan hari weekend dsb??”. Namun, desakan untuk TIDAK meneruskan routine saya yang biasa pada waktu itu terlalu hebat, saya cuba kuatkan untuk fahami apakah itu business Shaklee secara online.

Ya, Rezeki Allah yang atur, tetapi kita kena berusaha. National Convention Shaklee yang lepas menyaksikan ramai golongan wanita bekerja yang saya sebutkan di atas, telah dan sedang hendak berjaya keluar dari kemelut tekanan di atas. Allah hu rabbi, tak sangka, begitu ramai sekali BUSINESSWOMEN Muslim, yang telah berjaya, malah yang masih menuju ke arah financially freedom pun tidak kurang banyaknya. It was a phenomena!

 
Barisan Jutawan Muslimah dalam group kami. Income mereka sudah melangkaui RM50k sebulan!!
 
 
Harapan saya, moga saya dapat membantu lebih ramai lagi para wanita di luar sana untuk menjadi seorang Businesswomen Muslim dan dalam masa yang sama, mereka ini menjadi ‘engineering’ sepenuh masa kepada masa depan anak2 mereka di rumah.
 
Alhamdulillah, pertama kali mendapat award Shaklee, setelah 7 bulan serius dalam Shaklee...
 
Jika anda sudah membuat pilihan, saya tiada masalah untuk mengajar anda berjaya dalam business online – Shaklee dari A to Z. Tidak perlu buka kedai, pergi rumah ke rumah, keluakan modal RM ribu2 bagai. No, you don’t have to do that.
 
Esok pagi apabila anda bangun, anda mempunyai 2 PILIHAN (CHOICE):
(i) teruskan routine anda seperti biasa ATAU
(ii) hubungi saya untuk mulakan langkah pertama.


Sekian, wassalam ~


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?




Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



Thursday, 13 June 2013

Written on

My S.O.H.O. (Small Office Home Office)

Inilah S.O.H.O (Small Office Home Office) ku...



Mungkin ia tidak sehebat ofis rakan2 engineer ku, ia tidak lah setaraf dgn ofis rakan2 doctor ku.

Ia hanya lah sebuah bilik kecil yang dilengkapi sebuah laptop dan sebuah printer.....

TETAPI....

> Di bilik kecil inilah, aku BAHAGIA bekerja dari rumah
> Di bilik kecil inilah, aku MENJANA pendapatan RM4k - RM6k sebulan (sekarang Nov 2013, sudah pun mencecah 5 angka sebulan. Alhamdulillah...)
> Di bilik kecil inilah, aku MELAYAN customer2 ku
> Di bilik kecil inilah, aku MENULIS blog dan mengemas kini Facebook
> Di bilik kecil inilah, aku GEMBIRA melayan karenah si comel sambil berbisness
> Di bilik kecil inilah, aku MENDENGAR kuliah2 agama
> Di bilik kecil inilah, aku MERANGKA & MELAKSANAKAN tugasan Jemaah

Ya, secara tersurat, ia hanyalah sebuah bilik kecil. Tetapi jauh yang tersirat, bilik ini telah menyimpan banyak kenangan manis, menyimpan banyak memori indah yang tidak pernah aku bayangkan selama ini...

Ya sahabat2 semua....

Di sini lah saya mencapai impian saya; impian untuk BEKERJA DI RUMAH, menjana pendapatan yang setanding dgn gaji engineer saya dahulu. Juga Impian untuk membesarkan si permata hati di depan mata sendiri; tanpa perlu ada kerisauan2 sebegini:

> "Cuti aku dh abis, mcmmana aku nak hadir program kelas anak aku??"
> "Anak aku sakit, boss pulak asyik ckp - asyik sakit jer anak kau ni"
> "Kenapa ainul ni asyik MC jer??"
> "Kenapa asyik datang kerja lambat???"

Ah, igauan ngeri ketika bekerja makan gaji tidak ada lagi dalam kamus diri ini....

