Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, 4 November 2014

Written on

Mudah Ke Saya Capai Semua Yang Saya Impikan??

Assalammualaikum dan selamat pagi semua rakan2 bloggers saya!

Hari ni saya ada event di Shaklee HQ, so sebelum pergi.. saya just nak update blog sedikit.

Kalau perasan, saya banyak update pasal hidup saya yang banyak travel, hidup sebagai suri rumah bekerjaya dgn 5 angka sebulan, update pasal life saya yg sangat amazing bersama suami dan anak2...

Ada ke yang terfikir, senang nyer si Ainul ni dapat itu ini... senang nyer si ainul ni dpt pergi overseas selalu.... si ainul ni, mcm nak berlagak je asyik2 cerita tentang life dia yang seronok...

kalau ada yang berfikiran begitu... saya mohon maaf. Tidak terdetik saya nak menunjuk2 apatah membangga diri. 

Satu perkara yang saya nak anda tahu... bukan mudah untuk saya sampai ke tahap hidup seperti sekarang. 

Berjalan ke Luar Negara

Anda tahu tak, berapa lama saya simpan impian saya ini untuk jejakkan kaki ke luar negara?? Saya orang susah.. adik beradik saya ramai, keluarga dikelilingi hutang piutang, pernah ayah tidak bekerja utk beberapa tahun, dan ibu yang menyara kami 9 org adiki beradik!

Saya simpan angan2 utk ke luar negara sejak saya berumur 15 tahun lagi! Apabila saya mendapat 8A dalam PMR, saya terus memilih jurusan Sains sebab saya nampak masatu, jurusan Sains ada banyak peluang utk belajar di luar negara. 

Saya ni lemah sgt Bahasa Inggeris. Masa UPSR, saya dpt semua A kecuali English. PMR pun begitu, semuanya A kecuali English. Tapi saya tak pernah putus asa. 

Saya tahu, kalau saya berangan nak ke luar negara, saya mesti pandai English. Makanya, setiap kali kelas BI, kamus English-Malay sentiasa ada dlm tgn. Tak pernah miss! Sampaikan cikgu BI saya pernah ckp dalam kelas "Guys, cuba u tgk Ainul... time kosong je, dia sentiasa pegang kamus, and sentiasa refer pada dictionary while all of u are talking.." (padahal saya tgk kamus sbb saya banyak tak faham apa yg cikgu ckp kan. hihi)

Masa di tingkatan 5 pula, saya rajin tulis essay tentang life saya hidup di luar negara. Saya suka tgk map... and saya bayangkan saya sudah berada di negara tersebut (masatu, saya berangan nak pergi Nottingham, UK). Setiap hari ok saya tulis essay tersebut! 

Lepas tulis, saya akan pass pada cikgu BI saya di bilik guru, konon2 nak suruh dia buat spelling check. Padahal, saya sgt excited nak ceritakan "kehidupan bayangan" saya di luar negara... 

Ditambah lagi, cikgu BI saya masatu mmg pelajar lulusan luar negara, so dia pun rajin cerita dlm kelas life dia di overseas dulu. Saya akan dgr betul2 setiap kali beliau bercerita pasal Overseas...

(alhamdulillah, berjaya juga saya dapat A dlm English 111A masa SPM2000).

Di rumah pula, saya suka cerita angan2 saya pada adik2. Pernah sekali saya dapat belon yg boleh naik ke atas (hidrogen kot), dan lepas tu, saya tulis angan2 saya nak ke luar negara atas belon tu. Lepas tulis..saya pergi ke luar rumah, dan saya terbangkan belon tersebut ke angkasa sambil disaksikan oleh ibu dan adik2. Konon2 dgn harapan, ia akan membawa IMPIAN saya ke sana suatu hari nanti... (haha, lawak pulak bila ingat semula).

Saya ni orang susah... seumur hidup waktu sekolah dulu, tidak pernah sekalipun merasa naik kapal terbang. Jadi saya sgtlah jakun kalau dapat pergi airport... hantar/ambil sedara mara yg baru balik umrah/haji. Perasaan EXCITED tu tak tergambar! 

Tetapi saya frust sgt bila saya gagal interview utk ke luar negara (sbb speaking saya hancusss). Saya akhirnya continue study di Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) dlm course Engineering. Tapi impian nak ke overseas tu tidak pernah terkubur!! Pernah saya risik2 dgn lecturer...nak buat praktikal ke luar negara (hehe...berangan je lebih, tp result pun xdelah gempak sgt) :P

Akhirnya... masa itu tiba jua bila mana bakal suami bercadang meneruskan pelajarannya ke bidang Master selepas habis Degree di Sheffield, UK. Beliau pulang ke Malaysia selama 2 minggu utk perkahwinan kami, dan kemudian terbang semula ke UK. Kami berpisah buat sementara waktu.

