Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Saturday, 26 April 2014

Written on

Saat Kau Ku Tinggalkan.....

Saya kini berada di rumah ibu, di Air Molek, Melaka... bawa anak2 pulang menziarahi tok ibu & tok ayah mereka.

Tenang rasanya bila dapat duduk di kg tempat saya membesar. Teringat zaman kanak2 saya di sini :)

Ketika selesai solat zohor td, tiba2 anak saya yang ketiga, Muhammad Fateh datang dan memeluk saya. Tiba2 hati saya tersentap apabila mengingati sesuatu.....

Tahun 2010.....

Masih terbayang2, saat paling getir saya melalui detik2 kehidupan saya. Tika itu, bibik saya baru melarikan diri, suami saya pula berada di luar kawasan (out staion), anak sulong saya, Ammar baru berusia 1 tahun ++ dan saat itu, saya sedang mengandung anak kedua..

Waktu itu pula, saya tinggal di kejiranan yang sangat menyedihkan. Ya, perumahan kos rendah, rumah yang saya sewa adalah single storey. Kebanyakan jiran2 saya adalah para ibu yang tidak bekerja, suami hanya bekerja biasa2. Saya memilih perumahan itu kerana sewanya murah dan ia dekat dgn tempat kerja saya.




Malas rasanya ingin berbicara tentang hal ini, tetapi cukuplah semua tahu, bahawa jiran2 saya mengetahui rancangan bibik saya ingin melarikan diri tetapi ianya tidak diberitakan kpd saya. Hanya selepas bibik saya berjaya melarikan diri, barulah mereka membuka mulut.

MashaAllah, hendak menitis air mata apabila mengingati setiap ujian yang saya lalui tanpa suami di sisi. 

Hendak bergantung kpd keluarga saya, mereka juga susah. Setiap kali mereka ingin datang menziarahi saya, saya perlu berikan duit minyak & toll buat mereka kerana mereka juga mengalami kekangan kewangan. Mana mungkin saya mampu menghulurkan duit kpd mereka setiap masa di kala kewangan saya juga masih belum stabil. Setiap bulan, hanya RM300 sahaja yang mampu saya hulurkan, meskipun jumlah itu masih tidak cukup buat keluarga saya :(

Saya mengalami stress yang sangat kuat... bila anak saya meragam, saya jadi cepat emosi, saya kerap memarahi Ammar yang waktu itu sangat perlukan perhatian.

Sebulan sahaja saya mampu hantar Ammar ke baby sitter... saya tak boleh teruskan kehidupan saya seorang diri bersama anak saya. Setiap kali hendak hantar Ammar ke baby sitter, Ammar tidak mahu duduk di car seat. Saya drive dalam keadaan saya memeluk anak saya, perut yang kian membesar, suami yang hanya dapat bertemu seminggu/ 2minggu sekali...

Perancangan Allah itu Maha Hebat. Kebetulan adik saya yang ke-7 baru sahaja selesai SPM, maka ibu membenarkan beliau utk tinggal di rumah saya buat sementara waktu sehingga saya bersalin (waktu itu, saya menjadi trauma utk mengambil pembantu rumah yang baru, bermcm2 fikiran yang muncul, dan yang pasti, saya tidak mahu mempertaruhkan anak saya utk dijaga oleh orang asing yang baru).

-----------------------------------------------

Apabila anak ketiga saya memeluk saya tadi, tiba2 hati ini tersentuh apabila mengenangkan saat saya terpkasa tinggalkan Ammar kerana dihantar out station oleh syarikat tahun 2010.

Saya tinggalkan Ammar di rumah ibu, dan sepanjang ditinggalkan, Ammar tidak mahu dgn sesiapa kecuali dgn adik saya. Ke mana adik saya pergi, dia akan ikut. 

Dari lenggok bahasa badannya, mungkin anak sekecil itu ingin memberitahu "Ummi, ammar rindu ummi. Cepatlah balik ummi..." Tetapi, apakan daya, anak kecil seusia 1 tahun ingin berkata begitu.