Syukur, Allah temukan saya dgn group Jutawan Shaklee....

Yes, Do the right business & Do the business right.

Terima kasih Allah, atas pertemuan indah ini. Aku bersujud pada Mu............

Nukilan rasa di malam hari ~





Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



Monday, 10 June 2013

Written on

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplemen

>> Alah, malaslah nak ambil vitamin. Ok aper makanan yang aku ambil sekarang!
>> Hati2 dgn supplemen. Kalau rasa tak perlu, jangan ambil...
>> Aku rasa cukup dah nutrisi yang aku ambil dari makanan yang aku makan...

Hah, saya yakin ni antara kata2 dari mereka yang tidak mahu mengambil apa2 supplemen....

Saya tak salahkan anda, sebab saya juga dulu sama seperti u all ~ malas nak ambil suplemen, konon2 cukup dah nutrisi dlm diet seharian. Padahal makan buah pun jarang, breakfast pun kdng2 skip, pastu melantak makanan dgn banyak during lunch hour bla bla bla ~

Then bila badan penat, susu badan pun makin berkurang. Ditambah dgn stress kerja, diet yang tidak seimbang, pastu asyik makan kat luar, makan fast food dsb.. Fuh, complete package utk badan saya menjadi tua dgn begitu pantas nya...

Baik, mari saya terangkan dulu kenapa badan kita memerlukan supplemen. Selepas korang baca, korang sendiri decide samada perlu atau tidak mengambil supplemen.

7 Sebab Mengapa Badan Kita Memerlukan Supplemen

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang diperoleh drpd makanan.
Contohnya, Vitamin C & Vitamin E yang diperoleh dr makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dgn yang ditanam di atas tanah yg subur. Ditambah pula dgn penggunaan racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar yang lain, merendahkan lagi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa proses memasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alcohol, dan anti biotik boleh menganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, gula dan garam juga mengurangkan lagi simpanan zat makanan dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang dan tidak mengikut pyramid makanan yang dicadangkan.

6. Gaya hidup masa kini yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kpd makanan segera yang tinggi kandungan MSG

7. Bagi yang bekerja, makanan tengah hari selalunya di luar, dan waktu malam, memasaka seringkas yang mungkin. Maka pengambilan makanan yang seimbang tidak dititikberatkan.

Hah, sebab tu lah kenapa anda memerlukan supplemen. Sekurang2 nya ambil lah Vitamin C setiap hari, jangan sampai tak ambil suplemen langsung yer....

Tetapi AWAS!! Pastikan supplemen yang anda ambil memenuhi piawaian di bawah:

>> SELAMAT
>> BERKESAN
>> HALAL

>> Kalau makan, muka jadi cantik tp ada kesan jangka panjang, apa gunanya??
>> Kalau makan, tapi xada beri kesan pada diri, buat apa makan??
>> Kalau berksesan dan selamat, tapi tidak halal, di mana barakahnya??

Sebab itu saya memilih Shaklee:
> Sentiasa SELAMAT
> Sentiasa BERKESAN
> Sentiasa MESRA ALAM
> Dan juga HALAL



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176



Read More

Share on Facebook



Thursday, 6 June 2013

Written on

Entrepreneur #1 : Bantu Selesaikan Masalah Orang, Allah Akan Bantu Kita!


Ok, kali ini, saya ingin berkongsi dgn pembaca2 blog saya betapa bisnes yang saya lakukan sekarang ini (Shaklee- online business) sangat2 membantu diri saya dalam memenuhi aspirasi kehidupan saya sebagai seorang isteri, ibu, anak, kakak dan sebagai seorang sahabat kepada manusia di luar sana. Syukur pada Allah. Alhamdulillah.

Dalam entry saya sebelum ini, saya ada mengisahkan bagaimana permulaan saya dengan bisnes Shaklee (online business) ini sehinggakan saya berjaya membuat keputusan untuk berhenti kerja. Bukan senang nak buat decision ini. Allah yang bagi kekuatan pada saya sehingga saya mampu untuk mengambil keputusan untuk berhenti kerja.

