Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sunday, 26 April 2015

Written on

Bawa Ibu Ke Dubai :)

Ok.. entry kali ni xbnyk tulisan. Sekadar nak share excitement saya bila mana dapat bawa ibu ke Dubai pada December 2014 yg lalu.

In shaa Allah, saya akan bawa ibu sekali lagi ke Dubai pada tahun ini. Dan kali ni, akan bawa bersama ayah pula.

So jom layan gambar2 ibu saya yg comel ni :)

Ketika di KLIA. Semua adik beradik kami tolong hantar. Syg sgt kat korang!! (time ni, kami terserempak dgn ustaz yg selalu masuk tv; adik ustaz rabbani)

Anak2 dalam flight. Time ni belum settle down lagi. Ibu duduk dgn Ammar dan Maya, Fateh duduk dgn saya :)

Si Fateh tgh seronok explore hadiah yg dpt dr emirates :)

Comel kan ibu saya??

Antara makanan yg dihidang dalam flight kami

Ummi dan Fateh :)

Si Fateh ni seronok sgt dapat gambar dgn stewardess Emirates ni

Masa ni kami dalam taxi, otw ke Hotel

Ni driver taxi airport Dubai... perempuan tau, jgn main2

1st day di Dubai..bawa ibu jln2 sekitar hotel

Ibu breakfast di Hotel

Wah.. bukan main ibu bergaya depan kereta mewah Dubai. hehe..

Kami dinner di Persian Restaurant

Best tau jalan kaki sekitar Dubai. Selamat and happening!!

Inilah hotel tempat kami stay; Emirates Grand Hotel

Gambar di Emirates Mall (salah satu shopping terbesar di Dubai)

Emirates Mall lagi :)

Emirates Mall

Emirates Mall

Ni entrance nak masuk Global Village

Di Iran booth

Cute nyer ibu saya ni...

Salah satu stalls di Global Village

Beli madu Yemen 

Dinner di Restoran Arab

Saya dan ibu... ada rupa x?? 

Ibu dgn cucu2 tersayang

Global Village,  Dubai

Tok ibu dan Ammar 

Vogue kan tok ibu kami :)

Borong Abaya di Naif Souq 

Naif Souq = Naif Market

Ok, semoga terhibur melihat gambar2 percutian ibu saya. Saya bahagia sgt bila dpt gembirakan hati ibu...

Tunggu...Kita pergi Dubai sekali lg yer ibu :)


Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176

Read More

Share on Facebook



Written on

The Power of Vision Board

Saya pernah share sebelum ni kan tentang The Power of Visualisation??

Boleh baca entry nya di sini: The Power of Visualization

Ok, kali ni The Power of Vision Board. Actually sama je.. Vision Board ialah salah satu tools untuk terjemahkan Visualisation kita.

Vision Board ni perlu di revise setiap masa... dan paling penting perlu ada TARGET bila nak accomplish it!

Alhamdulillah, penghujung tahun 2014 lepas, saya dah revise Vision Board saya dan tempoh masa yg saya peruntukan untuk mencapainya adalah pada tahun 2015 & juga 2016.

Semuanya ada dalam 10 Impian camtu...

Ok, yg bestnyer..antara 10 impian tu, 3 impian saya dah capai!! Syukur alhamdulillah...

Tapi kali ni, saya share satu je impian yg saya dah capai k?

Ok, di bawah ni adalah Vision Board saya untuk tahun 2015 dan 2016.

Inilah Vision Board saya untuk tempoh 2015-2016. Semuanya ada 10 impian..tapi saya blurr kan yg lain2 dulu yer. nanti dah capai semua, saya baru reveal ok?? Now focus pada 1 yg saya dh pun hampir mencapainya...

Antara 10 impian yg saya letakkan dalam vision baord saya adalah RENOVATE RUMAH yg ibu ayah diami sekarang,

Sebenarnya saya plan nak kumpul duit untuk renovate rumah ibu ayah pada tahun 2016...

Tetapi entah mengapa, hati terpanggil2 untuk segera buat "IMPIAN" tersebut. Lalu dgn budget yg saya ada, saya pun suarakan hasrat untuk buat kitchen cabinet dahulu di rumah ibu.

Bila ibu dengar, dia happy sgt2!!