Dan apabila saya pulang, dia hanya mahu memeluk saya, tidak mahu lepaskan. Allahukabar... 





-------------------------------------------------------------------------------------------------

Duhai anak ku, Muhammad Ammar....

Ummi ingat sayang, saat kau, ummi tinggalkan... hatimu meronta ingin melihat ummi, kau hanya ada ummi yang dekat dgn mu. Abah juga rindu padamu, tetapi apakan daya, abah terpaksa berjauhan demi tuntutan kerja... 

Duhai permata ku, Muhammad Ammar....

Maafkan ummi kerana tidak mampu bersamamu di saat kau perlukan perhatian...
Maafkan ummi kerana tidak sabar melayan karenahmu di kala ummi perlu handle rumahtangga seorang diri.....
Ummi perlu keluar bekerja, sayang, demi untuk kebahagiaannmu....
Tok ibu perlukan sokongan duit setiap bulan, adik2 ummi juga perlukan bantuan ummi....
Mana mungkin ingin biarkan abahmu menanggung keluarga kita seorang diri....

Ketahuilah anakku...

Ummi & abah bekerja agar kami dapat memberikan yang terbaik buatmu...
Kau adalah amanah Allah buat kami....
Tidak mungkin akan kami sia2kan...
Maafkan ummi kerana tidak mampu untuk menjaga mu saat kau sedang membesar....
Waktu itu, ummi tiada pilihan sayang.....

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah, kini Allah anugerahkan saya nikmat yang sangat2 saya nantikan selama ini. Be Working-At-Home-Mama!!

Terima kasih Allah atas tarbiyyah ini... atas ujian yang Kau berikan. Sesungguhnya semua ini menjadikan aku hamba yang sentiasa bersyukur dan dekat dgn Mu....

In shaa Allah, azam saya kini adalah untuk membantu para ibu yang sedang menghadapi dilema seperti saya suatu masa dahulu....

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, kita yang harus berusaha mencarinya ~



Ainul...
Working-at-home-mother

~ From Air Molek with Love ~





Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176

Read More

Share on Facebook



Thursday, 24 April 2014

Written on

Allah Maha Mendengar

Saya tujukan lagu ini khas buat mereka yang dalam kesusahan, keresahan, kegelisahan, kekecewaan....

Ingatlah, Allah itu Maha Mendengar. Dia sentiasa ada untuk kita....







Link untuk you tube ada di sini: Allah Maha Mendengar

Rasa nak berjujuran air mata apabila mendengar & menghayati senikata lagu ini. Ya, sesungguhnya Allah Maha Mendengar tiap kata & doa yang kita ucapakn.

Yang meniti di bibirku
Yang terlintas di akalku
Yang terbisik di hatiku
Semua DIA kan tahu
Kerna DIA Yang Menciptakannya
Semua di dalam kekuasaanNYA

Di dalam susah pintalah kepadaNYA
Kerna DIA pasti mendengarkannya
Juga di dalam senang pintalah kepadaNYA
Moga bahagia kan sentiasa bersama

Ya ALLAH
Kau Maha Maha Mendengar
Tiap kata yang hamba lontarkan
Tiap doa yang hamba pohonkan

Ya ALLAH
ENGKAU Maha Memberi
Segala kurniaan dan rezeki

Ya ALLAH....




Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?






Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



Wednesday, 16 April 2014

Written on

Tips Penjimatan Rumahtangga Siri 2

Sambungan siri penjimatan rumahtangga. Kali ni saya nak share tentang Credit Card pulak.

Rasanya semua faham, rata2 rakyat Malaysia dijatuhkan bankrup C kerana gagal membayar hutang kad kredit, betul kan??

Inilah padahnya kalau tidak pandai merancang. Sedangkan kalau nak diikutkan, penggunaan kad kredit sangat banyak manfaatnya kalau kita pandai mencari peluang.

