Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, 3 June 2014

Written on

Tips Solat Di Awal Waktu

Malam ni, saya nak kongsikan sedikit tips yang saya guna. Bagaimana untuk solat di awal waktu.

Ingat tak saya pernah share tentang MENULIS?? Dalam apa sahaja keadaan, pointnya u kena menulis.

Tak kisahlah u nak berimpian ke, u nak jd org yg lebih berdisiplin ker, u nak itu ini... point penting; KENA MENULIS.

So kalau dah berazam nak solat di awal waktu, tapi tak MENULIS, alamatnya hangat2 tahi ayam lah jawabnya!

Ok, so apa nak buat kalau dah berazam solat di awal waktu??

Sedikit tips yang saya amalkan:

1) Kena azam yang kuat; bukan sekadar cakap di mulut

2) Kena yakin; jika kita utamakan hak Allah, Allah akan lihat kita dalam apa keadaan

3) Tampal jadual waktu solat di tempat yang kita tgk setiap hari; di bilik tidur ke, di meja ofis ker, di pejabat ker, di ruang tamu ke; pendek kata kat tempat yang kita selalu lepak n lihat supaya kita sentiasa alert dgn waktu

4) Sediakan banyak jam dinding utk bantu kita alert dgn masa. Alah, beli jam dinding IKEA yang warna putih tu pun ok, RM2.50 sebiji. Saya beli 10 biji ok jam tu! Kat semua tempat saya gantung jam tu, hatta di dapur sekalipun.

5) Pastikan pakaian kita sentiasa bersih agar kita tidak banyak beralasan; cth: baju aku kotorlah, nak kena balik rumah dulu baru boleh solat bla bla bla...

Ok, rasanya itu sahaja tips yang saya boleh kongsikan. Kalau u all ada apa2 tips lain, meh kongsi dgn saya di sini. Sgt2 dialukan....



Jam dinding IKEA yang paling affordable untuk dimiliki. (hai untung IKEA, aku promote free2 jer)




Ni jadual waktu solat saya di bulan June 2014


Ok, sekian dahulu. Moga entry ini memberi manfaat buat mereka yang membacanya.




Ainul...
"Working-at-home-mother"


Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~







Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com


sms/whatsapp: +6013-6971176


Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.