Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 25 November 2013

Written on

Serve The People Then The Money Will Follow....

Alhamdulillah...berkesempatan juga menulis malam ni. Dh nak hampir ber "sarang labah2" je blog saya ni :P

Maaf buat semua pembaca blog saya; kdng2 idea utk menulis tu bnyk sgt dtg, tapi masa sungguh tidak mengizinkan utk saya menulis.

Cuti sekolah telah datang, dan saya perlu menyusun jadual yang sangat komprehensif utk anak2 saya (anak2 kandung yer, bkn anak2 Shaklee).

Akan saya kongsikan jadual anak2 saya selepas ini....

Anyway, malam ni nak tulis pendek jer..

"Serve The People, The Money Will Follow"

Kini baru saya faham ungkapan ini. Baru saya jelas maksud 'trademark' blog Saifulislam  "Erti Hidup Pada Memberi"

Benar sahabat2,

Tidak rugi andai kita memberi. Berilah sebanyak2nya... usah bimbang, kebaikan itu akan datang kpd kita semula.

Inilah yang saya lakukan di fasa2 awal saya mula serius dgn Shaklee bisness.

Dalam group Shaklee kami, kami tidak diajar utk tekankan keuntungan semata2...tetapi lebih kepada BERKONGSI KEBAIKAN produk Shaklee dgn semua orang.

Ya, bantu selesaikan masalah mereka dgn rangakian produk Shaklee yang ada.

> Tidak teruja kah saya bila mana saya diberitahu oleh customer, suami mereka happy selepas isteri nya mengambil Shaklee?

> Tidak gembirakah saya bila mana ada customer saya yg dtg dan beritahu, kesihatan anak2 mereka bertambah baik selepas mengambil Shaklee?

> Tidak seronokkah saya bila mana customer saya sangat gembira menceritakan kulit mereka bertambah halus & berseri selepas menggunakan produk Shaklee??

> Tidak bahagiakah saya bila customer yang mengambil set penyusuan Shaklee menjadi happy bila susu mereka yang merudum kini bertambah?

Allahuakbar...hanya Allah yang tahu betapa bahagianya hati saya melihat kehidupan2 yang dapat saya sentuh hanya dgn sedikit ilmu & perkongsian yang saya berikan. Adding Values to Other People's Lives!

Nah..inlah hasilnya setelah hampir 1 tahun 2 bulan saya berkongsi kebaikan Shaklee dgn semua orang... Allah ganjari dgn nikmat yang sungguh LUAR BIASA...

Tergelak mendengar kata2 pembantu rumah saya.. "Hah, bonus Shaklee puan dah RM30K? Banyaknya puan..Kalau di Indon, puan sudah jadi orang kaya..."

Haha...Mana dia tak terkejut... majikannnya tidak diulit brangan kemas, intan permata...majikannya masih berpakain yang biasa2, majikannya masih berkira2 dalam soal membeli barangan yang mahal...majikannya masih gemar memasak dari makan di luar, majikannya masih lagi berjimat cermat dalam setiap hal...

Tentu dalam hatinya "Uish betul ke dah dpt duit puluh2 ribu2 setiap bulan?" haha....

Biarlah...saya masih ainul yang dahulu, masih ainul yang sempoi, masih ainul yang tidak tahu bergaya, masih ainul yang sentiasa 'count' every single perbelanjaannya. hehe... :P

Ya, duit yang saya peroleh bukanlah 100% milik saya. Ada 'bahagian' & hak utk orang lain...

Biarlah ia menjadi bekalan saya di akhirat sana....

Biarlah saya merasai manisnya sebuah kehidupan dgn MEMBERI....

Ramai orang yang takut masuk Shaklee kerana dihantui alasan2 sebegini:

1) Aik, xcukup duit ke sampai nak kena berniaga?