Tips yang boleh diguna jika anda hendak menggunakan kad kredit:

1) Tulis siap2 list barang nak beli dan budget allocation - cth: kalau anda nak belanja RM300 utk grocerry rumah, tulis siap2 list brg tu dan pastikan duit ada. Lepas tu, baru anda boleh guna kad kredit. Lepas dah guna - esoknya terus buat bayaran ke kad tersebut (tru online je pun bayar).

2) Setiap kali nak swap - ukur baju di badan sendiri, kalau u nak swap RM1000, fikir dulu, boleh ker u bayar nanti. Jgn guna dulu baru fikir camner nak bayar. Tu bermaksud u memang jenis "biar papa asal bergaya" - biar berhutang asal dapat beli barang. 

3) Bayar hutang on time - saya pemegang kad kredit sejak tahun 2006 lagi (sejak start bekerja). Sepanjang saya guna kad kredit, saya tidak pernah bayar lewat mahupun bayar yang minimum payment tu. (mungkin ada sekali 2, tp tu pun sebab saya terlepas pandang awal2 tu sbb asyik travel). Setakat ni, rekod saya CLEAR dari hutang. Alhmdulillah... 

Mungkin ada yang kata, sekarang ni boleh dh guna Debit Card tetapi saya masih tak prefer guna debit card. Sbb banyak kes yang terswap dua kali, and duit u pun ter tolak 2 kali. Kalau guna kredit card, u just cancel kan je instructon yg pertama tu, tp kalau debit card - nak pulang kan semula duit u, fuh leceh. Banyak sangat protokolnya.

Lagipun pakai debit card, tak banyak point yang boleh dpt. hehe....

Antara kebaikan kad kredit yang saya rasa setakat ini adalah:

1) Selamat - tidak perlu nak bawa banyak sgt cash dalam wallet. Kalau wallet kena curi, just call bank minta block kad, tapi kalau u bawa RM cash banyak dalam wallet, alamat sedeqah je lah kat pencuri tu.

2) Mudah - bila kita nak isi minyak di Petronas ke, tak perlu nak ke kaunter, just swap kad kat sebelah pump tu. Selain tu, bila kita nak travel, pun senang. Tak perlu nak tukar duit banyak sangat, just bring ur card (tetapi make sure baki hutang ZERO, nanti tak pasal2 kad tu tak leh guna). Pun sgt senang bila kita nak tido kat hotel ke.. bg kad instead of bayar cash.

3) Boleh participate dgn contest2 yang dibuat oleh bank2 pengeluar kad kredit. So far, saya dan suami dah menang few hadiah. Antaranya kami pernah dapat TV LCD 32" jenama Sharp, kami pernah menang handphone Motorola, kami pernah dapat Apple Ipod Nano, kami juga pernah dapat Croccodile Trolley bag.


Apple Ipod Nano - ni ala2 mcm walkman

Sharp 32" LCD TV - kami dapat masa tahun 2010, masih guna sampai sekarang

Crocodile Trolley bag - memang berbaloi kami dapt beg ni. Beg ni dah merantau ikut kami ke seluruh pelusuk dunia. hehe. Senang sebab boleh tarik mcm beg2 nak travel tu. Skang bag ni masih kami pakai cuma dah koyak (too much used) :P


Motorola handphone - saya pakai hampir 1 tahun lebih sebab masatu hp saya rosak. Dan saya malas nak beli baru. Jadi sgt berbaloi dpt hp PERCUMA ni. Sekarang, hp ini dipakai oleh bibik saya :P




4) Boleh dapat cash back - yang ini, bergantung pada offer yang dibuat oleh bank. So far, bank yang paling best bagi cash back adalah AMBANK (ikut pengalaman saya). Pernah dulu AMBANK bg 20% cash bank selama 5 bulan.

20% cash back utk barangan grocery bernilai RM100 ke atas
20% cash back utk petrol RM50 ke atas

Jadi kami hanya bayar RM80 sahaja bila berbelanja RM100 di Giant/ Carrefour/ Tesco etc & RM40 sahaja utk duit petrol instead of RM50. Best kan?? 

