Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sunday, 9 June 2019

Written on

Bahagiakan Ibu Ayah sementara masih ada peluang


Ya Allah .. Aku sangat rindu pada ayah.

Aku nak compile entry ini. Entry moment2 aku bawa ayah travel sepanjang hidup ayah.

Sejak kami kecil, ayah memang suka bawa kami jalan2 walaupun hanya dalam Malaysia (to be specific dalam Semenanjung Malaysia sahaja). Kami bukan orang senang, tapi ayah tak pernah kedekut untuk bawa anak jalan2 bila ayah ada rezeki lebih. 

Sebab itu agaknya, aku membesar menjadi seorang yang suka giler Travel! Dan aku buat Shaklee pun, sebab aku nak banyak duit utk aku ada kebebasan Travel around d world.

Kami 1 keluarga tak pernah naik flight. Dan disebabkan itu, aku memang simpan IMPIAN nak naik kapal terbang dan bawa ibu ayah naik sekali.

Alhamdulillah, bila aku tulis entry ni, aku dapat recall semula memory aku belanja ayah jalan2. 

Dulu ayah selalu bawa aku n adik2 jalan2, pusing 1 Malaysia.

Dan sekarang, aku happy sgt sebab aku ada peluang buat benda yang sama pada ayah ketika ayah masih hidup.

Apr 2007   : Aku belanja ayah naik Air Asia ke Sandakan

May 2014  : Aku belanja ayah naik MAS ke KK

Aug 2015   : Aku belanja ayah naik MAS ke KK

Jan 2017    : Aku belanja ayah Umrah (naik MAS juga)

Marc 2018 : Adik belanja ayah naik Air Asia ke Melbourne 

May 2018   : Aku belanja ayah 
ke Brunei naik Business Class MAS

Alhamdulillah, start 2014, ramai adik2 aku yang dah mula berkemampuan, ada yang belanja ayah baju, kasut, handphone, jam tangan, wallet etc.

Kewangan ibu ayah pun semakin bertambah baik. 

Sebenarnya tahun 2019, aku dah plan nak Travel dgn ayah lagi. 

June 2019 ni - aku dah plan nak pergi Sabah sekali lagi dgn ibu ayah

Dec 2019 ni - aku dah plan nak bawa ibu ayah ke London

Dan tahun 2020, aku nak bawa ibu ayah pergi Haji.

Tapi hajat aku tak kesampaian. Allah lebih sayangkan ayah. 😔😔

Maka, izinkan aku utk compile segala moment2 travel ibu bersama arwah ayah sepanjang ayah hidup. 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


April 2007: Inilah kali pertama ibu ayah menaiki Flight. Waktu ini, kakak aku ada di Sabah. Jadi aku belanja flight tiket ibu ayah untuk lawat kakak di Sabah (KL - Sandakan). 

Time ni, aku baru bekerja. Belum buat bisness Shaklee lagi. Hidup pun masih tak stabil. Jadi aku hanya MAMPU belanja mereka flight tiket.

Walaupun hanya menaiki Air Asia, tetapi perasaan excited tu, tak boleh digambar! Aku minta adik ambik gambar ibu ayah dalam flight (aku tak pergi  sekali sebab kerja). Memang IMPIAN aku dari kecik , nak sangat ibu ayah merasa naik FLIGHT dan akhirnya, yess!! Ibu ayah fly pada tahun 2007! 

Ibu Ayah dah lalui hidup yang susah ketika membesarkan kami, jadi bila dapat bawa mereka naik flight, aku rasa excited giler! 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



May 2014: Alhamdulillah, sekali lagi aku berpeluang belanja ayah naik FLIGHT. Tapi kali ini , bukan dengan Air Asia tetapi dgn Malaysia Airlines. Kami fly KL - KK. Waktu ini, aku dh full time buat bisness Shaklee. Dan aku tanggung 100% perbelanjaan ibu ayah. Dari flight tiket , hotel, makan , kereta sewa etc. 

Aku pergi dgn 3 orang anak, maid serta ibu ayah. Total 4 dewasa & 3 kanak2.

Terima kasih Allah kerana beri aku rezeki utk bahagiakan ibu ayah. Exicted ibu ayah dapat naik MAS!


Ketika menunggu di Gate KLIA utk boarding


Dah sampai KK, n sedang nak check in Palace Hotel. Ibu Ayah tunggu di lobby.


hehe. comel tak ayah? Kita ambik gambar dia, dia pula ambik gambar kita. Kamera ayah tu, adik aku yang belikan; Master Athirah.