2) Hurm, produk supplemen semua sama...semua nak untung semata2

3) Hah, dah mulalah tu...nak promote barang kat kwn2

Tidak kurang juga yang beralasan:

1) Aku banyak komitmen kerja..tak de masa lah nak focus Shaklee

2) Dah berlambak dah ni orang buat Shaklee, boleh ke aku buat lagi?

Dan macam2 lagi....

Satu perkataan yang sangat boleh describe golongan di atas; anda sebenarnya EGO!

>> Anda sebenarnya MALU utk berniaga....sedangkan ianya adalah sunah Rasulullah sendiri

>> Anda sebenarnya PENAKUT; takut dgn bayang2 sendiri, takut dgn kata2 org sekeliling

>> Anda sebenarnya TIDAK MAHU BERUBAH; mengubah kehidupan anda yang biasa2, yang hanya cukup bagi seadanya kepada ibu bapa anda, yg cukup2 makan je bg sedeqah kpd fakir miskin. Ya..Anda tidak mahu mengubah kehidupan yang biasa kpd hidup yang luar biasa...

>> Anda sebenarnya PENTINGKAN DIRI SENDIRI; sentiasa merasa cukup dgn kehidupan yg ada tanpa mahu menyimpan cita2 yang besar utk lebih banyak MEMBERI

"Alah, buat apa nak kaya raya...cukuplah apa yg ada sekarang. Aku bersyukur dgn gaji yang aku peroleh sekarang. Nanti kaya, lupa Allah pulak..lupa daratan pulak..."

Nah, inilah ungkapan orang yang EGO & PENTINGKAN DIRI SENDIRI....

Pernahkah anda terfikir; bagaimana kehidupan org2 yg susah? Anak mereka sekolah atau tidak? Mereka makan atau tidak? Mereka cukup duit belanja atau tidak? Mereka ada tempat tinggal yg sempurna atau tidak?

Adakah salah jika saya katakan, anda memang pentingkan diri sendiri bila anda TIDAK BERCITA2 utk menjadi Kaya??

Orang biasa hanya memikirkan apa yang mereka hendak capai dalam hidup TETAPI orang luar biasa memikirkan bagaimana mereka boleh menyumbang agar golomgan yang memerlukan mencapai apa yang mereka hajati dalam hidup mereka....

Ayuh, mari sama2 kita tingkatkan ekonomi kita agar kita mampu menjadi Muslim yang dapat membantu lebih ramai orang Islam yang susah di luar sana....tanpa perlu berkira2.

ERTI HIDUP PADA MEMBERI...

 




Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176





Read More

Share on Facebook



Monday, 18 November 2013

Written on

Cerita Saya ke Phuket Bahagian 3

Maaflah semua...mlmni baru sempat nak tulis aktiviti2 sepanjang kami sekeluarga melancong ke Phuket (ok walaupun cerita mcm sudah agak lapuk, tp rasanya better saya tulis supaya memori saya tak lupa. hihi).

Kepada sesiapa yang nak tahu cerita saya ke Phuket bahagian 1 & 2, boleh refer di sini:

Cerita Saya Ke Phuket Bahagian 1
Cerita Saya Ke Phuket Bahagian 2

Kali ini saya akan ceritakan segala aktiviti2 kami sepanjang 4 hari 3 malam kami berada di Phuket.

(oh yer, utk info sekali lagi, kami sekeluarga telah melancong ke Phuket pd 24 Ogos 2013 sehingga 28 Ogos 2013. Sudah 3 bulan berlalu, dan baru arini nak sambung cerita. teruk betul. tak perlah ek?)

Ok, kami bertolak ke Phuket menaiki pesawat MAS, pada jam 5.10pm dan sampai ke Phuket lebih kurang jam 5.25pm (Phuket awal sejam dari Malaysia). Perjalanan ke Phuket menaiki pesawat lebih kurang sejam setgh je...

