Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, 13 June 2019

Written on

Bagaimana Membina Minda Jutawan

Assalammualaikum semua..

Aku nak share pengalaman aku sepanjang perjalanan aku menempuh hidup yang susah sehingga agak selesa sekarang.

Frankly speaking, semua yang aku dapat sekarang; ianya bermula dgn MINDA.

Yess, mindsetting!

Rumah sewa aku dahulu RM 380 sebulan. Terus terang aku cakap, keadaan rumah ni awalnya sgt uzur! Tapi bila aku masuk pindah rumah ni, aku hias seperti sebuah istana untuk anak2 aku. hehehe



Dari pemerhatian aku, cara nak cipta minda jutawan adalah dengan kau MEMBINA IMPIAN yang besar! Bukan impian biasa2 tetapi IMPIAN LUAR BIASA!

Aku hidup susah dahulu, dan aku sangat2 ber impian untuk hidup yang lebih senang. 

Aku nak rumah yang selesa, aku nak kereta yang selesa, aku nak travel negara yang best2, aku nak tgk anak2 aku pakai baju yang cantik2 & bergaya, aku nak life aku dikelilingi perkara yang best2 yang orang kaya selalu buat. 

Pendek kata, aku ni sentiasa pasang IMPIAN yang ke arah duniawi . Nampak macam asyik tak puas dengan nikmat dunia je. hehehe

Tapi kan ... aku nak bagitahu, ini lah sebenarnya pemikiran2 yang bawa aku keluar dari kehidupan comfort zone aku. 

Pemikiran2 yang nampak macam duniawi ini lah yang bawa aku untuk selalu berdoa, meminta , merayu pada Allah. 

Pemikiran2 yang materialistik ini lah yang buat aku lagi banyak belajar dan berusaha untuk perbaiki life aku.

Susah aku nak explain benda ni jika korang sendiri tak berani MENCIPTA IMPIAN.

Apa yang aku boleh buat adalah share pengalaman aku dan mudah2an dgn apa yang aku kongsikan, akan membuka mata & hati mereka yang ingin ubah hidup.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Aku share apa yang aku buat dulu2 yer .. sekadar berkongsi pengalaman



Ni keadaan rumah sewa aku dahulu. Luar begini, belum masuk dalam lagi. Dengan cat yang terkopek n menghakis, dengan pintu yang rosak n pecah. hehehe


Korang tengok keadaan dalam rumah aku. Aku dok snap gamabr anak aku yang pertama.

Dan boleh nampak keadaan rumah aku .. sangatlah daif.


 


Masa aku dok sini, aku tambah sikit2 barang. Aku nak yang terbaik untuk anak aku.

Aku mula simpan duit. Aku tak beli toys2 murah, Aku simpan duit, beli sikit2, tapi yang kualiti untuk anak aku. 

As i said, ianya bermula dgn MIND.

Sebab aku nak toys yang berkualiti utk anak aku, aku mula berjimat cermat.  

Nampak tak .. action aku menunjukkan keiginan aku untuk capai Matlamat aku. 


Ada orang nak ubah hidup, tapi tak nak ubah TABIAT HIDUP. So mmg tak dapat lah nak ubah hidup tu.

Aku mula beli playground kecik utk anak aku. Then aku beli poster belajar untuk anak aku. 

Aku nak semua nampak high class. Dari cara bermain, cara belajar, cara berinteraksi, semua aku design utk keadaan yang high class.

Ini semua bukan pakai air liur, semua ni pakai duit beb! So mmg aku ikat perut lah. 

Orang hanya nampak yang luaran, tetapi orang tak nampak struggles yang aku buat. 



  



Lepas tu, aku bincang dgn laki aku. Kena cat rumah ni. So laki aku pun beli cat, n dia pun mula cat 1 rumah. Masa tu, xde duit banyak, jadi kami semua buat sendiri.


 
Yeayy.. dah cat! 

Satu lagi kan .. aku ni rajin p show house. Masa aku mula bekerja dulu, aku mmg akan alert if ada tapak2 perumahan baru. Memang zass aku akan pergi sbb nak lawat show house nye.

Kat bawah ni, antara show house pertama yang aku tengok masa baru je mula kerja.


 


 

Bila aku p show house, aku akan mula tak selesa dengan rumah aku sekarang. Dan aku mula mencari jalan untuk pindah rumah yang lebih selesa.

Aku bukan p merungut kat laki tau, tapi aku cari jalan! Macam mana aku boleh dapat rumah yang lebih selesa. 

So nak tak nak, tak de jalan lain, melainkan Aku kena besarkan income aku. 

Dan dari situlah , bermula lah perjuangan aku untuk mencari part time business. 

Dan dipendekkan cerita, akhirnya aku bertemu dengan business Shaklee. Dan dgn business Shaklee lah, aku mampu beli rumah idaman aku berharga RM 1.3 juta. 

Boleh baca juga kisah aku dgn shaklee di sini: (Kenapa Saya Pilih Bisness Shaklee)

Oh ye, bukan rumah idaman sahaja yang aku beli, tapi aku mampu beli 7 properties yang lain. hehehe. Alhamdulillah . 


Image may contain: cloud, sky, outdoor and nature
Rumah yang aku beli RM 1.3 juta

So point nya, korang kena selalu AIM life yang high class.

Jangan aim life biasa2. Kerana korang akan usaha biasa2 juga.

Mencipta Minda Jutawan, minda yang high class.. bukan bermakna kita Mencipta HUTANG, NO no !

Tetapi kita mula berusaha utk kurangkan tidur, usaha untuk survey dan belajar, mula untuk mencari mentor. Mula untuk khusyuk dlm berdoa. 

Bila kita telah mula mengambil langkah, mula berusaha untuk perbaiki life kita, percayalah.. di waktu itu Allah akan hantarkan bantuan Nya! 

You just have to believe!

Miracle happen when you believe! 

So ACT Now!




Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)




sms/whatsapp: +6013-6971176


Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.