Biasa kami shopping awal bulan, sekali shopping mau dekat RM300, so instead of bayar RM300, kami sebenarnya bayar RM240 je.

Sekarang ni pun AMBANK ada buat 20% cash back bermula 2 Dec 2013 sehingga 30 April 2014. Tp yang ini daily cash back. Hurm, nak abis dah pun promosinya.

So far, saya rasa bank yang paling senang nak dapat hadiah/ menang contest is Ambank. Hadiah2 kat atas tu, kebanyakannya menang dr contest AMBANK. Kalau Maybank, yg best adalah hadiah utk redeem point je. Contest dia xbest sgt dan susah nak menang.

Bank2 lain - saya dah survey (CIMB/ STD Chatetered/ MBF/ Public) semua tak menarik dan ada yang tak offer Islamic credit card pun. So bye bye jer lah....

5) Boleh redeem point dari perbelanjaan yang kita guna melalui kad kredit

Kalau kad kredit Maybank; setiap RM1 = 1 point, kalau guna VISA di PETRONAS, RM1 = 5 point, kalau guna AMEX pulak, RM1 = 3 point setiap kali swap (kat mana2 pun), cuma tak banyak tempat yang terima AMEX.

So kalau u setiap bulan isi minyak di Petronas sebanyak RM300, u dah dapat 1500 point. 9 bulan dah boleh dpt 13500 point. Dah boleh dapat RM50 shopping voucher.

Tapi kalau u bayar cash - dapat ke point tu? hehe....

Ok, antara barangan yang telah pun saya redeem dr Credit card:


Ini barang yang pertama sekali saya redeem tahun 2008. Dan sampai sekarang, saya masih guna vacuum ni. Dah 6 tahun guna, tak ada beli vacuum baru pun. Jimat kan??


Ear Thermometer - redeem tahun 2009. Dan sampai sekarang, saya masih gunakan ia utk check tahap demam anak2 saya. 5 tahun dh berlalu - setakat ni baru ganti battery sekali jer. Best kan??

First Aid Kit - ni redeem sekali dgn Ear Thermometer. Ok ini benda yang paling tak patut utk di redeem. Membazir je, sbb xguna pun. Sampai item kat dalamnya dah expired spt Iodin, Bonjela etc. Membazir 8000 point ku. huhu.


Car vacuum - ini pun masih guna sampai sekarang. Oklah, tak derlah kerap guna sgt pun. Malas nak basuh kereta sendiri, hantar kedai je. hehe :P

Cordless Drill - setakat ni berbaloi juga redeem sbb suami guna utk pasang ampaian rumah, pasang tempat sangkut LCD TV dsb.


Casio Ladies Watch - hah yang ini saya redeem sbb jam Swatch saya telah dipecahkan oleh anak. 1 tahun lebih jugak pakai, now jam ni dah berpindah milik ke tgn adik saya sbb saya dh dpt jam baru dr hubby (from Amsterdam! hehe)

Hesstar 16' fan - saya redeem ni and letak kat rumah ibu di Melaka. Berbaloi redeem sbb masih digunakan until now.

Ini paling tak guna redeem. Huh! Membazir je point aku...

Caltex voucher. Jimat duit petrol RM100


Mungkin ada yang tertanya2, banyaknya kami belanja setiap bulan sampai boleh redeem banyak barang. Ok, yang ini kena pandai.... jgnlah u pergi swap kad semata2 nak dpt point. 


Ikut keperluan u.. kalau u memang jenis belanja RM300 setiap bulan, so swap RM300 jer lah. Walaupun point tu lambat nak jadi banyak, sekurang2nya adalah juga point dari tak ada kan??

RM300 = 300 point. 10 bulan dah 3000 point, dah boleh dapat sebuah jam tgn kanak2 PERCUMA. Kalau 20 bulan dah 6000 point. Tu kalau betul u belanja RM300 sebulan.