Sejurus sampai di lapangan terbang Phuket, kami terus ambil teksi. Plan asal, kami nak naik minibus jer sebab murah... (ni ikut pembcaan saya di internet). Tp hubby ckp...leceh nak naik minibus sbb kami ramai. Nak kena tunggu van tu penuh dulu baru jalan...so kami sewa teksi je.

Ok, Phuket ni ada banyakkkkkkk sangat agen pelancongan. Memang dr pembacaan saya di internet, akan banyak pihak yg offer utk jadi tourist guide. Ramai juga yg advice ambil tourist guide bila tiba di Phuket, bukan di airport.

Tapi nak kata kami terkena atau memang dah itu yg telah ditakdirkan, pemandu teksi yang bawa kami tu, pi singgah pula di tempat agen pelancongan. Dia kata nak pergi sign apa ntah sekejap...Jadi kami pun tunggu jelah dalam teksi tu.  Masa dia keluar tu lah, tiba2 sorang pompuan yg agak berisi dgn berseluar pendek...masuk kereta sewa kami, dan kemudian beri salam.

"Assalammualaikum...I'm Muslim" (ok kami agak terkejut dan dalam hati, ohoho...muslim mcm ni??) > sedih pun ada :(

Perempuan tersebut offer pakej2 yang boleh kami ambil sepanjang di Phuket. Mujur saya ada buat survey sebelum datang ke Phuket, jadi saya dpt sedikit overview ttg aktivit2 di Phuket dan bayarannya. Dan memang apa yg wanita tersebut cakap, tidak jauh beza dgn survey yg saya buat...

Wanita ini sangat pandai bercakap ok sampai suami setuju ambil pakej yang ditawarkan.... Lagipun hari dah makin lewat, dan kami pun dah letih. Jadi suami kata, malas nak tunggu sampai Phuket baru nak cari agen pelancongan di sana. Jadi kami pun setuju dgn tawaran wanita tersebut. Kami ambil terus pakej utk 3 hari di Phuket...senang! Tak yah dah fikir2 lepas ni...

(seronok lah driver teksi tu dpt komisen sebab kami dah setuju ambil pakej dr agen tu....)

Kami tiba di Hotel lebih kurang jam 8.00pm. Badan pun mmg sgt letihhhh... mujur mak mertua saya ada bawa makanan. Jadi mlm tu kami makan bekal yg kami bawa je sbb semua dah tak larat nak keluar. hihi....

Ok, esoknya..bermulah aktiviti2 kami. Hurm, rasanya lebih baik saya summary kan aktivit2 kami. Saya pun xderlah banyak sgt nak mengarang, kikiki... (xde idea maaa tulis pjg2 ni :P )

Day 1:

> Setel dah booking tourist agent
> Check in hotel pun sudah
> makan malam pun sudah

Day 2:

1)  Breakfast di Hotel (kami makan yang mana boleh makan je.. telur rebus, buah, roti etc)

my hubby yg sentiasa ceria melayan anak2, ummi hanya suka tangkap gambar je :P


mak dan ayah mertuaku

2) Safari ride

> Ok next kami dijemput oleh wakil agent yg kami book semalam. Driver tu jemput kami di hotel terus...
> Kami kemudian dibawa ke Safari Park (wah nama cam glemer kan tp act mcm pergi ke kampong2 je..hihi)
> Di situ, kami dibawa naik Kerbau (jgn gelak ok?), lepas tu bergambar dekat kerbau yg LIVE (jgn gelak lagi ok?), lepas tu kami ditunjukkan proses bagaimana beras terhasil
> Selepas itu, kami naik GAJAH (wah yg ini best ok?)
> Lepas tu tgk pertunjukkan monyet pulak
> Selepas abis Monkey show, tgk Elephant show pulak...

Ok jom layan gambar. zassss....

Ok inilah aktiviti kami yg pertama..Buffalo ride. Jgn gelak ok?



Bergambar dgn Buffalo LIVE gitu :P




Menyaksikan Monkey Show




Ok yang ini serius BEST!! Elephant ride....


