Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Friday, 4 April 2014

Written on

AWAS!! Kurang Kalsium Punca Gemuk Air???

Oho... betul ke ni?? Saya pun baru je tahu tentang perkara ini. Lalu saya terus google utk mengetahui samada info ini benar atau tidak.

Sebelum itu, mari kita lihat jenis2 GEMUK. 

Untuk sesiapa yang tidak tahu, gemuk terbahagi kpd 3 jenis:

1) Gemuk air

>> Atau istilah lain Retensi air (water retention) iaitu kandungan air/ cecair yang TIDAK DIPERLUKAN berlebihan di dalam badan, lalu terjadi lah masalah kegemukan atau obesiti

Punca: Kandungan air yang tidak diperlukan oleh badan tidak dapat dikeluarkan disebabkan kadar sodium di dalam badan terlalu tinggi dan tubuh tidak berupaya mengeluarkannya.

Ciri2: Badan menggelembir & lembik (cth: di bahagian lengan tangan). Badan juga akan terasa cepat letih & mengah apabila melakukan aktivit harian.

2) Gemuk angin

>> Tanda2 gemuk angin adalah perut terasa sebu (sukar bernafas, tidak selesa, rasa seolah2 tercekit/ lemas). 

Ciri2: Badan menggelembir & lembik (cth: di bahagian lengan tangan). Juga mudah diserang sakit kepala.


3) Gemuk daging

Punca: Lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

Ciri2: Badan pejal dan padat (cth: di bahagian lengan tangan)


Note: Gemuk air & gemuk angin mudah untuk turut berat badan tetapi gemuk daging mengambil sedikit masa untuk turun.

Ok, memandangakan saya tergolong dalam kategori Gemuk Air, maka saya akan zoom in kepada jenis gemuk ini sahaja yer. hehe, sambil menyelam, sambil minum air dalam botol (mana boleh minum air laut, masin woooo) :P

Mengikut tips yang diberiikan oleh Kevin Zahari, cara untuk mengurangakn Gemuk air adalah dengan:

1) Kurangkan pengambilan makanan yang bergaram dan juga masam

2) Lebihkan pengambilan fiber (serat)

3) Makan makan yang berkhasiat & seimbang dalam jumlah kalori yang diperlukan sahaja. 

4) Lebihkan senaman kardiovaskular untuk tubuh mengeluarkan peluh supaya toksin yang terkumpul di dalam badan akan mudah dikeluarkan 

5) Bersauna

6) Minum coffee atau tea bagi mengurangkan air yang berlebihan dalam badan

7) Paling penting, minum LEBIH air kerana apabila kita kurang minum air, otak akan menghantar signal kepada badan supaya menyimpan air yang sedia ada dalam badan, Akibatnya air yang berlebihan itu tidak dapat dikeluarkan.

Jadi yang mana kaitannya kurang kalsium dgn masalah gemuk air???

Jeng jeng jeng......


Kita zoom in point yang kedua & ketiga; bab food intake.

1) Lebihkan pengambilan fiber (serat).

Kevin zahari sarankan untuk mereka yang mengalami masalah gemuk air agar melebihkan pengambilan makanan berserat.

Tapi jenis makanan berserat yang bagaimana? Of coz yang kaya dengan kandungan Kalsium & Magnesium.

Sebab apa??

>> Makanan berserat yang kaya kalsium dan magnesium dapat mengawal jumlah kandungan air dalam badan (kira dia bantu hantar signal pada otak untuk bgtahu ini jumlah sekian2 air yang diperlukan oleh badan. So yang mana tak perlu, badan dah boleh singkir).

So bayangkan kalau anda kurang mengambil Kalsium & Magnesium dalam diet harian anda???

2) Makan makanan yang berkhasiat & seimbang

>> Kekurangan Protein, Kalsium, Magnesium, dan Vitamin B1, B5, B6 boleh membawa kepada masalah water retention ini. Makanan yang mengandungi Vitamin B membantu menyingkirkan lebihan air dalam badan. Kalsium & Magnesium pulak, as stated above - membantu mengawal jumlah kandungan air dalam badan. Protein pulak membantu membina otot2 badan...


Ok, kita stop dulu entry ini. Saya nak pergi breakfast dgn anak2 saya yer.. btw, skang saya berada di over the sea tetapi masih dalam Malaysia. hehe :P



Nanti saya nak sambung study lagi tentang fakta ini....

psst: tgh target nak turunkan badan secara sihat supaya nampak cantik depan suami, dan sebelum pergi USA bulan 8 ni. hehe.... 



"Bulan April, bulan Kalsium, bulan menguatkan tulang2, bulan menyihatkan badan"




Ingin mendaptkan sebotol Ostematrix pada harga istimewa sempena Promosi nyer bulan ni??

Atau ingin mencari any supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176






Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.