Tapi rata2 rakyat Malaysia berbelanja lebih RM300 sebulan. Bukan berbelanja benda merepek, tapi memang khas utk keperluan rumah. Paling kurang pun mesti RM1k sebulan (duit minyak + grocerries + toll). So dari bayar cash, baiklah guna kad kredit. Dapat juga 1000 point setiap bulan. 12 bulan dah 12000 point, dh boleh dapat shopping voucher RM50.

Mcm saya dan suami, kami banyak guna kad atas urusan kerja. Husband saya memang out station memanjang. Bila out station, sah2 dia tido hotel. So banyak lah dia dapat swap kad dia. Dulu dia pernah attach stau projek selama 3 tahun, so sepanjang 3 tahun tu, dia memang stay di hotel. So boleh calculate lah berapa amount dia swap setiap hari (RM300 X 20 hari X 3 tahun = RM216,000). So dia dapatlah 216,000 point. Banyakkan??

Pastu beliau juga selalu ke overseas, jadi perbelanjaan di overseas semua guna kad kredit. Maka berlambak2 lah point dia dapat.

Mcm saya pulak... selain guna kad kredit utk perbelanjaan isi rumah & minyak kereta, saya juga gunakan kad kredit utk order barang2 Shaklee. Purata jualan saya setiap bulan adalah sebanyak RM10K, jadi setiap bulan saya akan swap sebanyak itu, maka setiap bulan saya dapatlah 10,000 point.

psst: semalm pos laju baru je delivver RM400 Giant Voucher. Tu hasil point yang saya kumpul few months dari transaksi bisness Shaklee saya. hehe...

Ok, berbalik kepada penjimatan berbelanja menggunakan kad kredit > perkara ini akan jadi betul2 jimat jika anda pandai mengambil peluang. 

Basically jimatnya adalah pada:

- point yang boleh diredeem
- cash back yang dioffer oleh certain2 bank kad kredit

Tetapi, sekiranya anda masih belum mampu MENGAWAL NAFSU BERBELANJA anda, saya syorkan JANGAN GUNA kad kredit lagi yer...

Macam saya, saya memang ada satu excel file yang saya guna utk track setiap perbelanjaan kad kredit saya. Katakan saya swap RM100 di Giant, saya akan tulis kat excel tu RM100. Dan setiap hari saya akan check transaksi bank saya; tally atau tak jumlah outstanding yang keluar. Ini mengurangkan kadar ke "overan" saya utk guna lebih2...dan mengurangkan risiko kad saya "diguna" oleh pihak lain. (pernah sekali, Shaklee tersalah caj atas kad saya, saya dapat trace dan buat report. Dan dapat semula duit tu. Sbb tu saya akan selalu check transaksi bank saya)

Ok, ini sahaja tips penjimatan menggunakan kad kredit. Anda timbang2 lah sendiri berbaloi atau tak utk apply kad kredit. Jika rasa tak berbaloi, maka janganlah apply.

Tips ni hanya utk mereka yang sudah ada kad kredit (pemegang kad kredit sedia ada).

Kalau rasa2 nak guna kad kredit atas "perbelanjaan orang lain", jomlah join Shaklee. Nanti customer order brg dr anda, mereka bayar cash, anda gunalah kad kredit utk orderkan. Pastu bayar semula.... senang kan?? 

Next entry, saya akan cerita bab penjimatan yang lain pulak yer....

Stay tune ~



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



Tuesday, 15 April 2014

Written on

Tips Penjimatan Rumahtangga Siri 1

Memandangkan ramai yang bertanya saya tips2 penjimatan barangan rumah, jadi saya luangkan sedikit masa berkongsi apa yang saya praktiskan sepanjang saya mendirikan rumahtangga.