Alhamdulillah, dah selesai check in Palace Hotel. 



Bilik di Palace Hotel. Sebenarnya waktu ini aku bawa ibu ayah ke Sabah sebab aku menghadiri event Shaklee. 


Event Shaklee yang aku hadiri. "Magic Session Jutawan KK". Dan aku sebagai one of Speaker Jemputan.



Menjadi Speaker Jemputan di "Magic Session Jutawan"


Lepas habis urusan Shaklee, aku bawa ibu ayah jalan2 ke "Rumah Terbalik" Sabah


Bergambar di bilik air @ Rumah Terbalik. Gambar ini sahaja yang ada. Aku pun tak tahu, mana lagi gambar2 lain. Ni pun jenuh aku gali album2 lama aku. Mujur ada juga sikit2 gambar.

Masa di KK, aku sewa kereta. Ayah yang bawa. Waktu ini suami tiada sebab bekerja (masa ni, Maryam x lahir lagi). Alang2 ada event Shaklee, aku bawa semua berjalan ke Sabah. Ibarat out station bekerja, tetapi out station yang boleh bawa family bersama. 

Memang bisness Shaklee adalah bisness terbaik yang aku pernah jumpa.  


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


August 2015: Sekali lagi aku berpeluang bawa ibu ayah ke Sabah . Dan sekali lagi menaiki Malaysia Airlines. Tapi masa ini, aku hanya bawa 2 orang anak; Fateh & Maryam. Sumayyah & Ammar tinggal. Cik mi yang jaga.


Sumayyah menangis sebab kena tinggal. Sorry yer kakak sebab ummi ada kerja.


Dan suami aku pun xde time ni. Ada di Dubai. Sibuk memanjang je dia tu. Tapi bagus juga suami tiada. Boleh aku spend masa dgn ibu ayah sepenuhnya, sambil2 setelkan urusan bisness.



Ready @ KLIA Gate utk boarding. Tak ada pula gambar dalam kapal terbang. Huhuhu


Kali ni, aku ke Sabah kerana memberikan Training SPA TWB. Waktu ini TWB baru launch and harga Training hanya RM 450 sahaja.

Lepas habis Training Spa, masa utk jalan2. Aku sewa kereta & ayah yang drive. Ayah always be my hero. 

Kami ke Kundasang. Pergi ke Desa Farm, Sabah Tea, Ikan yang gigit2 tu etc. Tapi aku cari2 gambar  di tempat ikan tu, tak jumpa pula. 




Desa Farm, Kundasang, Sabah


Sabah Tea, Kundasang, Sabah




Sebelum kami fly back ke KL, ayah ajak jumpa kawan ayah di KK. 

Memang sikap ayah, ke mana pergi, WAJIB ziarah orang. Even kalau di luar negara sekalipun. Ayah akan pastikan dia dapat ziarah & bertandang ke rumah seseorang, bukan jalan semata. 

Inilah sikap ayah yang disayangi orang2 yang mengenalinya. Sangat2 menjaga silturrahim! 

In shaa Allah ayah, aku akan cuba teruskan budaya ini. 


Di KK International Airport. Time to fly back to Kuala Lumpur! Dapat tgk gambar ayah dari belakang pun, dah rasa happy waktu ini (Allah.. rindunya pada mu ayah)


Dalam flight pulang ke Kuala Lumpur; tgh tunggu makanan sampai. Seat aku 1 row dgn ibu,  Fateh & baby Maryam. Ayah row sebelah.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bermula tahun 2016, aku tekad untuk bawa ayah ke luar negara. Rupanya bukan mudah nak bawa ayah ke luar negara. Yer, bukan mudah untuk seorang yang berstatus bankruptcy seperti ayah.

Dan utk luar negara pertama yang aku ikhtiarkan, adalah UMRAH.

Sebelum ini, aku pernah umrahkan ibu tahun 2013. Waktu itu, aku book utk ibu & ayah dgn pakej Andalusia. Dah bayar deposit semuanya. Tapi last minit, ayah tak boleh fly. Ayah tak lepas ke luar negara kerana disekat oleh Insolvency.

Maka burn semua deposit dan expenses yang dah keluar. Hanya ibu seorang yang lepas mengerjakan Umrah.