Ya Allah, tak dapat gambarkan perasaan ketika itu.. suatu kepuasan apabila dapat menggembirakan hati insan yg telah berkorban terlalu banyak untuk diri ini...

Kenapa Kitchen Cabinet?? Sebabnya ibu banyak habiskan masa di dapur.. dan dapur rumah ibu a bit panjang. Sian sgt tgk ibu terpaksa jalan ulang alik dr tempat masak ke singki.

So, saya pun survey kontraktor yg boleh buat kitchen cabinet dalam lingkungan RM5K. Cari punyer cari, akhirnya jumpa juga...

Dan pada March 2015, secara rasminya dapur ibu dah ada kitchen cabinet!! Ya Allah, rasa mcm mimpi jer tau...


Tada!! Amacam?? Cantik x? semoga ini menjadi amal jariah buat saya selagi mana org sentiasa menggunakan dapur kabinet ini :)


Nak tgk keadaan dapur rumah ibu sebelum ada kitchen cabinet?? Jgn terkejut tau :P

Sedih kan bila tgk keadaan dapur rumah ibu?? Terus terang saya katakan, masa saya kerja engineer dahulu, saya mmg ada azam untuk bantu ibu, tetapi apakan daya.. saya tidak berkemampuan di kala itu :( Mana nak ada cash sekelepuk mcm tu nak ubah suai rumah ibu. Dgn kos sara hidup yg sgt2 tinggi pula tu.
Alhamdulillah, sekarang , rezeki dari bonus Shaklee saya, akhirnya dapat saya tunaikan hasrat ibu... syg ibu sgt2!!

Dan ini keadaan dapur rumah ibu selepas adanya kitchen cabinet...

Fuh, rasa lapang sangat! Ibu dah boleh manage barang2 dapur dgn kemas dan teratur. Syukur alhamdulillah...


Ibu saya adalah seorang wanita yg sangat2 saya SAYANGI... apalah sangat RM5K jika hendak dibandingkan dgn jasa, pengorbanan dan kesusahan ibu selama ini...

....dan saya tahu, ibu sangat sayang pada rumah yg beliau tinggal sekarang. Rumah itulah juga, tempat saya dan adik2 dibesarkan (kami pindah ke sana ketika saya berada di tingkatan 1). Sudah hampir 19 tahun usia rumah tersebut bersama kami sekeluarga...

In shaa Allah... saya akan teruskan misi mengumpul duit untuk renovate bahagian rumah ibu yg lain pula. Tunggu ibu.....akan ku tunaikan impian mu suatu hari nanti!

"Ya Allah, mudahkanlah urusanku untuk tunaikan hasrat ibu yg amat ku sayangi...."

Ok, nanti saya share 2 lagi  IMPIAN yg saya dah capai yer.. di next entry in shaa Allah...

Stay tune ~



Semoga ada manfaat buat yg membacanya...



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176




Read More

Share on Facebook



Monday, 20 April 2015

Written on

Saat Proses Kelahiran Baby Maryam...

Alhamdulillah..masuk hari ke-22 berpantang. Emosi pun dah hampir stabil, diri dah boleh get used dgn keadaan suami tiada di sisi (walaupun sebenarnya masih terasa seperti kehilangan dan kerinduan).

Ok, sekadar nak berkongsi sedikit pengalaman ketika proses kelahiran baby saya yg ke-4 ni.

Personally saya puas hati sgt2 ambil set Mengandung, set Bersalin & set Menyusu Shaklee dari awal preggy, ketika proses kelahiran sehingga dalam pantang sekarang.

Cuma ada satu yg saya tak puas hati bila ambil produk Shaklee ni... iaitu ketika proses nak bersalin.

Masa tu saya dah 2 hari warded sbb darah dah start keluar banyak (mcm org 1st day period).

Tapi tanda2 nak bersalin, masih belum nampak. Sakit contraction pun xde lagi time tu. Jadi saya pun stay je kat ward, memandangkan jarak rumah ke hospital agak jauh (Seremban - Bangi).

Malam kedua saya di hospital, sakit contraction mulai datang. Saya dapat rasakan, masa untuk bersalin semakin hampir.

Bila rasa contraction semakin kerap, saya pun telanlah ESP. Waktu tu, dah pukul 9pm camtu.. sbb apa minum ESP?? Sebab saya dgr pengalaman few orang, bagus minum ESP sebelum bersalin, ia bagi energy booster utk ibu ketika nak bersalin nanti.