Perkara pertama yang diajar kepada saya adalah “Kita buat bisnes Shaklee ni, perspektif kena betul. bukan suka2 jual dapat untung. Kita ada benda yang lebih besar lagi daripada untung iaitu bantu selesaikan masalah sahabat2 dan rakan2 kita. Kita offer yang terbaik kpd rakan2 kita untuk optimumkan tahap kesihatan mereka. Bila mereka berjaya, sihat kita akan rasa gembira”….

Betul! Memang tepat sekali… hati ini rasa puas apabila testimoni yg diterima daripada customer dapat menambah nilai hidup mereka, dapat menambah nilai dalam kehiduapan rumahtangga mereka.

Sebab itu, apabila saya rasa down, rasa stress bila ada masa yang saya tiada sales… cepat2 saya betulkan perspektif saya semula; keep on SHARING....

Teruskan berkongsi kebaikan Shalee dengan semua orang.

Share, Share n Share....

Sharing with Love, Sharing with Patience….

Bila fikir nak share.. niat betul2 sebab nk tolong orang, kita tak kan rasa STRESS bila orang x like status di FB.. bila tak ada orang comment di FB, bila tak ada orang pm di FB, lagi2 bila tak ada orang yang nak order. Kita tidak akan rasa stress, kita tidak akan rasa down sbb niat kita nk share kebaikan dengan semua orang... orang nk beli ke x, tu terpulang kt dia. Kita hanya nk share kebaikannya.

“Kalau sorang tolak, 100 lagi nak dengar. Jadi jangan putus asa, teruskan membantu orang lain” - kata2 semangat dari our grand nanny (Kak Cery). hehehe....

Jadi, ayuh semua, mulakan business (online) sekarang. Kita tolong semua orang dalam kehidupan kita. Tambah nilai hidup mereka. In shaa Allah berjaya!

 “Change Your Focus, From Making Money To Serving More People. Serving more people makes the money comes in” - Robert Kiyosaki



Sekian dulu

Wassalam ~


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?






Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176





Read More

Share on Facebook



Wednesday, 5 June 2013

Written on

Cerita Saya ke Phuket Bahagian 2

Ok, sambungan entry saya terdahulu (Cerita Saya ke Phuket Bahagian 1). Kali ni saya nak share ttg perancangan kami sebelum melancong ke Phuket.

In overall, Phuket ni mmg best especially keindahan laut nya yang sangat mengagumkan! Seriusly sangat cantik! Subhanallah...hebat sungguh ciptaan Allah.



Cuma yang xbestnya...penuh maksiat mata sana sini. Sungguh! Bagi saya, xsesuai kalau nak bawa orang tua pergi berjalan ke sini. Saya pulak yang rasa malu n rasa bersalah bila tgk mat saleh tayang 'ehem ehem' di depan bapa mertua saya yang sudah bergelar Haji. Adush..sorry abah!


Dan saper2 yang x kuat iman, dinasihatkan juga TIDAK berkunjung ke Phuket. Bukan saja mat saleh, malah wanita Thai juga, pakaiannya...fuh, melampau! Bak kata ibu saya "Abis keluar Quran kat kepala tgk pompuan seksi2...."

Ada orang tanya saya juga, tak jeles ke bila pompuan2 'yang masih belum diberi hidayah' tu lalu depan hubby saya? Jawapan saya, "I'm ok..no jealous, no sakit hati because I always look sexy  di mata suami saya" hahaha...

psst...penangan Alfalfa + Collagen Shaklee :P

Ok, berbalik kepada plan yang telah kami aturkan sebelum ke Phuket, secara keseluruhannya, semua aktiviti2 sepanjang di Phuket telah diatur oleh Madam Ainul Shahrazad. hehehe... yerlah, kata dah jadi Working At Home Mum, xkan nak susah kan hubby lagi. Kira Fair n Square lah ; I'm d planner and hubby's d executer (tukang keluar duit). hahaha...

