Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Wednesday, 26 December 2018

Written on

Sakitnya Bila DiFitnah. Sebab Itu Dosa Fitnah Lebih Besar Dari Membunuh!

Assalammualaikum w. b.t

Rentetan kisah Viral TWB, saya just nak berkongsi dgn semua; bagaimana "sakit" nya keadaan bila difitnah.

Moga2 dgn perkongsian ini, kita akan lebih berhati2 bila ingin meng viral kan sesuatu atau menghukum sesuatu sebelum kita benar2 mendapat kepastian terlebih dahulu.

Utk yg ingin baca kisah sebenar, boleh klik di sini "Viral TWB : Muka Melecur"



Sebenarnya isu ini boleh diselesaikan dgn baik.

Tetapi kerana tidak sabar & menuduh tanpa usul periksa, maka viral fitnah lah yg berlaku!

Saya faham, Zalina adalah mangsa. Mangsa atas kecuaian individu.

Tetapi bila kecuaian individu itu - di lemparkan kpd orang lain, perkara ini lah yg Tidak Betul.

Dan si mangsa MEMBENARKAN perkara ini terjadi!

Lihat WhatsApp saya yg terakhir dgn Zalina. 13 December jam 12.44 tgh hari

Dan lihat tarikh post ini diviralkan. Pada hari yg sama, 13 December jam 9.28pm! - Belum sempat saya berbuat apa2! 


Lihat pula reaksi Zalina di FB beliau. Anda lihat, betapa Zalina memburuk2kan saya, kata saya sombong. Sedangkan di akhir perbualan saya dgn beliau, semuanya ok. Boleh baca full conversation WhatsApp saya dgn Zalina di entry sebelum ini
Klik sini "Full WhatsApp"


Dan selepas itu, Zalina sendiri mengizinkan Narquiyah viral ttg saya. Manusia jenis apa mcm ini? 


Yes.. accident ini terjadi pada 9 December.

Tetapi saya hanya tahu perkara ini pada 12 December!

ADIL kah untuk hukum saya sombong & lepas tangan?

ADIL kah untuk letakkan kecuaian individu atas bahu saya?

Hanya kerana Jojie pernah dtg belajar dlm projek saya, maka saya perlu menanggung semua perkara termasuk kecuaian?

Ya Allah ... dahsyatnya tuduhan kamu, Zalina & Narquiyah!

Saya faham, kamu adalah mangsa, Zalina.

Tetapi ini bukanlah satu green light utk kamu menganiaya pihak lain pula.

Ibarat kita dtg rumah jiran. Jiran tertumpah air panas, lantas kita nak libatkan tuan rumah yg beri sewa kpd jiran kita.

ADIL kah begitu?

Hanya kerana kita adalah mangsa! Maka kita boleh libatkan semua pihak?

Allah ....

- - - - - - - - - - - - - - - -

Sebenarnya, d moment selesai ber WhatsApp dgn Zalina, saya mmg sedang atur plan utk ringankan beban beliau.

Saya tak dapat nak datang ziarah beliau dgn segera kerana 13 December, saya dh bertolak ke Johor. Dan 14 December, saya akan ke Singapore (percutian ini dh saya rancang lama utk anak2, mana mungkin saya boleh cancelkan)

Pun begitu, saya sedang atur wakil utk dtg mengziarahi beliau. (Walaupun hakikatnya, saya tiada kena mengena dlm hal ini)

Tetapi belum sempat saya buat apa2, kawan Zalina , si Narquiyah meng viral kan isu ini.

Kalau nak viral atas kecuaian individu, tidak mengapa.

Tetapi si Narquiyah meng palitkan nama saya sekali dan team Projek saya yang sepatutnya tiada kena mengena dengan kecuaian ini!

Lihat tuduhan Narquiyah terhadap saya & Projek team saya!

"Kawan saya juga menghubungi founder The Walking Beauty Project tersebut tetapi alangkah kecewanya kawan saya apabila founder bertindak melepaskan tgn dan sambil lewa, juga tidak mahu bertanggungjawab ke atas kejadian yg menimpa kawan saya itu" 

- MashaAllah, tuduhan apa ini Narquiyah?? - 


Bayangkan ..

Sejurus post Narquiyah ini viral, bertubi2 orang datang menyerang page saya!

Dengan cacian dan makian yg sgt2 melampau!

Saya terduduk .. terasa seperti sebuah batu sedang menghempap badan saya!

Akhirnya saya terpaksa unpublish page saya!

Bila saya unpublish page saya, mereka menyerang FB personal saya pula.

Sampaikan page Khairul Yoi tag nama saya, ugut saya utk malukan saya besar2an.  Diikuti dgn sorak netizen yg menyokong.

Allahuakbar...

Dahsyatnya bully mereka pada saya.

Ya Allah, Kau tahu apa yg aku rasa.

Betapa sakitnya, ya Allah bila netizen bulldoze menyerang saya tanpa usul periksa.

Hasil dari "salah nya" Narquiyah bercerita ttg saya.

- - - - - - - - - - -

Sepanjang saya di Singapore, saya jadi murung. Sampai suami terpaksa tenang kan saya.

Sudahlah sepatutnya saya perlu gembirakan anak2 saya, tetapi kerana kes ini, saya tak mampu nak entertain anak2. Saya tak mampu nak layan mereka.

Kasihan mereka .. (air mata sudah mengalir saat ini)

Balik dari Singapore, saya tidak boleh tidur.