Last but not least..Elephant show


3) Phuket Fantasea

> Selepas habis Safari Ride, kami pun pulang ke hotel.
> Memandangkan cuaca agak panas, jadi badan kami sgt exhausted + dehydrated, maka kami semua sudah terbaring di bilik hotel yg beraircond
> Sudahnya, en suami yg keluar sorang2 pergi beli makanan utk lunch
> Malamnya, kami dijemput sekali lagi oleh tourist agent utk pertunjukkan Phuket Fantasea
> Yg ini serius BEST ok? cuma yg xbest...perempuan2 Thai yg buat pertunjukkan Phuket Fantasea semua seksi2X!
> But seriously the show is SUPERB! LIVE! AMAZING! Bayangkan semua binatang dibawa naik pentas! Gajah, burung, harimau, kambing, ayam, hah..acaner tu? Kami pun xjangka... tp binatang2 tu seriously very well trained! Semua teratur je buat persembahan termasuk sang harimau...
> Malangnya kami dilarang utk ambil gambar... hp & kamera diambil dan disimpan. Mereka strict betul xbg bawa kamera....
> Jadi tak dapatlah kami rakam aksi pertujukkan Phuket Fantasea
> Basically show tu tentang kisah kerajaan fantasi yang diserang oleh tentera yg jahat... maka adalah watak hero, heroin, sang jahat dsb...
> So kalau nak tahu, kenalah pergi sendiri....
> BTW, tiket utk masuk ke Phuket Fantasea adalah RM150 seorang, tp berbaloi sgt sebab siap Dinner, n dinner dia seriusly best! Makanan tu, fuh kecur air liur lah! Oh ye..ada makanan halal disediakn...

Ok, jom layan gambar pulak. Zasss..........

 

 

 

 


 

 


 



Day 3:

1) Breakfast di Hotel





2) Island Tour
>

 

 


3) Free activity
>

 

 


Day 4:

1) Breakfast di Hotel dan kemudian check out
>

2) Souvenir market
>

3) Cashew nut factory
>

4) Pearl Shop
>

5) Premium Outlet Factory
>

6)  Lunch
>

7) Airport
>

Ok, nanti saya sambung type lagi...Idea sudah abis...kiki. :P



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



Sunday, 17 November 2013

Written on

Love You Mr Arrogant....

Wah2x...kontrovesi je tajuk!

Ok, tajuk ni tak ada kena mengena dgn cerita drama kat TV tu yer...

Actually saya pun xpernah ikuti drama bersiri tu, adalah sekali dua trtgk.. tu pun sekejap je. So saya tak tahu pun kisah sebenar cerita tersebut yg sgt heboh diperkatakan dan menjadi pujaan ramai.

Lebih baik saya tgk Mr Arrogant saya yang tak berapa nak arrogant. hehehe....

So apa kaitan tajuk ni dgn entry blog saya??

Ok, sebenarnya few days back, saya ada terkecilkan hati Mr Arrogant saya....

Saya sgt sedih ok?

Dahler suami stress dgn kerja, penat meeting sana, meeting sini...hai, saya pulak pi cakap perkara yang mengecilkan hatinya....

Owh tidak!!

Fikir punyer fikir, selepas rasa xbest walaupun dah minta maaf banyak kali...saya rasa, saya kena minta maaf in a "proper way".

Jadi tanpa berlengah masa, ku buka website Malaysia Airlines...tgk tarikh yang sesuai...and finally...

TICKET BOOKED!

Bintulu aku datang!!!



Flight ticket booked! Tapi saya n baby je. hehe.... :P
 
 
 
Alhamdulilah bonus Shaklee pun dah masuk...(dan syukur sbb dh jd WAHM, jadi anytime boleh fly bila rasa nk, tak perlu nk minta cuti dr boss ke apa).
  