Utk makluman semua, saya memang orang yang berjimat & berkira2 dalam setiap perkara yang saya lakukan... eh eh, nk cover diri tu kedekut lah tu :P

Tapi tak semua perkara saya berkira yer. Ada juga beberapa benda yang saya tak kisah kalau nak belanja banyak contohnya seperti pergi travel, belanja ibu ayah, zakat, sedeqah dan bab2 makan. hehe :P

Memang sejak dari awal perkahwinan lagi, saya dan suami bukanlah jenis yang suka bershopping, kami suka beli barangan keperluan rumah je. Maka sudah semestinya shopping2 complex seperti Jusco, Parkson, Midvalley, The Curve, dan seumpamanya bukanlah tempat yang menarik hati kami.

Kami suka pergi Giant, Carrefour, Tesco dan seumpanya sebab kat situ, barangan keperluan rumah adalah lebih lengkap dan menjimatkan (bila ada promosi).

Biasanya saya dan suami akan pergi shopping sekali banyak (buat stok) bila time ada promosi. 

Antaranya:

1) Cereal Milo/ Honey Star/ Koko Crunch - harga biasa RM13.99 (Economy pack), harga promosi boleh mencecah sehingga RM9.90. So bila time promosi, kami akan beli sehingga 8 kotak. Biasa sekotak, our kids akan makan utk sebulan, jadi 8 kotak utk 8 bulan (every month jimat RM4)

2) Susu kotak Dutch Lady - harga biasa RM5.50 sekotak, bila promosi boleh mencecah RM4 sekotak. Jadi kami akan beli 3 dozen terus (36 kotak). Biasa, our kidz minum 2 kotak seminggu, jadi sebulan total 4 kotak. 36 kotak utk 9 bulan (every month jimat RM6)

3) Tisu kotak/ Tisu gulung - bila promosi, harga boleh turun sehingga RM2, so kami akan beli dalam 2-3 stok.

4) Sabun basuh baju - pun kami akan beli time promosi. So bila promosi, beli sampai 4-5 pack.

Dan ada few brg lagi yang kami suka beli sekali banyak, buat stok di rumah seperti susu formula our kids, kicap, sos, spaghetti dll...


Gambar hiasan


Note: Pastikan beli barangan yang tahan lama i.e expiry date nyer masih lama. Jgn u all beli brg yang sebulan dh expired lak yer...

Sesiapa yang dah selalu shopping barangan rumah, u all dah boleh agak trend shopping2 ni.. biasa mereka akan buat promosi 2-3 bulan sekali.

Contoh: Bulan ni Giant buat promosi Susu Fresh milk murah.. bulan depan Carrefour pulak, sebulan akan datang, Giant akan buat lagi. hah begitulah seterusnya...

Dan barangan basah pun, saya akan beli banyak2 bila ada promosi. Beli utk stok seminggu ke 2 minggu terus, antaranya:

1) Sotong - RM9.90 sekilo, biasa RM16 sekilo
2) Ikan Siakap - RM8 sekilo, biasa RM13-17 sekilo

Tapi sekarang, mcm agak susah nak dpt harga promosi utk barangan basah. Semua naik harga!!

Apa yang wajib ada kat rumah setiap minggu, memang saya akan beli lah even tiada promosi seperti ayam, ikan salmon (my kids sgt suka makan ikan salmon) dan ikan pari (ni umminya yg suka mkn. hehe). Yang lain2 tu mcm udang, sotong, ikan siakap, ikan bawal, ikan terubuk etc, saya beli bila terasa nak makan. 


Kemudian, utk setiap pembelian, tak kisah apa sahaja, shopping ke, isi petrol ke, order Shaklee ke, saya sangat suka gunakan Credit Card. 

Sebabnya?? Saya suka kumpul point dari Credit Card. Even saya hanya nak belanja RM20, kalau boleh guna credit card, saya akan swap. Biarlah orang nak kata "eh, dia ni xde duit ke sampai banyak ni pun nak swap??" - AAK -

Ok, next tips, saya nak cerita tentang Credit card pulak...

Kat mana penjimatannya bila gunakan credit card...