Ni antara plan yang saya dah buat

Ok, antara checklist awal yang saya buat utk ke Phuket:

1) Book tiket flight

2) Book hotel

3) Baca blog2 mereka yang dah pernah ke Phuket

4) Tgk kadar pertukaran mata wang Thailand vs Malaysia

5) List down barang2 keperluan yang nak dibawa ke Phuket

Saya cuba explain satu2 yer...

1) Book Tiket Flight:

Ok, yang ini saya masih kurang mahir. So tak dapat nak bagi tips camner nak cari tiket flight yang murah. Kalo ada saper2 yang nak share tips, sangat2 lah dialukan....

2) Book Hotel

Saya book hotel melalui Agoda. Seriusly senang and berbaloi! Actually saya dah few times book hotel melalui Agoda. Dan mengikut pengalaman saya, hotel rate di Agoda a bit cheaper compared to kita book direct dari hotel tersebut.

Dan yang best nya, kita boleh tahu review dari mereka yang dah pernah menginap di hotel tersebut.

Basically antara criteria hotel yang saya pilih utk menginap di Phuket:

a) Star rating (pilihan saya 3 star to 5 star hotel)
b) Review score (saya akan tgk score yang Very Good/ Fantastic/ Excellent jer)
c) Hotel rate (budget kami dalam RM100- RM200 semalam)
d) Room type (saya akan filter room type utk family atau yang boleh occupy 4 adults sebab xkan nak tinggal jauh2 dgn mak n abah kan?)
e) Other facilities spt Breakfast included or not, Wifi provided or not etc...

Filter punyer filter, akhirnya saya jumpa hotel yang sesuai! (tapi saya xnak share nama hotel tu kat sini, sure naik rating hotel tu. hahaha) - saper2 yang nak tahu, boleh comment/ email saya personally k?

What I can say, hotel tu mmg marvelous; murah & memenuhi criteria yang saya tetapkan!

Ni gambar dalam Agoda


Ni gambar sebenar hotel tersebut

Harga hotel utk satu malam RM180 tapi kami dapat 2 bilik hotel terus! Murahkan? Ada satu pintu besar, dan dalam tu dipisahkan oleh 2 pintu kecil ( 2 bilik).




Ada free wifi, free breakfast, ada swimming pool utk kanak2, ada tempat main utk anak2, bilik pun quite good and comfortable.... kira berbaloi sangat2 dapat 2 bilik dgn harga RM180 semalam beserta kemudahan2 lain!

Ok, boleh tgk gambar2 yang saya ambil di bawah ni.


Breakfast area


Dalam bilik hotel

note: in overall, saya boleh bagi rate 8/10 utk hotel ni....

3) Baca blog2 mereka yang dah pernah berkunjung ke Phuket

Yang ini, saya akan survey 3 perkara:
> blog mereka yang pergi single (dgn kawan2 saja)
> blog mereka yang pergi dgn family
> website tourist agent

point saya simple; saya nak tgk n nak compare semua aktiviti2 yang diceritakan oleh ketiga2 laman di atas. Yerlah, kami pergi melancong ni bawa anak2 kecil & orang tua, jadi aktiviti pun mestilah yang bersesuaian n at d same time, kami suami isteri boleh enjoy bercuti di Phuket.

Survey punyer survey, maka terhasillah plan yang saya upload di atas tadi.....

4) Tgk kadar pertukaran mata wang Thailand vs Malaysia

Secara mudahnya, RM1 = 10 Baht Thailand. Dan harga barang2 di sana, lebih kurang di Malaysia jer, malah ada yang lebih mahal dari Malaysia. Contohnya air kelapa sampai 60 baht (RM6), buah mata kucing sampai 200 baht sekilo (RM20 sekilo), brg2 lain seperti fridge magnet standard sperti di Malaysia; 30 baht - 40 baht sekeping (RM3- RM4 sekeping).

