Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 13 April 2020

Written on

5 Sebab Kena Follow Orang Yang Betul

Assalammualaikum guys !

Welcome back to my blog yang dh bersawang2 ni. hahahaha.

In shaa Allah, saya akan cuba konsisten menulis selepas ini. Kan MENULIS itu sifat seorang Jutawan, kan kan?

So kalau nak jadi Jutawan, kena rajin menulis. Jangan banyak bagi alasan!

Oklah, back to this topic. Kenapa saya nak highlight topik ni awal2 sebelum saya nak menulis tentang topik yang lain?

Ada SEBAB nya saya pilih tajuk ini. Dan post ini umum untuk semua business, not Business Shaklee sahaja.

Alhamdulillah, masuk March 2020, saya dah 7 tahun runing business Shaklee ni secara FULL TIME.

March 2013, saya resign. March 2014, saya naik Master Coordinator. March 2020, saya genap 7 tahun buat Shaklee.

Apa pencapaian yang saya dah capai sekarang?

Saya share sedikit yer, sekadar untuk beri idea. Bukan untuk menunjuk2 mahupun bangga diri. Nauuzubillah ...

Image may contain: one or more people, people sitting, indoor and close-up
Dalam Thai Airways flight ketika trip shaklee ke Tokyo May 2017


Alhamdulillah, melalui business Shaklee:

1) Saya mampu untuk meninggalkan kerjaya & gaji seorang Engineer yang suatu masa dahulu menjadi trauma dalam hidup saya.

2) Saya mampu menggenggam income 5 angka sebulan sejak Sept 2013 sampai sekarang. Tidak pernah turun bawah RM10k setakat hari ini.

3) Saya dapat bayar zakat & cukai puluh ribu setahun

4) Saya dapat setup company SDN BHD under nama saya sendiri

5) Saya dapat membeli 4 buah properties di bawah nama saya sendiri (total 7 properties jika termasuk join name dgn husband)

6) Saya dapat memiliki kereta Mercedes Sports di bawah nama saya sendiri walaupun saya duduk di rumah sahaja. hehehe

7) Saya dapat honeymoon PERCUMA setiap tahun dgn suami di bawah tajaan Trip mewah Shaklee. 
  • Los Angeles & San Farnsisco 2014
  • Umrah Ziarah Abu Dhabi Dubai 2015
  • Orlando 2016
  • Tokyo 2017
  • Mediterranean Cruise 2018
  • San Francisco & Las Vegas 2019
  • Switzerland/ Korea 2020 (yang ini, tak pergi lagi sebab postpone due to Covid-19)
Barisan Luggage yang dapat setiap kali Trip Shaklee ke Luar Negara

8) Saya dapat umrahkan ibu ayah dgn pakej umrah yang mahal

9) Saya dapat langsaikan sedikit demi sedikit hutang ibu ayah

10) Saya dapat bawa ibu ayah ke luar negara & naik Business Class flight

11) Saya dapat tolong suami lebih separuh dari keperluan keluarga. 

.... dan ada banyak lagi yang saya dapat. Ada juga yang dapat secara indirectly. 

Contohnya, asbab bisness Shaklee, saya dapat 3 x naik Business Class dgn kos yg rendah. 

Asbab bisness Shaklee juga, saya dapat time freedom yang mana dgn time freedom yg ada ni, saya boleh travel setiap tahun tanpa perlu minta izin boss or sesiapa. Plus time freedom ni juga membolehkan saya zasss balik tgk ibu ayah di kampung pada bila2 masa sahaja.

Maka Nikmat Tuhanmu Manakah yang Engkau Dustakan ...

Ok ni baru introduction. hahahaha.

Korang yang baca ni, jangan ada perasaan merendah diri atau merasa saya bangga diri tau.

Saya cerita ni sebab nak bagi gambaran kat korang apa yang korang boleh dapat jika FOCUS pada jalan yang betul !

Sebab itu, topik saya ni, 5 SEBAB UTAMA anda kena follow & bergurukan dgn orang yang betul!