Akhirnya, January 2017, ayah berjaya utk ke LUAR NEGARA! Dan negara pertama yang ayah jejaki adalah MEKAH & MADINAH!

Aku dan adik aku , Master Athirah discuss, and kami pilih Pakej Umrah yang Premium. RM7k seorang kerana memikirkan ibu yang sukar untuk berjalan jauh. Jadi perlu hotel yang dekat.

Ibu guna duit simpanan ibu RM4k, adik aku; master Athirah top up lg RM3k.

Manakala aku sponsor Umrah ayah RM7k.

Dan tahun yang sama juga, aku mampu beli 4 properties. Aku mampu beli rumah idaman aku berharga RM1.3 juta.

Dan bila aku fikir2 balik, mungkin Allah mudahkan aku beli semua properties sebab aku umrahkan ayah. Ya Allah, besar nya barakah bila gembirakan hati ibu ayah.




Ayah bergambar dgn ketua steward MAS. As usual, ayah memang suka make new friends.


Flight MAS yang ibu ayah naik utk ke Arab Saudi.


Bahagianya lihat ayah ibu dgn pakaian ihram



Seronok ayah dapat terbang ke luar negara dan negara pertama yang ayah jejaki adalah Mekah & Madinah!


Rindunya arwah ayah  😔


Ayah , aku rindu  😔



Ayah , aku rindu  😔


Ayah , aku rindu  😔


Ayah , aku rindu lihat pelukan kau utk ibu  😔



Ayah , aku rindu  😔


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

March 2018, sekali lagi ayah berpeluang untuk ke luar negara. Kali ini, adik yang belanja, cuma saya kena dulukan duit saya.

RM3k utk cagaran ke Insolvency.

Waktu ini, ayah diberi izin utk ke luar negara atas sebab utk melawat anak. Kalau untuk berjalan2, memang tak lepas.







Waktu ini, anak2 perempuan ayah spend masa dgn ayah alone during dinner di Coburg Australia 😔




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Balik dari Australia, ayah ada sebulan lagi Keizinan untuk ke luar negara. Dan aku terus ambik kesempatan untuk belanja ayah ke Brunei. Dan aku belikan tiket Business Class. 

Kenapa Brunei? Sebab ayah kata ada saudara di Brunei. Maka inilah peluang aku utk gembirakan ayah dalam keadaan aku tak boleh nak ikut sekali. 

Rupanya ini adalah peluang terkakhir utk aku belanja ayah naik flight  😔


Di KLIA, bergambar sebelum masuk MAS Golden Lounge


Tiket Business Class utk ibu (tiket ayah tak ambil gambar pula)


Check in kaunter for Business Class



MAS Golden Lounge - ayah yang ambik gambar ni. Excited dia dapat masuk Golden Lounge.


Ibu ayah tgh makan di Golden Lounge. Berselfie mereka berdua




As usual, dalam Golden Lounge pun ayah sempat berkenalan dgn seseorang



Bahagianya tgk ibu ayah dalam seat Business Class. 





- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ok aku stop di sini dahulu. Aku akan sambung tulis lagi. Tak mampu aku nak teruskan. Air mata dah mengalir laju. 

Ya Allah, rindu nya pada ayah.

Terima kasih kerana pinjamkan ayah untuk aku selama 36 tahun & pinjamkan ayah untuk ibu selama 38 tahun.

Terima kasih ya Allah kerana bagi aku peluang utk berbakti kpd ayah.

Terima kasih kerana Kau tarik nyawa ayah dlm keadaan yg sgt baik, di pagi Jumaat , di waktu tahajjud . Dan selepas 30 hari ayah melalui madrasah Ramadhan.

Ya Allah, Kau menjadi saksi bahawa ayah telah melakukan kebaikan di pengakhiran hidupnya.

Ampunkan segala dosa2nya selama 63 tahun hidup di dunia. Luaskan kuburnya. Hindarkanlah dia daripada seksa kubur, dan azab api neraka.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ayah, Ainul sangat rindu pada Ayah . Sungguh, sakitnya perasaan ini.
Sakitnya menanggung rindu ini. 😔
Rindu yg tiada penghujung.....

AL-FATIHAH
ABDUL RAZAK BIN HAJI TALIB
13 DISEMBER 1956 - 07 JUN 2019
03 SYAWAL 1440H



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)



sms/whatsapp: +6013-6971176

Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a Comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.