Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Tuesday, 31 December 2019

Written on

Antara Cash & Property; Mana Lebih Bagus?

Assalammualaikum w.b.t ...

Selamat menyambut tahun baru semua ! Ok my 1st entry untuk tahun 2020 and specifically 1 Jan 2020.

Ok, now saya nak tulis sedikit pengalaman yang saya lalui. Antara CASH & PROPERTY, yang mana lebih bagus?

Actually kan , tidak ada mana yang salah dan tidak ada mana yang betul. Semuanya berdasarkan "needs" dan keutamaan masing2.

Cuma apa yang saya boleh kongsikan, dari pengalaman saya attend few seminars & classes, ramai sifu2 yang tekankan ..

"Orang kaya tidak invest pada cash tetapi mereka invest pada properties"

Awalnya saya tidak faham statement ini. Saya pernah attend class dari MJ (Mak Jerung) Puan Ieza Yusof.

Puan Ieza pernah share, masa muda2 dulu, mmg dia aim beli rumah dari beli barang2 shopping. Yess, sejak dia belajar lagi.

Bayangkan, orang lain dating .. pi shopping baju, p keluar makan, p beli itu ini, tetapi dia keluar dating pergi shopping rumah. Dia aim untuk ada 1st house by the time dia habis belajar. Gila x giler?

Saya dulu pun masa belajar, tak pernah terfikir pasal ni. Sebab tiada exposure.

Tetapi bila saya dah lalui sekarang, bila mana saya pindah rumah 3 tingkat, dan rumah yang saya duduk dahulu ada orang nak beli .. dengan keuntungan sebanyak RM 200-300k cash buat saya ..

kau rasa???

Rumah yang pernah kau duduk dan lepas kau dah tak duduk, rumah tu boleh bagi kau cash sebanyak ini! Tak masuk akal kan?

Kalau nak simpan RM 200-300k, entah bila boleh dapat. Sure habis punyer sebelum sempat duit tu cukup.

So berbaloi tak saya beli rumah untuk saya duduk? Dari menyewa lebih baik lah kita beli. Yer dak??

Kita bayar rumah yang kita duduk setiap bulan umpama kita simpan duit kat bank setiap bulan. Cukup tempoh, u akan dapat balik "simpanan" you (bila u nak jual rumah tersebut).

Rumah duduk dapat, duit simpanan pun dapat juga. hehehehe ...

- - - - - - - - - -- - - - - - - - - --

Ok sedikit info yang saya dapat dari one of class that I've attended:

Orang2 kaya:

1) Asset

- mereka bina perniagaan (yes, perniagaan juga suatu aset!)
- mereka beli properties/ syer/ company etc
- mereka beli barang2 mewah hanya selepas asset di atas mendatangkan pulangan

2) Masa

- mereka akan fikir cara untuk automate the business
- mereka akan hire pekerja

Sebab apa? Sebab masa mereka sangat berharga untuk melakukan kerja2 rutin, sebaliknya masa yang ada mereka akan fikirkan untuk kembangkan lagi asset yang ada.

Hah sebab tu saya ada maid. hehehe. (lari topik sat)

yerlah, saya kan ibu yang bekerja dari rumah. So saya tak boleh bazirkan masa saya buat kerja2 rumah yang rutin. Biarlah orang kata saya ni isteri tak sempurna ke, bukan  supermom ke ..

Nak buat kerja2 rumah di rumah 3 tingkat? memangg x focus bisness lah mung ainul. hahahaha

- - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - -

Alhamdulillah, bila saya tengok balik ..

Kesemua point di atas saya berjaya peroleh hasil dari bisness Shaklee yang saya bina sejak 2013!

Yess, bisness yang hanya dilakukan secara online dari rumah. Saya pun kadang rasa macam mimpi bila saya ingat benda ni.

Bisness apa yang boleh bagi saya hasil sebanyak ini:

- duduk rumah boleh jana 5 figures sebulan
- duduk rumah boleh bayar zakat & cukai 5 angka
- duduk rumah tetapi boleh memiliki 7 properties
- duduk rumah tapi setiap tahun travel luar negara

Rasa macam kerja giler kan! But it happened to me!

Rumah ke-6 yang saya beli. Baru terima kunci. Alhamdulillah. 

 Ok berbalik pada tajuk entry di atas; antara cash & property, mana lebih bagus?

Jawapan saya.. PROPERTY !

So guys, tolong lah aim untuk beli rumah. Walaupun sekadar rumah kos rendah. Jangan fikir nak beli kereta idaman dahulu sebelum anda ada rumah.

Saya pun beli Mercedes sport hanya selepas saya berjaya memiliki beberapa buah properties.

Buat permulaan, aim beli rumah untuk duduk. Jika anda mampu bayar RM 500 sebulan, maka carilah rumah yang berharga sekitar RM 100-200k.

Biar anda duduk rumah buruk, rumah yang teruk, kerana ia akan jadi push factor anda untuk keluar dari comfort zone!

Ingatlah .. kita ada Tuhan yang Maha Kaya.

Minta minta minta lah pada Nya. Allah itu tidak zalim. Kita ni je yang selalu buruk sangka dengan Pencipta kita.

Ingat guys;

TIDAK SALAH KITA DILAHIRKAN SEBAGAI ORANG MISKIN TETAPI ADALAH SALAH JIKA KITA MATI DALAM KEADAAN MISKIN !

Semoga tahun baru 2020 akan membawa satu perubahan besar pada drii kita.

Salam sayang dari saya; Master Ainul 
Gambar di hadapan Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi



Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)




sms/whatsapp: +6013-6971176



Read More

Share on Facebook



 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.