Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Monday, 28 January 2019

Written on

Seronoknya bila dapat off sekejap dari dunia online

Assalammualaikum semua.

Ok Just a short entry dari saya.

Actually bulan Jan 2019, saya terpaksa kurangkan aktiviti ber online ni.

Ada beberapa sebab. Antaranya:

PERTAMA:

Anak2 baru memulakan sessi persekolahan. Tahun ni, 4 orang anak kami bersekolah. 3 sekolah rendah & 1 tadika. Fuh!

Guys, bila anak2 dah masuk sekolah rendah ni, their routine totally different from kingdegarden !

Saya pernah tulis dalam entry sebelum ini bila anak sulong saya masuk darjah 1. Saya mcm culture shock!

Boleh baca di sini: "Beza Tadika vs Sekolah Rendah" (Entry ini ditulis pada tahun 2015).

Then lama2 saya dh boleh adapt dgn situasi alam sekolah rendah. Masuk anak yg kedua pun, saya masih ok lg. Sebab Sumayyah sgt laju dan cepat pick up.

Tapi tahun 2019 ni, 3 org beb, anak saya yg bersekolah rendah.

And my life getting busier & busier!

Tu belum ada yg exam lagi. Huhuhu.

KEDUA:

Anak ketiga saya, Fateh yg baru masuk darjah 1 perlu diberi lebih perhatian.

Fateh sedang buat his homework.  I have to monitor him for more than 1 hour! 


Unlike his abg n his kakak yg boleh independent, Fateh agak kurang di bahagian buku2 ni.

Dia sampai sekarang masih belum mahir membaca & menulis. Sylabus darjah 1 pula, omg! Mmg advance.

Ni subjek BM. Giler x giler baru masuk sekolah belajar mcm ni


Dengan Fateh yg masih tak pandai baca lagi, masih tak pandai tulis lagi.

Then nak kena belajar ttg diftong, vokal etc.

So can you imagine that? How he can cope with all these situations.

So saya lah yg kena put 100% FOCUS on him sbb ayah nya jauh.

Sistem pendidikan kita pula mensasarkan.. masuk darjah 1, semua budak dah mesti pandai 3M - Membaca, Menulis & Mengira.

Sedangkan di tadika, 3M ini bukan lah suatu yg perlu diberi penekanan.

Anak kami, Fateh adalah seorang yg bijak. Dia sgt pandai berfikir & kreatif.

Tetapi masalah dia adalah dia tidak suka menulis & membaca.

Dia ada masalah dlm melihat huruf & abjad. Saya sendiri mengajar dia membaca Al Furqan, MashaAllah, a lot of patience needed!

Lain anak, lain kebolehannya kan? So kami tidak boleh expect Fateh akan laju spt abg & kakak nya.

But it doesn't mean Fateh tidak bijak. Kami cuma perlu explore lebih banyak cara utk ajar dia, utk bagi dia minat kpd academic.

Maka sebab itu, saya sgt2 kurang ber online.

Setiap hari .. selepas jam 4pm, my fon has to be put far far away.

Masa saya utk focus 100% pada Fateh & juga pada homework & revision ammar & sumayyah.

Mlm pula, ada tuition class for Sumayyah for her bahasa cina.

Fuh, my life sgt2 struggle sbb suami saya jauh.

Saya kena jadi mcm lipas kudong to catch up all these things.

KETIGA

Ok sebab yg ketiga, kenapa saya kurangkan sedikit ber online ni ..

Saya dah hampir capai 100% TIME FREEDOM & FINANCIAL FREEDOM.

Bisness Shaklee yg saya "semai" dari tahun 2013 telah membawa saya utk punyai passive income yg besar.

Kalau ditakdirkan saya tak continue buat Shaklee sekalipun, saya still survive

Kalau bulan ni sales group saya drop sekali pun, saya still survive.

Sebab nya ..

Saya dh ada passive income dari segi savings & properties!

Saya boleh sahaja nikmati dividen dari savings yg saya dh buat. Lebih dari cukup utk tampung keperluan harian & bulanan saya.

Cuma selfish lah kalau saya senyap2 kan tanpa bantu anak didik saya.

My passion mmg mengajar & membantu orang.

Cuma utk bulan ini, sengaja saya kurang kan sessi ber coaching di alam maya sbb saya nak lihat ..  siapa yg masih FIGHT utk kejar Impian mereka.

Saya nak lihat siapa yg buat bisness kerana dia yang NAK .. bukan sbb mentor atau sesiapa.

So dlm masa saya nak sesuaikan aktiviti & jadual saya utk anak2 yg baru masuk sekolah ni, saya buat sekali "test" ini ..

Siapa yg KONSISTEN & siapa yg TIDAK.

Menarik kan?

Dari sini saya boleh tahu, siapa yg serius dan siapa yg tidak.

So yg tak serius tu, I'm not going to waste my time to focus on.

I'll let them go ...

Anyway .. bulan February nanti, saya akan buat tsunami seterusnya.

Bulan January adalah bulan utk TAKE A BREAK, REFRESH & REVIEW  .

Get ready semua .. yg mana konsisten bulan ini, kamu lah yg akan saya tolong giler2 bulan depan!

Ok nanti kita story mory lagi pasal Shaklee ni k?

Sehingga berjumpa lagi ....


Bye ~

Ainul...
"Working-at-home-mother"

Ketahuilah, hidup sentiasa ada pilihan, maka berusahalah mencari pilihan yang terbaik utk kehidupan kita ~






Pn Ainul Shahrazad
Shaklee Independent Distributor (ID No: 867597)



sms/whatsapp: +6013-6971176

Share on Facebook



Share this case:

1 comments:

  1. hihi utamakan apa yang penting dlu kan.. urusan hakiki dan sebgainya.
    kawan2 blog ade je ni tak lari mana =D

    ReplyDelete

 

Ainul Dzuha

Shaklee Independent Distributor

ID: 867597

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

Contact

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 013-6971176

Follow by Email

Dikuasakan

Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my.