5) List down barang2 keperluan yang nak dibawa ke Phuket

Hubby dah pesan awal2 kat saya, dia hanya nak bawa satu beg sahaja. Maka, saya sebagai steri yang taat, perlu meng 'comprise' semua barang2 kami sekeluarga  utk dimuatkan dalam satu beg.


Ni lah jenis beg yang kami bawa

Antara list barang yang perlu dibawa:
> baju saya, hubby, anak2
> swimming suit
> susu, vitamins, thermometer
> passport/ flight ticket/ hotel reservation
> adapter
> sun glasses (hehe)

dan lain2 lagi...

Dan Alhamdulillah, semua Berjaya di packing dalam satu beg. Ok, next entry nanti, saya akan ceritakan aktiviti2 kami selama 4 hari berada di Phuket.

So stay tune ~

Moga ada manfaat buat semua.

Wassalam....

 
Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176








Read More

Share on Facebook



Tuesday, 4 June 2013

Written on

Tawaran Menarik Untuk Ibu & Anak


Tawaran menarik dari Shaklee di bulan Jun 2013!!

Tada....

Meal Shake French Vanila yang sangat best!

Antara Manfaat Meal Shake untuk anak2:

1. Meningkatkan selera makan anak

2. Mengurangkan symptom sembelit pada anak

3. Mengurangkan gejala demam yang kerap berlaku pada anak yangs sedang membesar

4. Mengurangkan batuk berkahak pada anak2

5. Mengurangkan eczema pada kanak2

So apa tunggu lagi? Jangan sampai kehabisan stok....





Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176

Read More

Share on Facebook



Written on

Cerita Saya ke Phuket Bahagian 1

Assalammualaikum semua!!

Fuh, baru sempat nak tulis blog. Rasa cam dah penuh sarang labah2 kat blog saya ni :)

Maaflah semua sebab lambat nak update blog. Al kisahnya, bibik saya bercuti dari 24/5 till 5/6. Jadi saya sangat busy menyiapkn persiapan percutian kami sekeluarga ke Phuket. Dan pulang dari Phuket, saya terpaksa handle semua tugas2 rumahtangga seorang diri kerana bibik masih belum pulang. In shaa Allah, dia akan pulang arini dan saya kena menjemputnya di LCCT. Saper2 nak jumpa saya, jom jumpa di sana (Perasan artis). hahaha....

Ok, untuk makluman semua, kami sekeluarga telah melancong ke Phuket pada 24/5 sehingga 28/5  
(4 hari 3 malam).

Kami pergi satu family bersama mak & ayah mertua saya. Semua kos ditanggung oleh mr hubby. Actually hubby memang buat peruntukan untuk makan angin bersama mak & ayah nya setiap tahun. Dia tak bagi duit bulan2 to his parents, sbb dia kata mereka dh banyak duit. hahaha.

So dia janji nak bawa mereka melancong ke luar Negara setiap tahun. Dulu kami pergi melawat Melbourne pada 2010. Disebabkan kesibukan hubby yg memanjang, so tahun 2013 baru lah kami berpeluang melancong ke luar Negara.

Mulanya kami plan nak pergi melancong ke Indonesia, tetapi disebabkan cuti hubby yang singkat, so kami just pergi dekat2 jer. Survey punyer survey, akhirnya Phuket menjadi pilihan kami.

Mak dan abah dalam Aero train KLIA

Tiket flight dah di book on 10th April 2013. Kami naik Malaysia Airlines (MAS) sebab tgk harga Air Asia pun cam lebih kurang. Beza beberapa RM, so better kami ambik MAS.

Total harga tiket utk 6 adults + 1 infant RM3k. (act lepas balik dr Phuket, baru saya realize Fire fly lagi murah. Xperlah, bukan rezeki kami).

Ok, saya akan ceritakan kisah kami di Phuket di bahagian 2 nanti yer. Utk kali ini, saya just nak share pengalaman semasa di airport.

