Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 20 April 2015

Written on

Saat Proses Kelahiran Baby Maryam...

Alhamdulillah..masuk hari ke-22 berpantang. Emosi pun dah hampir stabil, diri dah boleh get used dgn keadaan suami tiada di sisi (walaupun sebenarnya masih terasa seperti kehilangan dan kerinduan).

Ok, sekadar nak berkongsi sedikit pengalaman ketika proses kelahiran baby saya yg ke-4 ni.

Personally saya puas hati sgt2 ambil set Mengandung, set Bersalin & set Menyusu Shaklee dari awal preggy, ketika proses kelahiran sehingga dalam pantang sekarang.

Cuma ada satu yg saya tak puas hati bila ambil produk Shaklee ni... iaitu ketika proses nak bersalin.

Masa tu saya dah 2 hari warded sbb darah dah start keluar banyak (mcm org 1st day period).

Tapi tanda2 nak bersalin, masih belum nampak. Sakit contraction pun xde lagi time tu. Jadi saya pun stay je kat ward, memandangkan jarak rumah ke hospital agak jauh (Seremban - Bangi).

Malam kedua saya di hospital, sakit contraction mulai datang. Saya dapat rasakan, masa untuk bersalin semakin hampir.

Bila rasa contraction semakin kerap, saya pun telanlah ESP. Waktu tu, dah pukul 9pm camtu.. sbb apa minum ESP?? Sebab saya dgr pengalaman few orang, bagus minum ESP sebelum bersalin, ia bagi energy booster utk ibu ketika nak bersalin nanti.

Ok..saya pun minumlah 2 scoop ESP. As time goes by, rasa sakit contraction makin lama, makin kerap...

And at 12.30am, saya dah x boleh tahan, lalu saya kejutkan hubby.

"Abang... i think it's time now. Saya dah x boleh tahan"

Hubby yg masatu baru sahaja nak terlelap, terus terkejut bangun... Beliau cuba menenangkan saya, so kami pun bersiap2 sebelum nak panggil nurse.

At 1am, saya dibawa masuk ke labour room. Pukul 2am, doctor datang, dan sahkan bukaan saya dah open 100%. Alhamdulillah, 2.18am.. baby kami selamat dilahirkan.

Baby Maryam yg telah dibersihkan :)


....dan benda yg buat saya tak puas hati dgn ESP ni adalah.... saya masih bertenaga selepas bersalin!!

Oh no!!!

Biasanya dari anak 1 sehingga yg ketiga, once deliver, saya akan lemah sgt2. dan surely akan tertidur mcm org pengsan.

Tapi yg no 4 ni... saya rasa segar bugar. even waktu tu almost 3 pagi!!

Dan yg buat saya rasa tak best..sbb saya dapat rasa setiap benda yg doktor buat. errrrk...

Saya dapat rasa doktor inject saya (bius sebab nak jahit), saya dapat rasa uri saya keluar meluncur laju (ni keluar sendiri, bukan doktor cuci ke apa), saya dapat rasa satu persatu jarum bersentuh dgn kulit ketika doktor lakukan jahitan (ada tear sedikit sebab saya terangkat punggung. hihih).

Bayngkan...belum hilang lagi rasa trauma sakit nak bersalin tu, dah kena rasa benda lain pulak.

Sampai saya ckp dlm hati, tolonglah mata..tidurlah. aku dah xnak rasa apa2 lagi..tolonglah mata tidur, tolonglah badan penat...

Tapi sampai ke sudah, saya x letih. Gitu gini, semuanya selesai pukul 3.30 pagi. Lepas selesai, saya dibawa terus ke bilik, dan waktu tulah baru saya tertidur.

Dan pukul 6 am, nurse dh datang bawa baby masuk ke bilik. Dan saya pun segar je bangun..n terus dapat susukan baby. Alhamdulillah...

inilah ESP Shaklee yg buat saya "tak puas hati" :)


Kesimpulannya... saya tetap puas hati dgn supplemen Shaklee. Walaupun ada sedikit penyesalan sebab ambil ESP b4 bersalin. Mana saya tahu, yg rupanyan tahap enegy booster dari ESP mmg superb!!hehehe...

In shaa Allah, nanti saya kongsikan set yg saya makan sepanjang dalam pantang.

Semoga ada manfaat buat yg membacanya...



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176





Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.