..... dan tanggal Feb 2007, itulah pertama kali saya merasa naik kapal terbang apabila berpeluang melawat suami di sana (saya hampir tersilap nak masuk kapal terbang..my flight supposed to go Manchester, tp saya beratur di Q utk ke Australia. Nasib stewardess tu tahan..kiki)

Bayangkan... impian dari tahun 1998, tetapi tahun 2007..9 tahun selepas itu, baru Allah kabulkan impian saya! Sungguh..Allah itu tidak zalim.. Allah itu Maha Penyayang, Maha Mendengar... (waktu ni, air mata saya sudah pun mengalir)...

Sahabat2... 

Saya nak anda tahu, bukan mudah utk saya capai impian saya ini. Di sebalik gambar saya yang happy di luar negara, saya juga diuji dgn perpisahan bersama suami selama setahun (suami di UK, saya di Malaysia), malah kami masih berjauhan sehingga kini (dah nak masuk anak ke-4 pun). Saya juga diuji dgn masalah kewangan... saya juga diuji dgn pelbagai ujian yang buatkan saya hampir menangis setiap hari...

Tetapi, yakinlah... Tidak Allah sia2 kan setiap titisan air mata yg keluar, tidak Allah sia2 kan setiap doa yang kita pohon pd Nya...

Apa yang menjadi sumber inspirasi saya masa tu adalah melihat dan membaca kehidupan mereka yang kaya, yang selalu dpt travel overseas selalu... saya suka baca kisah mereka, dan saya tak pernah rasa mereka berlagak... sbb setiap kali saya baca kisah mereka, saya akan mula bayangkan...saya juga berada dalam life tersebut. Sungguh!!

Melihat life orang2 kaya...tidak sedikitpun terdetik di hati ini perasaan kesal dgn life yang saya lalui... tetapi semangat saya semakin berkobar utk dpt apa yang mereka juga dapat.

.... dan akhirnya, berderet saya dapat naik kapal terbang dan berjalan ke luar negara. Antaranya:

1) UK (Manchester, Sheffiled, London)
2) Paris
3) Italy
4) Korea
5) Singapore
6) Melbourne
7) Phuket, Thailand
8) Istanbul
9) Amsterdam
10) Dubai
11) Abu Dhabi
12) USA

Best kan?? The Power of DREAMING BIG!!

Ok.. next entry, saya akan ceritakan pengalaman dan impian menjadi W.A.H.M ie. suri rumah berpendapatn tinggi. (alhamdulillah, pendapatan saya kini lebih RMxxK sebulan). Bukan nak berlagak, tapi saya nak ianya menjadi sumber inspirasi buat anda semua.... nanti saya akan ceritakan jerit perih utk saya sampai ke tahap ini k? So stay tune ~

Mean while, happy watching my photos!


Dlm train ke airport utk gi Paris

Sheffield Winter 2007

Paris winter 2007

Italy Summer 2007

Korea 2008

Singapore 2008

Melbourne 2010

Amsterdam 2012

Istanbul 2012

Phuket 2013


Los Angeles 2014

San Fransisco 2014

Abu Dhabi 2014

Dubai 2014




Sehingga berjumpa lagi di next entry...


Wassalam....



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176





Share on Facebook



Share this case:

9 comments:

  1. LUA...LUA...LUA...Usaha tangga kejayaan...Saya nak pergi oversea juga...
    Menitis air mata baca entry hari nie...

    ReplyDelete
  2. Lyn...saya doakan semoga tercapai impian lyn. Jgn berhenti bermimpi!

    ReplyDelete
  3. Sama sy pun suke baca kisah2 org yg ke oversea.. huhu..teringin nak pg..insyaAllah doakan sy ye.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Sangat inspired. Ok, mula harini saya akan tulis angan angan bayangan impian saya di blog. Smoga saya juga boleh jadi macam pn ainul. Aminn

    ReplyDelete
  5. Sangat menyentuh hati saya tibe2 ngis..tq kak

    ReplyDelete
  6. Bestnye. Da lama teringin jugak g oversea. Doakan kita juga k.ainul. THE POWER OF LUA. Part english tu memg truk cm nk ktk kpala sndri je :'(

    ReplyDelete
  7. Bravo ainul... what an amazing and touching story.. moga dipermudahkan..

    ReplyDelete
  8. Jangan takut untuk bermimpi kerana ianya PERCUMA. Semoga berjaya mencapai segala impian diimpikan....

    ReplyDelete
  9. Sangat memberi inspirasi! T__T.
    InsyaAllah saya pon boleh berjya suatu hari nanti. Aminn ^_^

    ReplyDelete

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.