Tetapi AWAS!!! Jangan tersalah guna, akibatnya padah pada diri sendiri. Jika anda orang yang masih tidak pandai menguruskan hutang piutang, saya nasihatkan JANGAN GUNA.

Dan pastikan kalau nak guna sekalipun, gunakan Credit Card Islamic dan make sure bayar on time! (terpaksa guna tanda seru supaya rasa tersentap sikit. hehe).

Ok, stay tune ~



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176


Read More

Share on Facebook



Friday, 11 April 2014

Written on

Siapakah Jutawan???

Orang yang bergaji RM10k sebulan sudah boleh digelar jutawan kah??
Orang yang memiliki aset beratus2 ribu ringgit sudah boleh digelar jutawankah??
Orang yang ada kereta mewah, rumah mewah, brgan mewah, sudah boleh digelar jutawankah??

Jom kita check samada kita ni sudah bergelar Jutawan ataupun belum....




Credit to: ABS (Ainon Business School)

Siapakah 'Jutawan'???

Yang dikatakan jutawan itu bukanlah orang yang mempunyai duit RM1 juta tunai di dalam akaun banknya. Bukan juga orang yang memiliki aset RM1 juta.

Banyak penduduk asal Kpg. Baru Kuala Lumpur memiliki aset tanah bernilai lebih RM1 juta. Tetapi life-style mereka tidak macam jutawan. Mereka makan gaji ataupun berniaga kecil-kecilan.

Seseorang itu menjadi jutawan apabila:

1) Dia mampu memilih apa-apa jua gaya-hidup yang dimahukannya. Kalau mahu hidup mewah pun dia mampu. Kalau mahu hidup zuhud pun dia mampu.

2) Dia mampu membiayai citarasanya. Dia mampu melakukan apa yang dia suka, membeli apa yang dia mahu.

3) Dia mampu memilih. Ini yang paling mahal!

Banyak orang mengaku jutawan, tetapi dia belum mampu memilih. Sebagai contoh, penduduk asal Kpg. Janda Baik di mana saya menetap sekarang ini adalah 'jutawan' belaka. Purata 1 ekar tanah mereka bernilai @ RM400k. Namun mereka tidak memiliki kemampuan memilih!

Dalam hidup ini, pilihan kita dibatasi oleh duit kita.

Orang makan gaji, membeli rumah yang direka oleh developer. Itu sahaja pilihan yang ada sesuai dengan duit di dalam poket mereka. Orang berduit, mereka men design sendiri rumah mereka.

Orang bergaji, membeli rumah sebagai tempat tinggal. Orang berduit membeli rumah sebagai sebahagian daripada life-style mereka.

Jutawan hidup dengan life-style jutawan.

Orang FELDA yang menjual tanahnya dengan harga RM1 juta tidak berubah life-stylenya. Dia tetap orang FELDA, walaupun dia membeli Toyota Camry, dan membina rumah 8 bilik. Life-style mereka tidak berubah....

-------------------------------------------------------------------------------

Jadi anda di kategori mana??

In shaa Allah, saya sedang berusaha ke arah hidup seorang Jutawan. Bukan jutawan pada rumah, kereta atau pakaiannya, tetapi jutawan kerana mempunyai Kebebasan Untuk Memilih!!

Anda juga ingin mengubah kehidupan anda yang biasa2 kepada luar biasa???

Marilah sertai keluarga Shaklee saya... menjadi ahli Shaklee serendah RM75 dan itupun seumur hidup!

In shaa Allah, ini adalah suatu pelaburan yang berbaloi....

Tetapi AWAS!! Jangan tersalah memilih group Shaklee - kerana padahnya anda terima seumur hidup jika tersalah memilih 'rumah'


Sms/ Whatsapp saya utk info yang lebih lanjut.

Pn Ainul: 013-6971176



Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda? Atau ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka hanya duduk di rumah?





Hubungi saya untuk khidmat konsultansi secara percuma! Juga untuk mendapatkan jadual makan vitamin yang terbaik untuk anda...


Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)
ainul83@yahoo.com
+60136971176
Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.