Ok..saya pun minumlah 2 scoop ESP. As time goes by, rasa sakit contraction makin lama, makin kerap...

And at 12.30am, saya dah x boleh tahan, lalu saya kejutkan hubby.

"Abang... i think it's time now. Saya dah x boleh tahan"

Hubby yg masatu baru sahaja nak terlelap, terus terkejut bangun... Beliau cuba menenangkan saya, so kami pun bersiap2 sebelum nak panggil nurse.

At 1am, saya dibawa masuk ke labour room. Pukul 2am, doctor datang, dan sahkan bukaan saya dah open 100%. Alhamdulillah, 2.18am.. baby kami selamat dilahirkan.

Baby Maryam yg telah dibersihkan :)


....dan benda yg buat saya tak puas hati dgn ESP ni adalah.... saya masih bertenaga selepas bersalin!!

Oh no!!!

Biasanya dari anak 1 sehingga yg ketiga, once deliver, saya akan lemah sgt2. dan surely akan tertidur mcm org pengsan.

Tapi yg no 4 ni... saya rasa segar bugar. even waktu tu almost 3 pagi!!

Dan yg buat saya rasa tak best..sbb saya dapat rasa setiap benda yg doktor buat. errrrk...

Saya dapat rasa doktor inject saya (bius sebab nak jahit), saya dapat rasa uri saya keluar meluncur laju (ni keluar sendiri, bukan doktor cuci ke apa), saya dapat rasa satu persatu jarum bersentuh dgn kulit ketika doktor lakukan jahitan (ada tear sedikit sebab saya terangkat punggung. hihih).

Bayngkan...belum hilang lagi rasa trauma sakit nak bersalin tu, dah kena rasa benda lain pulak.

Sampai saya ckp dlm hati, tolonglah mata..tidurlah. aku dah xnak rasa apa2 lagi..tolonglah mata tidur, tolonglah badan penat...

Tapi sampai ke sudah, saya x letih. Gitu gini, semuanya selesai pukul 3.30 pagi. Lepas selesai, saya dibawa terus ke bilik, dan waktu tulah baru saya tertidur.

Dan pukul 6 am, nurse dh datang bawa baby masuk ke bilik. Dan saya pun segar je bangun..n terus dapat susukan baby. Alhamdulillah...

inilah ESP Shaklee yg buat saya "tak puas hati" :)


Kesimpulannya... saya tetap puas hati dgn supplemen Shaklee. Walaupun ada sedikit penyesalan sebab ambil ESP b4 bersalin. Mana saya tahu, yg rupanyan tahap enegy booster dari ESP mmg superb!!hehehe...

In shaa Allah, nanti saya kongsikan set yg saya makan sepanjang dalam pantang.

Semoga ada manfaat buat yg membacanya...



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176





Read More

Share on Facebook



Saturday, 18 April 2015

Written on

Duhai Hati, Bertabahlah....

Alhamdulillah, hari ini masuk hari ke-20 saya berpantang. Dan hari ini juga... suami saya terpaksa kembali ke Dubai menunaikan tanggungjawab terhadap kerja.

Allah... saat ini, air mata tidak dapat dibendung. Selama hampir sebulan lebih suami bersama saya dan anak2, sesuatu yg sangat2 indah kami rasakan.

Terima kasih Allah kerana beri peluang suami ku berada di sisi dari sebelum kelahiran sehingga aku melahirkan. Sesungguhnya aku tahu, ujian ini sangat sedikit buat diriku berbanding mereka di luar sana yg jauh lebih hebat diuji....

Bila hati ini sedih, segera saya kenang setiap cerita/ berita yg saya baca di Facebook, blog etc. Betapa di luar sana... terlalu ramai yg ujian mereka jauh lebih hebat, jauh lebih susah, jauh lebih menderita berbanding diri ini.

Sungguhpun begitu, saya masih manusia biasa... kadang2 saya merasa terlalu lemah untuk hadapi keadaan ini. Bila ini berlaku, saya akan menangis sepuas2nya...sambil saya "berkomunikasi" dgn Maha Pencipta.

