Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, 16 August 2016

Written on

Demam Panas Bagus Untuk Anak??

Uish terkejut x baca tajuk ni??

Ibu mana yang nak anak dia demam kan? kan? 

Saya pun sama. Kalau anak demam atau tak sihat, saya akan jadi orang yang paling stress kat dunia! Hehehehe...

Ingat lagi, masa saya bekerja.. anak2 selalu x sihat. Ammar & Sumayyah berapa kali warded due to high fever.

Ammar ketika 6 bulan. Kena tahan ward sebab demam panas. Ya Allah, sedihnyer!


Dan kerana mereka lah, saya tekad untuk lakukan perubahan! Saya tekad untuk focus pada bisness Shaklee, buat Shaklee sungguh2 sebab aim masa tu nak resign, nak dapat bonus Shaklee dlm RM1.5K setiap bulan pun dah cukup!

Saya x aim pun nak bonus puluh2 ribu sebulan mcm sekarang. Tapi Alhamdulillah, sekarang, Allah bg saya LEBIH dari yang saya jangkakan.

Ok berbalik kepada topik. Saya pun sebenarnya terkejut bila google ttg tajuk ni.

Sebenarnya saya google topik lain, camner ubat Paracetamol atau Panadol membantu turunkan suhu badan mereka yg demam. 

Masatu Sumayyah tgh demam. So saya dlm dilema, nk bagi paracetamol atau x..

Jadi saya google, how the paracetamol can reduce the temperature. Sebab tertanya2 juga.. awat powerful sangat ubat ni.. sampai demam boleh reda dlm tempoh 4-6 jam.

Ok, dan ini yg saya dapat tau...

Demam panas sebenarnya adalah reaksi semulajadi badan untuk melawan jangkitan kuman.

Dan bila demam, ianya menunjukkan sistem imun bayi / anak kita berfungsi dgn baik! Maksudnya badan sedang develop imminisasi semulajadi...

Semasa demam, sejenis protein bernama pyrogen dihasilkan yg menyebabkan peningkatan sintesis bahan bernama "prostaglandin" dlm otak..

"Prostaglandin" dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas terhadap kecederaan/ penyakit tertentu.

Salah satu tindakan Prostaglandin ialah meningkatkan sensitiviti urat saraf, i.e kita akan merasa sakit bila sesuatu kecederaan terjadi. Bila rasa sakit, kita akan cuba melindungi bahagian badan yg cedera itu.

Imagine kalau ini tiada?? Tgn luka pun,kita buat dunno je. Sbb X rasa sakit kan. At d end, tiada usaha dari kita utk pulihkan luka tersebut.

Selain itu, Prostaglandin juga menyebabkan suhu badan meningkat supaya dpt melawan unsur asing seperti bakteria yg berada dlm badan. 

Sebab tu suhu badan naik!

Maksudnya, demam menandakan badan sedang fight the virus/ bakteria! So bagus lah kan??

Paracetamol pula bertindak sebagai Antipyretic.

Ia menghalang sintesis Prostaglandin yg menyebabkan kesakitan hilang buat sementara, dan suhu badan jatuh dlm masa 30 minit selepas dimakan. Betul kan?? Lepas je kita bagi anak ubat demam, suhu badan akan kebah 30 min selepas itu...

Tahu x, Ubat demam sebenarnya tidak memberi peluang sistem imun badan bertindak secara semulajadi bg melawan & menyembuhkan penyakit.

Ubat demam akan memutuskan fungsi saraf yg menyampaikan rasa sakit dari otak ke sel tubuh.
Sbb itu, ubat demam juga dikenali sebagai pain killer. Ohoho!

Ubat demam hanya mengurangkan panas badan, dan TIDAK MERAWAT punca demam panas berlaku.

Tengok carta ni. Inilah cara paracetamol turunkan suhu badan kita


Badan kita lah yang sebenarnya, sendiri merawat sakit tersebut. Pertahan badan lah yg sebenar nya melawan dan menyembuhkan penyakit yg dtg..

Sbb itu, kita tidak digalakkan utk beri ubat kpd bayi di bawah umur 1 tahun.

Kerana ubat - ubatan akan merencatkan fungsi imun badan bagi melawan penyakit.

See the point?? Pernah dengar kan.. ubat batuk n selsema juga tidak digalakkan beri kepada bayi di bawah 1 tahun. Because of this reason lah...

So apa kita nak buat bila anak demam??

Belajar lah "menguruskan" demam anak...

Jgn terlalu bergantung pd ubat.

Ada cara yg kita boleh buat utk kita kawal suhu badan anak ketika demam.

Tidak tergesa2 memberi anak makan ubat demam, bukan bererti kita tidak sayangkan anak..

Menyokong proses demam panas memerlukan pengorbanan yg besar dr seorang ibu.

Antaranya ibu terpaksa tidak tidur mlm utk memantau suhu anak, menjerlum, sponging, dan menyusu badan dgn kerap.

Ia juga memerlukan ibu untuk sentiasa memastikan anak minum dgn kerap dan menyediakan makanan yg berkhasiat utk anak, bagi membantu proses imun bekerja lebih baik utk melawan penyakit.

Dan ini yang saya buat setiap kali anak demam..

Saya mmg akan berjaga malam. Sekejap2 sponging, sekejap2 kejutkan anak utk minum air..

Remember: ubat demam akan merencatkan fungsi imun badan.

Bila sistem imun badan anak selalu terencat, @ dihalang fungsinya dgn ubat demam, sudah tentu anak mudah jatuh sakit.

Bakteria dan virus sgt suka budak yg sistem imun lemah tau 

😥

Note: walaubagaimanapun, jika anak betul2 dlm keadaan yg bahaya, (mungkin kita terlepas pandang, tak monitor betul2, tak jaga aktiviti dan pemakanan anak dgn betul).. Jgn pula berdegil utk tak bg ubat pula yer.

Yg penting, kawal dahulu...

Jika dlm kritikal, segera hubungi doktor.

Sebagai seorang ibu, peranan kita adalah memastikan anak2 mendapat cukup nutrisi yg diperlukan oleh badan.

Bila badan cukup nutrisi, In shaa Allah... "askar pertahanan" di dalam badan akan MAMPU untuk melawan sebarang penyakit yg dtg..

Sbb itu, jika tidak mampu menyediakan diet seimbang utk anak, mahupun diri sendiri.. Maka tampunglah ia dgn pengambilan supplemen.

Cara saya??

Saya akan pastikan anak2 saya cukup nutrisi dari diet makanan mereka + tampung dgn supplemen.
  1. Meal Shakes
  2. Omega Guard
  3. Vitalea for kids
  4. Vit C chew

Anak sihat, ibu gembira..
Ibu sihat, suami bahagia..

Tak gitew :)

Utk konsultansi ttg nutrisi & kesihatan, boleh hubungi saya:
Puan Ainul
013-6971176 

Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.