Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, 18 September 2014

Written on

Mari Kita Make Over!

Dah petang2 camni, mohlah kita stop pasal Shaklee. Kita bual santai2 je yer...

Anyway, ptg ni nak cerita satu benda. Sejak saya jadi Working-at-home-mother ni, saya discover satu hobi baru. hehe...

Nak tahu apa hobinya??

Saya suka make over sesuatu tempat!! Ala2 Eric Decor giteww....

Btw, saya ni bukanlah banyak duit lagi yang boleh buat saya "asal nak, beli.. asal suka, beli.."

Walaupun bonus Shaklee dah aummm, tapi setiap bulan, perbelanjaan saya utk diri sendiri hanya 5% dr bonus. Yang lain2, saya infaq, zakat, bg ibu ayah, bayar hutang keluarga, savings etc.

So bila nak make over sesuatu tempat, saya akan pastikan budegt saya tidak melampaui batas. Paling tinggi pun dlm RM1K.

Ok, petang ni saya nak tunjuk satu tempat yang saya dah make over. Actually, banyak tempat lagi saya dah mula make over sikit2, tapi kali ni cerita tempat ni dulu.

So apa tempatnya??

Tada... ni dia!

Family hall di tingkat atas...


Frankly speaking, saya memang xsuka lepak kat family hall ni. Tgk pun xde selera kan??

Bagaimana idea utk make over ni datang??

Suatu hari, suami saya cakap "Yang, I think, I nak ubah lah ruang ni, mungkin boleh jadi ofis Shaklee u. Bilik Shaklee sekarang, boleh jadikan bilik Sumayyah ker. Ruang ni mcm tak fully utilize jer"

Hurm, memang betul cakap suami... tempat ni mcm tempat sarang nyamuk jer.

Then as usual, suami saya memang xde masa nak buat banyak benda. Yerlah, balik pun kadang 2-3 minggu sekali, sampai jumaat malam, isnin pagi dah terbang semula... ari sabtu ahad pulak, biasa kami penuh dgn program.

Then, saya ni mmg suka buat surprise dekat suami. Fikir punyer fikir, hurm why not aku yg make over sendiri tempat ni... nanti suami aku balik, sure dia happy! Lelaki kan suka sesuatu yang berbeza dari semasa ke semasa??

Maka idea pun mulalah dicari.

Ok, ni steps yang saya buat sebelum make over:

1) Lukis pelan utk make over - pelan susun atur perabot, pelan how to make the place as tempat lepak2 keluarga especially bila ada tetamu datang di ruang bawah, pelan utk jadikan tempat ni seronok buat anak2

Ok, konsep family hall yang saya rasa budak2 suka nak duduk:
- colorful
- banyak buku
- ada access tv
- ada tempat nak baring, tidur
- tak panas

2) Mula mencari perabot yang sesuai - setelah pelan dilukis, maka page IKEA mulalah dibuka. Saya memang suka barangan IKEA, tapi yang mampu milik jerla.. saya tak beli yg mahal2, saya beli yang paling tinggi pun, harga dalam RM400.. more than that, saya tak beli! Jadi kena kreatif bila u survey barangan IKEA. Biasa saya suka barangan yang berharga puluh2 ringgit jer... rasa berbaloi sgt beli sbb cantik tapi murah! hehe...

3) Senaraikan barangan and SHOP them! - bila pergi IKEA, saya akan pastikan saya pergi dalam masa sejam sahaja! Ambil barang 1/2 jam, dan q utk bayar 1/2 jam... Jadi sangat penting utk saya list down barang2 yang saya nak beli tu siap2... sbb saya tak suka buang masa jalan2, window shopping... oh my time is so precious. Cewah!

So apa barang yang saya list n shop??

1) Rak buku RM99
2) Lampu lantai RM59
3) Pasu RM9.90
4) Tumbuhan tiruan RM7.90
5) Jam dinding RM2.50
6) Bingkai gambar RM14.90 (saya beli 2 so jadi RM29.90)
7) Carpet hijau RM129
8) Meja kopi RM79
9) Kusyen polkadot RM49.90 x 2 = RM99.80
10) Mentol RM14.90 + RM9.90 = RM24.80 (kan lampu lantai saya perlu 2 mentol)
11) Battery RM5.90 (ada 10 biji - ni utk letak kat jam dinding. murah giler battery ni!)
12) Tempat simpan remote tv RM9.90

Total = RM556.60# - hah, murah x?? Murah kan??

Ok, finally... semua barang sudah siap dibeli. Maka proses make over bermula...

Layout pertama... hurm, saya tak puas hati dgn susunan ini. So kena ubah!



Layout kedua.. hah, yang ini, saya puas hati. So proceed!

Then finally... siaplah proses make over Family Hall saya.

Dan inilah dia wajah Family Hall saya yang telah di make over....

Tada!! Lawa tak?? Berapa bintang saya boleh dapat ni?? hihi...

Pandangan di siang hari....


Btw, saya buat semua ni sendiri tau! Masa ni saya tak ada bibik, dan masa ni, kaki saya terseliuh lagi. Tapi sebab azam yang tinggi, maka semuanya diketepikan. Cer tgk jam di dinding tu, masa siap ni, pukul 1.20 pagi tau, saya start make over time anak2 saya dah tidur. Semua proses make over, seperti pindahkan buku2, alihkan rak almari buku yang lama, angkat itu ini...dibuat sendiri ok??


.....dan kini, saya lagi suka buat kerja Shaklee di Family hall dari bilik Shaklee sendiri. haha...


Ok itu sahaja bicara santai di petang hari.


Sehingga berjumpa lagi....


Wassalam....



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176

Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.