Utk makluman semua, Hubby saya ni pemegang kad Enrich Gold (sebab dia selalu travel, so dapatlah kumpul point utk upgrade Enrich card). Banyak sangat keistimewaan bila hubby ada Enrich card Gold ni.

Pertama, kami semua dapat check in kat Business Class lane. Fuh, merasa jugaklah masuk lane Business class (walaupun tiket kami Economy Class). hikhikhik...

Check in at  Business Class lane, KLIA

Keduanya, saya berpeluang ikut hubby masuk ke MAS Golden Lounge. Sangat best ok! Yerlah first time dapat masuk (hubby dh selalu masuk, so dia tak heran pun). hahaha...

Hanya saya dan baby Fateh dapat ikut masuk ke Golden Lounge. Oh yer. Saper2 yang tak tahu, Golden Lounge ni adalah tempat rehat sebelum penumpang menaiki pesawat. Biasanya, hanya penumpang yang menaiki First Class atau Business Class jer yang layak utk masuk. Dalam tu ada sofa nak rlieks, ada makanan, toilet dll.

Overview on Golden Lounge

Sebab tu saya sangat excited bila dapat masuk ke Golden Lounge. Yerlah, nak tunggu dapat naik Business Class, bila lah lagi yer dak (Tak per, kalau kumpul point banyak dalam Shaklee, Shaklee pun akan bagi naik Business Class utk convention trip nanti. so kena usaha keras dari sekarang. hehehe).

Semasa di Golden Lounge, macam2 kami order. Mee wantan lah, cappuccino lah, chocolate drinks lah etc. Kat situ pun , ada macam2 foods & drinks served. Ada ice cream Haagen Dazs lagi tu...

Seronok baby Fateh dapat golek2 kat sofa

Macam2 kami makan. hehehe...

Hot Chocolate drink ordered by me :P


Mak dan abah jaga dua orang lagi anak kami (Ammar & Sumayyah) di Kids zone. hehehe....




Sebenarnya orang yang paling gembira dapat naik kapal terbang ni adalah 2 orang anak kami; Ammar & Sumayyah. Dulu, masa pergi Melbourne, mereka masih kecil, so tak berapa ingat sangat pengalaman naik kapal terbang. Masatu tahun 2010. Kemudian, tahun 2011 kami sekeluarga pergi ke Kota Kinabalu. Dan lepas tu, tak pernah bawa anak2 naik flight lagi.

Tahun 2010 melawat Melbourne; masatu Ammar 1 yr 11 mth & Sumayyah 4 mth

Tahun 2011 melancong ke Kota Kinabalu; masatu Ammar 3 yrs & Sumayyah 1 yr old


Oleh kerana kerja hubby yang selalu travel, so banyak kali lah saya bawa ammar & sumayyah pick up babahnya di airport. Dan setiap kali ke airport, mereka berdua mesti bertanya "Bila ammar/ maya nak naik flight? Asyik babah jer naik flight..."

Dan bila kami bgtahu ttg rancangan kami nak ke Phuket, setiap hari Ammar mesti tanya "Ummi, dh school holiday ke belum? Ammar xsabar nak naik flight ni" hehehe....anak2 ummi ni mmg pandai cakap. Celoteh mereka lah jadi penghibur hati saya bila hubby berada jauh di sisi.

Oklah, saya kongsikan gambar2 semasa di airport. Mata saya dah kuyu sangat ni. Jam pun dah menunjukkan 2.45 am. Yerlah, hanya waktu ni saja saya berkesempatan nak tulis blog. Waktu lain, sibuk dgn anak2 dan urusan Shaklee bisness (gi pos brg, layan pm customer, layan anak2 Shaklee etc).






In shaa Allah akan saya kongsikan cerita2 menarik semasa di Phuket di bahagian 2 nanti yer.

So stay tune ~

Sekian dulu....


Wassalam ~
Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya:

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.