Waktu ini, seluruh jiwa saya terasa begitu rapuh, begitu kerdil, begitu terseksa...saya seakan seperti budak kecil yg sedang mengharapakn dakapan, pelukan dari si ibu.

Waktu ini lah, saya berdoa, mohon Allah beri kekuatan... Saya akan menangis, merayu, mengemis di hadapan Pencipta...dan kala ini, hati ini terasa begitu dekat dgn Tuhan. Terasa Allah sedang mendengar setiap rayuan, setiap tangisan diri ini.

Ya Allah, syukurnya kerana dilahirkan sebagai seorang Islam.....

Syukurnya ya Allah dgn nikmat Islam, nikmat Iman yg Engkau berikan.....

Aku berjanji ya Allah, selagi mana aku hidup di atas muka bumi Mu, aku akan sedaya upaya menunaikan setiap suruhan Engkau, melaksanakan setiap tuntutan syariat yg Engkau gariskan....

Duhai hati2 yg sedang hebat diuji di luar sana....bertabahlah!!

Sesungguhnya ujian Allah tidak bermaksud membuatkan hambaNya bersedih....

Tetapi berbahagilah kerana terpilih untuk diuji...............

Yakinlah yg Allah itu sangat dekat, Dia sgt dekat dgn kita, malah lebih dekat dari urat leher kita.

Sesungguhnya Dia Maha Mendengar setiap Doa

Sesungguhnya Dia Maha Mendengar setiap rintihan

Sesungguhnya Dia Maha Melihat setiap titis air mata

Ujian itu tanda sayangnya Allah terhadap kita....

Waallahua'lam....

Terima kasih ya Allah kerana beri aku peluang untuk mengandung dan melahirkan sekali lagi. Semoga Kau kurniakan nikmat ini buat sahabat2 ku di luar sana yang masih menanti cahaya mata.


Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176




Read More

Share on Facebook



Friday, 10 April 2015

Written on

Progress of my Braces :)

Alhamdulillah....

Progress gigi besi ku semakin menampakkan hasilnya. Hehe...

Actually, saya baru je selamat melahirkan baby yg ke-4 pada 30 Marah 2015 yg lalu.

Hari ni dah hari ke -11 berpantang. Tapi kenapa yer saya X rasa mcm dlm pantang? Haha 😂

Luka bersalin pun..hari ke-4 dh ok. Of course lah, I kan mkn Zinc complex Shaklee :p

Best tau berpantang dgn Set Pantang Shaklee...

Nanti saya ceritakan ke "awesome" set pantang Shaklee ni yer.

Oh yer, berbalik pasal Braces ni, actually saya kena jumpa doktor sekali dlm setiap bulan. Jadi Next appointment saya adalah pd 4 April 2015.

Sebelum bersalin, saya rasa risau sgt...takut waktu appointment tu, saya br nk bersalin ke, or saya bersalin 2 hari sebelum tarikh appointment tu ke... Sbb edd sepatutnya dlm 20 April camtu. Tapi biasanya anak2 saya semua keluar 2-3 minggu awal.

Dan appointment dgn doktor braces ni, sgt limited. Once u miss bulan tu, u kena postpone to another month, which saya tak nak sbb nanti lagi lama gigi saya nk susun elok2. (Saya ada target ok utk braces ni)


Alhamdulillah,  akhirnya baby girl saya ni keluar awal malah tersgt lah awal, iaitu pada 30 Mac 2015.

Jadi saya dptlah jumpa doktor pada 4/4/15.

Ok, ini lah gambar saya sewaktu 4 April 2015. Masa ni, baru hari ke-6 pantang. Tapi saya rasa fresh sgt2.. Sihat bugar.

Dan saya langsung X rasa Stress waktu dlm pantang ni, melainkan Stress sbb X dpt drive kereta n keluar rumah (hubby ku jaga sungguh2).

Gigi saya dh hampir nk tersusun rata. Alhamdulillah :)

Ok, tu saja Update setakat ini. Nanti saya cerita kisah pantang saya yg Super marvelous yer. Semoga pengalaman saya ini, dpt membantu para ibu especially ibu yg baru sahaja menimang cahaya mata yang pertama...

Alhamdulillah , kali ni dpt discaj awal sbb baby saya X ada Jaundice :)

Salam ukhwah buat semua pembaca Blog ainuldzuha.com

Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)


sms/whatsapp: +6013-6971176

Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.