Suami pujuk, bgtau supaya kami berdoa banyak2.

Mlm itu.. saya draf post ttg TWB. Saya perlu jelaskan pada umum Konsep Projek TWB dan kenapa kes ini, sepatutnya tidak boleh di sabitkan di bawah TWB.

Dan esoknya (15 December), saya terus post di FB saya.

Selepas saya tulis post ini .. page Khairul Yoi pun hilang.

Tetapi viral Narquiyah tetap berjalan seperti biasa, dikongsi oleh ribuan rakyat Malaysia.

Status saya ini dikongsi dlm page2 di FB 

Dan akhirnya  .. bukan orang lihat isu ini atas kecuaian individu tetapi turn out, orang lihat saya pula yg salah. Saya pula yg seolah2 did d accident n lepas tangan.

Muka saya, FB saya berlegar2 dlm page2 viral di FB.

Sampai saya cakap..

"Ya Allah, bukan aku yg buat, kenapa aku yg kena?"

Disebabkan fitnah Narquiyah ini, saya menjadi DEPRESS

Saya hanya mampu baring. Nak pegang hp pun saya BENCI!

Saya tak mampu nak coaching anak didik business saya seperti biasa.

Hanya husband yg nampak how bad my life was. 

Dari kes viral ini berlaku, 13 December 2018 sehingga sekarang ..

Saya cuba untuk post seperti biasa di FB .. walau hakikatnya saya masih dihantui mimpi ngeri dgn cacian, ugutan dan sumpahan para netizen.

Benarlah kata Allah ..

Dosa fitnah itu lebih besar dari membunuh.

Fitnah itu mampu utk MEMBUNUH keseluruhn jiwa seseorang.

Bunuh fizikal, berakhir di situ.

Tetapi bila jiwa seseorang itu terbunuh, ia akan memberi kesengsaraan yg berpanjangan.

Sungguh! Sakit sgt bila diri difitnah.

Di saat kita berusaha untuk membantu insan2 lain ... tiba2 kita difitnah dgn kejam sebegini rupa.

Ya Allah .. sakitnya

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Buat mentor2 saya; master Hafsah, Master Laila, sahabat2 Shaklee saya; master Zura, master Adilah, dan ramai lagi.

Buat semua anak cucu Shaklee saya, terima kasih atas sokongan anda yg tidak putus2.

Korang semua adalah penguat utk saya BANGKIT dan lebih berjaya!

Saya minta maaf kalau kurang ber online sekarang.

Saya mohon diberi sedikit masa utk saya pulihkan jiwa saya.

Terus terang saya katakan, utk saya nak buka WhatsApp group, nak baca Telegram group sekalipun.. saya rasa berat sgt2.

Ada masa, saya rasa benci sgt2 melihat hp!

Tetapi saya cuba kuatkan diri.

Saya cuba buat live video seperti biasa. Cuba buat seperti nothing happened!

Walau hakikatnya, saya masih berperang dgn diri saya.

Terima kasih Afni for this bouquet of flowers.  Terharu sgt2 dpt bunga ni di saat hati saya sedang murung. Afni adalah salah seorang leader dlm team Shaklee saya. Tolong doakan agar beliau berjaya dlm Shaklee 


Buat Narquiyah..

Teruskan memfitnah saya.

Post anda dikongsi oleh 3,900 orang, dikomen sebanyak 1600 comments.

Dan anda terus membenarkan orang lain menuduh saya.

Ingatlah ... setiap satu itu tidak terlepas dari pandangan Allah . Saya doa sungguh2 agar Allah tunjukkan kebenaran.

Jika saya di pihak yg benar, awak jawab lah depan Allah terhadap ribuan orang yg mengutuk saya hasil dari post awak.

Buat Zalina ; jika anda tidak puas hati dgn cara Jojie, anda tidak sepatutnya lepaskan kpd org yg tidak bersalah.

Mengapa saya pula yg menjadi mangsa kamu?

Tidak boleh kah berbicara dgn elok, bertanya saya dgn elok.

Jika perlukan bantuan, berkatalah dgn cara yg baik.

Bila saya call kamu, kamu kata .. kamu tidak tahu apa yg berlaku di FB. Sebab doktor x bg tgk, takut kamu stress.

Tapi dlm setiap komen di post Viral Narquiyah,  kamu sentiasa aktif memberikan respons.

Kamu kata saya sombong, kata saya dah buat banyak duit dari bisness ini, dan lepas tu lepas tangan.

Apa yg kamu cuba lakukan sebenarnya?

Ya Allah, dari hati ikhlas nak hulurkan sumbangan .. terus rasa tak nak bagi langsung!

Damage has been done.

Buat Narquiyah & Hasyda .. yg galak mengata saya.

Kata saya Founder Bodoh, siap libatkan ibu saya ..

Tak mengapa. Allah ada. Setiap dosa kamu tidak akan terlepas.

Saya dah pun buat report polis terhadap kamu berdua.



Jika things getting worse, saya tidak akan teragak2 utk saman kamu berdua!

Walau terpaksa bawa kamu ke penjara! (Nauzubillahminzalik)











Share on Facebook



Share this case:

2 comments:

  1. Allah..
    Ya ALLAH, Makbulkanlah doa insan yg teraniaya ini
    Aamiin ya Allah

    ReplyDelete
  2. Be strong Master Ainul. There is something big will happen after the storm! ❤️

    ReplyDelete

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.