Yes, portion telah diagihkan:
 
>> Zakat, infaq, sedeqah - DONE
 
>> Bagi ibu - DONE
 
>> Bayar hutang kereta, sewa rumah, hutang credit card - DONE
 
>> Savings - DONE
 
>> Reward diri?? - NOT YET
 
Jadi dah alang2 nak jumpa mr hubby, kenalah reward diri ni kan? So apa lagi... kaki ini mula melangkah ke butik yg menjadi idaman ku suatu masa dahulu (dulu2 tak berani nak pergi sbb grrrrrr...mahal)
 
Cer teka Butik apa???
 
Tada..................
 
 
 
 
Alhamdulillah Berjaya juga beli baju yang baru (saya dh lama tak beli baju baru ok? asyik pakai baju yg sama jer setiap kali hubby balik. kikiki)
 
Jadi tak salah rasanya beli baju baru utk pakai depan hubby. Dan of coz WAJIB yang menutup aurat SEPENUHNYA...
 
Cer tgk lawa tak baju ni??
 
>> ups, tak boleh nk tunjuk di sini. RAHSIA. hihi....
 
In shaa Allah baju baru ni bakal dipakai masa pergi jumpa mr arrogant ku....
 
Ok, sekadar cerita santai dgn semua. Rasa2nya semua ada perselisihan faham dgn pasangan masing2 kan?
 
Sentiasalah berkomunikasi dgn pasangan kita sebaik mungkin...
 
Suami saya banyak sgt support saya dalam bisness Shaklee terutama dr segi motivasi, emosi dan teknikal (buat poster, idea etc). Jadi tidak salah saya berterima kasih kpd nya dgn surprise yg tak seberapa ini... moga2 hati beliau happy semula.
 
BTW, Saya tertarik dgn kata2 dr blog Dr Harlina tentang perkahwinan....
 
 
Marriage is a school where you get the certificate before you start. 
 
A school where you will never graduate. 
 
A school without a break or a free period. 
 
A school where no one is allowed to drop out. 
 
A school which you will have to attend every day of your life. 
 
A school where there is no sick leave or holidays. 
 
A school founded by the Almighty:
1. On the foundation of love, 
2. The walls made of trust,
3. The door made of acceptance, 
4. The windows made of understanding. 
5. The furniture made of blessings. 
6. The roof made of faith. 
 
Before you forget, you are just a student not the principal. The Almighty is the principal.
 
Even at times of a storm, don’t be unwise and run outside.
 
Remember this school is the safest place to be. 
 
Never go to sleep before completing your assignments for the day. 
 
Never forget the C-word, communicate, communicate, communicate with your classmate and with the Principal.
 
If you find something in your classmate (spouse) that you do not appreciate, remember your classmate is also just a student not a graduate. The Almighty is not finished with him/her yet, so take it as a challenge and work on it together. 
 
Do not forget to study, study, study the Noble Book (the main textbook in this school). 
 
Start each day with a sacred assembly and end it the same way.
 
Sometimes you will feel like not attending class, yet you have to.
 
When tempted to quit find the courage and continue. 
 
Some tests and exams may be tough but remember the Principal knows how much you can bear. 
 
Still, it is one of the best schools on earth; joy, peace and happiness accompany each lesson of the day. 
 
Different subjects are offered in this school, yet love is the major subject. 
 
After all the years of being theoretical about it, now you have a chance to practice it. 
 
To be loved is a good thing, but to love is the greatest privilege of them all. 
 
Marriage is a place of love, so love your spouse but remember: “This class doesn’t involve a person who is not permitted into it”! If you invite your mother or father or your friends to this class,   or anyone who is not allowed to be there, you will fail the exam. 
 
It is you who should attend and it is you who will pass. 
 
Its your choice today:” build it or break it”.
 
 
Bestkan? I couldn't agree more.....
 
Semoga Allah merahmati rumahtangga kita, abang.....
 
I love you, my Mr Arrogant!
 

Regards,

Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)

ainul83@yahoo.com
+60136971176

Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.