Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Friday, 19 December 2014

Written on

Benarkah Makan Shaklee Terus Wow??

Sedikit update dari Dubai...

Ok, saya sekadar ingin berkongsi pandangan peribadi saya. 

Saya tertarik dgn tulisan Dr Malinda:

"Walaupun bergelar doktor perubatan, tak semestinya kita tahu semua. Saya buang ego sebagai seorang doktor. Berapa banyak la subjek nutrisi di ajar masa di sekolah perubatan dulu, kurang dari 5% rasanya. Kalau ubat memang banyak la. 

Tapi, ilmu Allah tu luas. Apa yang kita tak tahu, tak semestinya tak bagus. Betul ke Betul? 

Jangan perlekeh pengetahuan insan lain.  

Macam payung terjun, kena terbuka luas, baru berfungsi dengan baik, sama juga dengan minda kita. Kalau tertutup taksub, kita akan banyak hilang peluang yang Allah berikan.

Walaubagaimanapun, orang yang dah biasa menggunakan otak kiri - masih akan mencari fakta. Clinical studies.

Saya mula mencari fakta-fakta sains dan ujian klinikal ke atas produk-produk Shaklee. Bimbang jugak jika ada steroid etc. 

Alhamdulillah, semua pembacaan dan kajian sendiri saya menunjukkan jawapan yang positif terhadap produk Shaklee. Bukan senang nak percaya. Biasanya doktor mmg dilatih utk melihat evidence based medicine. 

Shaklee mempunyai banyak back-up science studies.

......bila saya membaca lebih lanjut– saya dapat jawapan.


Badan kita adalah satu mesin kompleks yang istimewa yang Allah ciptakan. 

Beri dia nutrisi atau zat yang diperlukan, dia tahu untuk ‘repair’ sendiri. 

Body Healing Mechanism. Subhanallah"

Tulisan Dr Malinda benar2 membuka minda saya tentang supplemen.

Supplemen adalah bertujuan untuk PREVENTION (menghalang)
Ubat adalah bertujuan utuk CURE (merawat)

Walau bagaimanapun... andai badan kita sudah mempunyai penyakit, bukan bermakna kita tidak boleh mengambil supplemen.

Remember; Body Healing Mechanism?? Beri badan kita cukup nutrisi, "dia" tahu repair sendiri.

Sejak saya mengamalkan Shaklee, saya tidaklah terus bertukar jadi "wow"...

Tetapi apa yg saya nampak, sedikit demi sedikit diri saya merasai kesan yang positif.
  • Dahulu selalu rasa letih dan lesu, kini saya semakin bertenaga
  • Dahulu, rasa mcm dh org tua, sekarang rasa mcm anak dara :P (utk suami lah yer)
  • Dahulu rasa badan cepat sgt naik, sekarang rasa metabolisma badan semakin improved
  • Dahulu, rasa cepat sgt kulit dapat sun burn, sekarang makin lama skin texture main improved sampai hubby suka tgk :P

....teringat masa ambil hubby dr offshore, hubby tiba2 tegur..eh awak makan collagen ek? kulit makin putih ni. Saya senyum je dgr. hihi...

Cumanya...saya ingin pesan pada semua, jgn rasa bila dh ambil supplemen, anda sudah tidak perlu jaga diet anda, jaga aktiviti fizikal anda yer.

Makan still kena jaga, bersenam still tak boleh ditinggalkan.

Kalau nak maintain mcm anak dara, kena make sure:
  1. badan tidak gemuk - kalau gemuk, muka lawa camner pun tetap nampak a bit tua
  2. makan kena jaga - jgn main belasah makan benda berminyak, fast food, makanan yg bnyak msg dsb
  3. supplemen kena disiplin - jgn sekejap makan, sekejap tinggal. 
  4. minum banyak air
  5. jangan lupa amalkan cara hidup sihat - bersenam, cycling etc
  6. amalan rohani kena jaga

Gambar saya pada tahun 2013 vs 2014. Masa 2013, mmg dh consume Shaklee, tapi saya mmg x jaga diet saya. Sbb masih breastfeed si comel Fateh. Hanya selepas stop breastfeed, baru saya mula menjaga Food intake saya. Nampak x, antara gemuk dan kurus.. Mmg berbeza kan?? Walaubagaimanapun,  skin texture dan dalaman saya tetap rasa improved compared sebelum saya mengamalkan Shaklee... As I said, berbeza tau kalau badan cukup nutrisi dgn tidak...


Hah, tu je yg saya nak kongsikan..

In shaa Allah, saya mmg aim nak kuruskan badan after bersalin nanti. Memang saya nak selim melim, cantik molek utk hubby tgk setiap hari :)

Hubby pun cakap..

Saya suka awak kurus bukan sebab awak tak cantik. Tapi bila kurus, pakai baju semua in shaa Allah menutupi aurat sepenuhnya. Takde lah bila awak gerak sikit, tunduk sikit..nampak bentuk badan. Awak mmg cantik dari dulu sampai sekarang....

Hurm, betul juga kata hubby. Bila kurus, banyak sikit "buffer" utk bergerak... bentuk badan tidak mudah dilihat org. Dan hubby saya, suka sgt kalau saya bertudung labuh... kalau gemuk, pakai tudung besar2... sure berbeza kan compared kalau badan kurus??

Oklah, tu ajer nak share. Saya nak bersiap2 utk keluar berjalan2. In shaa Allah, arini hubby cuti, kami nak pergi Dubai Miracle Garden...



Sehigga berjumpa lagi...

Wassalam...





Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176




Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.