Penting sangat2 ni tau!

Kalau korang tengok apa yang saya dah capai di atas itu, adalah disebabkan saya BELAJAR dari seseorang.

Sepanjang 7 tahun saya dalam business, saya ada ramai MENTOR yang saya ikut. Tapi mentor2 tersebut adalah yang ada PROVEN RESULTS. Bukan hanya air liur semata2.

Sebagai contoh:

1) Saya nak naik Master Coordinator dgn income yang besar, so saya cari sifu Shaklee yang mmg PROVEN; yg ada income besar, yang ada rumah besar, yang ada savings banyak, yang selalu travel dgn shaklee etc

2) Saya nak miliki banyak properties, so saya pergi kelas sifu hartanah.

3) Saya nak lifestyle yang best, kaya, mind free, so saya berguru dengan orang yang ada ciri2 yang saya nak. Saya tak kan cari sifu yang anti kaya, sifu yang suka low profile, sifu yang nmpak kekampungan, sifu yang tak de proven results etc. Ni masing2 punyer pilihan k? Tak semestinya uolls kena ikut. As i said, PILIHAN masing2.

So bila saya CLEAR apa yang saya nak capai, saya akan cari MENTOR yang betul ! Sebab apa?

Hah, ini dia 5 SEBAB UTAMA:

1) Mentor yang betul akan beri anda shortcut utk anda capai apa yang anda nak. Sebab apa dia boleh beri shortcut?Sebab dia dah laluinya dan dia dah dapat pun apa yang dia impikan. So kita tinggal tiru & follow

2) Mentor yang betul akan beri anda semangat & harapan. Sebab apa dia boleh buat begitu? Sebab dia dah dapat, so dia boleh yakinkan anda untuk dapat d same thing juga. Kalau dia sendiri tak de proven results, camner dia nak yakinkan anda kan? Dia sendiri pun tak dapat .. betul x?

3) Mentor yang betul akan bimbing anda STEP satu persatu sampai anda dapat. Sebab dia dah ada caranya. Bukan Try & error lagi dah!

4) Mentor yang betul akan memberi ruang untuk anda dapat new exposure & new connection. Sebab dia ada PROVEN RESULTS, dan dia juga sudah berjumpa dgn ramai orang sepanjang proses dia nak dapat PROVEN RESULTS tersebut.

5) And lastly, Mentor yang betul akan mendoakan anda. Kerana dia tahu, apa yang dia dapat, anda pun boleh dapat. Sebab kita semua menyembah Tuhan yang Satu, Tuhan yang sama kan? So d moment dia dapat, dia yakin anda akan dapat dan dia akan iringi anda dgn DOA; selepas dia guide anda step by step.

So dari 5 SEBAB di atas, anda rasa penting atau tidak untuk anda cari MENTOR yang betul dalam apa juga yang anda nak capai??

Bagi saya .. sangat & tersangat PENTING !

Kita tidak boleh hidup bodoh sombong, hidup seorang diri tanpa perlu guidance dari sesiapa.

Even saya sekarang pun, walau saya dah capai macam2, saya masih ada Mentor yang guide saya.

(tapi saya tak kan reveal mentor2 saya kerana ia akan buat anda bias. Sometimes its good for me, but not good for you. So anda kena cari sendiri mentor yang anda rasa ok & betul untuk anda follow. Dan jgn risau, anda pasti akan jumpa jika anda CLEAR, jika anda JELAS dgn apa yang anda nak capai)

So saya harap, dgn sharing saya tak seberapa ni, dapat bagi anda gambaran untuk anda DECIDE apa yang anda nak buat & terus cari MENTOR yang betul.

Jika anda mahu saya menjadi Mentor anda, kecik tapak tangan, nyiru saya tadahkan.

Saya doakan anda KAYA & BERJAYA !


Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)




sms/whatsapp: +6013-6971176






Share on Facebook



Share this case:

0 comments:

Post a comment

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.